Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Pääkirjoitus Ota makkara, mutta myös kysy ehdokkaalta – Äänestäminen on meidän keinomme vaikuttaa

Torin tienoot ja paikalliset kuppilat ovat täyttyneet eduskuntavaalihumusta. Ehdokkaat tarjoavat kahvia ja makkaraa sekä tulitikkuja. Naistenpäivänä kotiinviemisiksi sai niin suklaata kuin ruusuja.

Pian pääsemme jälleen äänestämään päättäjämme Arkadianmäelle. Näinä päivinä äänestäjälle tarjoutuu oiva mahdollisuus kysyä ehdokkaiden mielipiteitä ja näkemyksiä makkaran mutustelun lomassa. Ehdokkaat ovat kojuilla sitä varten, että heitä voi tentata ja heiltä saa tiedustella asioista muun kuulumisten vaihdon lisäksi.

Kuopiolaisesta näkövinkkelistä katsottuna yksi olennainen kysymys on, mitä ehdokas aikoo ensi töikseen tehdä Kuopion ja Pohjois-Savon eteen, jos hän pääsee vaaleista läpi eduskuntaan.

Kiinnostavia kysymyksiä ovat myös leikkauskohteet, sillä aina vaaditaan säästötoimia ja euroja leikkaavaa höylää.

Miten ehdokas kehittäisi Kuopion ja maakunnan elinvoimaa? Entä mikä olisi hänen reseptinsä vaikkapa liikenneyhteyksien kohentamiseksi etelän, Tahkon ja jopa Lapin lumien suuntaan? Myös Kuopio–Joensuu-akselin yhteyksiä väläytellään aika ajoin asiana, joka tulisi ottaa huomioon.

Kiinnostavia kysymyksiä ovat myös leikkauskohteet, sillä aina vaaditaan säästötoimia ja euroja leikkaavaa höylää. Mistä kohteista ehdokas olisi valmis leikkaamaan ja mitä kohteita hän jättäisi ikävinäkin koettuen leikkauslistojen ulkopuolelle? Entä miten varmistetaan, että meillä Kuopiossa ja koko yhteiskunnassamme riittää eri alojen rautaisia ammattilaisia tänään ja tulevaisuudessa? Kuinka turvataan tasapuoliset ja ajantasaiset terveyspalvelut kaikille paikkakunnasta riippumatta? Myös koulutukseen ja etuisuuksiin liittyen riittää varmasti kysyttävää, kunhan vain menee paikalle ja aukaisee suunsa.

Vaalikoneet ovat oma kiinnostava lukunsa puolueiden välillä puntaroidessa ja ehdokasta haravoidessa. Monesti omaa potentiaalista ehdokastaan peilaa omiin ajatuksiinsa ja arvomaailmaansa. Myös samassa elämäntilanteessa oleva ehdokas voi tuntua omimmalta. Jos vaalikone on mieleinen tapa, voi ehdokasta käydä etsimässä vaikkapa osoitteessa viikkosavo.fi/vaalikone.

Kuopion alueella järjestettäviä vaalipaneeleitakin kannattaa hyödyntää. Jos ei pääse tapahtumapaikalle kuuntelemaan ja kysymään, ainakin osaa tilaisuuksista voi seurata livelähetyksenä netistä vaikka kotisohvalta käsin. Moni ehdokas myös kirjoittaa mielipidekirjoituksia lehtiin.

Äänestäminen on meidän keinomme vaikuttaa. Sanotaan, että jos ei äänestä, niin silloin on turha nurista. Vuoden 2019 eduskuntavaaleissa Savo-Karjalan vaalipiiriin äänestysprosentti oli 67,4 prosenttia ja koko maan 72,1 prosenttia. Kuopiossa äänestettiin kaikkiaan 68,7 prosentin edestä, eli hieman yli vaalipiirin keskiarvon mutta rutkasti alle koko maan äänestysprosentin. Uurnillekaan ei ole pakko lähteä juuri vaalipäivänä. Ennakkoon äänestäminen on tehty vaivattomaksi ja se hoituu näppärästi vaikka kauppareissun yhteydessä. Pääasia, että tulee äänestettyä.