Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Pääkirjoitus Mikä asia laitetaan ensi töiksi kuntoon? – Ennakkoäänestys alkaa

Maailman onnellisuusraportti (The World Happiness Report) julkaistiin maanantaina, ja sen mukaan Suomi on maailman onnellisin maa jo kuudetta vuotta peräkkäin. Onnellisuutta tarkastellessa otetaan huomioon esimerkiksi tulot, terveys, elinajanodote, vapaus, anteliaisuus, bruttokansantuote sekä korruption vähäisyys. Mittauksessa Pohjoismaat pärjäsivät, sillä kärkikolmikkoon ylsivät myös Tanska ja Islanti.

Ykkössija saattaa yllättää, kun miettii viime aikojen kriisejä ja mieltä ravistelevia tilanteita. Koronapandemia on jättänyt jälkiään ja Ukrainan sota herättää huolta. Hintojennousu puhuttaa ja vaikuttaa purevasti arkeen ja ilmastokysymykset askarruttavat.

Ihmisten auttamisen halu ja hyväntahtoisuus ovat kuitenkin kasvaneet kriisien aikana. Sanotaan, että olemme täällä toisiamme varten. Kun auttaa muita, saa hyvän mielen itselleen.

Keskiviikkona 22. maaliskuuta alkaa eduskuntavaalien ennakkoäänestys.

Katukuvassa ja kodeissa näkee tänä päivänä myös huonovointisuutta. On päihdeongelmia, yksinäisyyden kokemusta ja haasteita opinnoissa sekä poissaoloja kouluista. Myös hoitajapulasta ja pitkistä hoitojonoista on ollut puhetta.

Keskiviikkona 22. maaliskuuta alkaa eduskuntavaalien ennakkoäänestys, joka kestää aina tiistaihin 28. maaliskuuta saakka. Äänestyspaikkoja löytyy esimerkiksi kauppakeskuksista ja kirjastoista sekä kaupungin- ja virastotaloilta. Kuopiossa äänestysbussi kulkee Nilsiän, Juankosken, Maaningan, Hirvilahti–Riistaveden, Vehmersalmen, Karttulan, Kurkimäen ja Airakselan suunnilla.

Vaalipäivä on sunnuntai 2. huhtikuuta. Vaaleissa jokainen äänioikeutettu voi omalta osaltaan vaikuttaa siihen, millä tolalla asiat ovat tulevaisuudessa. Vaalikoneiden ja vaalikeskusteluiden seuraaminen voivat auttaa sopivan ehdokkaan valinnassa. Torien vaalikojuilla voi käydä suoraan kysymässä ehdokkailta, minkä asian edistämistä he pitävät tärkeänä kansanedustajan roolissa, jos tulevat valituksi. Klassinen kysymys ehdokkaalle on myös, minkä asian hän aikoo ensi töikseen laittaa kuntoon, jos pääsee töihin eduskuntaan. Kuopiolainen esittää ehdokkaille täsmäkysymyksiä Kuopion näkökulmasta. Minkä Kuopioon ja myös Pohjois-Savoon vaikuttavan asian ehdokas hoitaisi mallilleen, jos paikka eduskunnassa aukenee?

Kansalaisen kannattaa reippaasti kertoa myös omat terveisensä ehdokkaalle, että mitä asioita hän toivoisi kohennettavan yhteiskunnassamme. Viitostien kunto ja raideliikenne- sekä lentoyhteydet Kuopiosta etelään ja kevättalven hiihtokauden aikaan myös pohjoiseen, puhuttavat ihmisiä.

Suuri kysymys on myös, miten huolehditaan, että kaikki saavat tarvitsemansa laadukkaan hoidon ja hoivan paikkakunnasta riippumatta. Myös työvoima- ja osaajapulassa riittää haastetta.

Arjessa onni ja onnellisuus koostuvat usein pienistä asioista. Ystävällisellä hymyllä ja kohteliaisuutta osoittavilla sanoilla sekä toisten huomioon ottamisella pärjää jo pitkälle. Lepo ja pienet rentoutumisen hetket myös keskellä päivää antavat virtaa.