Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Pääkirjoitus Talvilomalla tapahtuu ulkona ja sisätiloissa – Potkukelkkailemaan pääsee melkein kotiovelta

Talvikaupungin titteli on Kuopiolle ansaittu nimitys. Tämä vahva viesti kiirii myös Viikkosavon katukyselystä, joka tehtiin, kun Kuopio nappasi Suomen paras talvikaupunki -kilpailun voiton Ylen Puoli Seitsemän -ohjelman leikkimielisessä kilpailussa. Se, että luistelemaan, hiihtämään ja mäkeä laskemaan sekä potkukelkkailemaan pääsee melkein kotiovelta ja kivenheiton päästä torilta, on ainutlaatuinen juttu maailmankin mittakaavassa.

Koronavuosien jälkeen suomalaisista ja kuopiolaisista on kehkeytynyt entistäkin enemmän ulkoilmakansaa. Jos vaikka sataman tienoon jääladuille ei pääse päiväsaikaan sivakoimaan, otetaan avuksi otsalamput reittiä valaisemaan. Ne, jotka viettävät parhaillaan talvilomaviikkoa, pääsevät nauttimaan vuodenajan suomista mahdollisuuksista valoisilla kellonlyömillä.

Kehittyvä sataman seutu on ainakin yksi Kuopion kesäisistä, mutta myös talvisista helmipaikoista.

Ulkoilulla on myös kansanterveydellistä merkitystä. Liike on lääkettä keholle ja mielelle. Eikä kaikkien tarvitse olla hiihtoniiloja tai laskettelukuninkaita, sillä myös kävelemällä saa kohennettua kuntoaan. Kävelysauvat ja nastakengät auttavat talvikeleillä edetessä. Viimeistään kevätaurinko houkuttaa pihalle sitkeimmätkin sohvaperunat. Aurinkolaseja on jo nähty runsain määrin Kuopion katukuvassa.

Talvilomaviikolla on aikaa piipahtaa myös sisätiloissa uimahalleissa ja paikallisissa museoissa tai vaikka kirjastossa hyvässä lykyssä koko perheen kanssa. Kuopion hyperhiihtolomalla lapset ja nuoret pääsevät moniin paikkoihin ilman euron kilinöitä.

Suomen kaupunkeja, Kuopio mukaan lukien, kuvaillaan usein ihaniksi kesäkaupungeiksi toreineen, kesäkahviloineen ja satamaravintoloineen. Talvista Suomea, varsinkin eteläisempää, on tavattu kutsua harmaan sävyjä nostattavaksi sohjolandiaksi. Talvikaupungin palkinto osoittaa, että talven taianomaista ihmemaata ja lumen luomaa tekemisen energistä meininkiä löytyy myös Pohjois-Savosta Pohjoisen Suomen ohella. Tittelin uskoisi olevan markkinavaltti myös maailmalle Kuopiota markkinoitaessa.

Vielä on talvea jäljellä ottaa haltuun kotikaupunkimme meille suomat lukuisat mahdollisuudet. Jos hiihto ei nappaa, olisiko retkiluistelu kokeilemisen arvoinen laji? Laskettelurinteeseenkään ei ole pitkä matka. Entäpä lumikengät tai liukulumikengät, joita moni on testannut sosiaalisen median päivitysten perusteella viimeistään tänä talvena jos ei jo edellisvuosina? Talvipyöräily maastossa vaikuttaa sopivan haastavalta ja vähän eksoottiseltakin lajilta.

Kesäänkään ei ole enää montaa loikkaa jäljellä. Suven perinteiset hittipaikat ja elämykset sekä herkkuruuat ovat odottamisen arvoisia asioita, mutta mitä uutta me voisimme keksiä, jotta Kuopiosta kehkeytyy aivan erityinen, muista erottuva kesäkaupunki? Puita, puistoja ja vesistöjä hiekkarantoineen sekä muuta upeaa luontoa löytyy joka pitäjästä. Kehittyvä sataman seutu on ainakin yksi Kuopion kesäisistä, mutta myös talvisista helmipaikoista.