Kun keväinen katupöly alkaa viimein häipyä hengitystä ja etenemistä haittaamasta, nostaa yhä useampi polkupyöränsä esille varastosta. Tarvittavien huoltohommien, kuten ketjujen rasvauksen, ilman pumppaamisen sekä löystyneiden muttereiden kiristämisen jälkeen on menopeli jälleen ajokunnossa. Eletään myös yhtä pyörähuoltamoiden kiireisimmistä sesongeista.
Hyötyliikuntaa harrastavat kulkevat töihin tai opiskelupaikkaansa fillarilla. Kunto kasvaa ja samalla päivittäinen liikunta-annos kertyy tehokkaasti. Viikkosavoon haastateltu polkupyöräliikkeen yrittäjä kertoo työsuhdepyöräilyn olevan kovassa nosteessa myös Kuopiossa. Valtakunnallinen uudistus teki työsuhdepyöristä verovapaata etua 1 200 euroon saakka, ja yhä useampi työnantaja on hyödyntänyt mahdollisuutta.
Äkkiseltään ajateltuna työmatkapyöräilyllä on monta etua. Työntekijä saapuu raittiista ilmasta virkistyneenä töihin ja takaisin kotiin. Vahvistuneen kehon voisi olettaa taistelevan tehokkaasti flunssapöpöjä vastaan. Joku motivoituu kilometrien keräilystä, ja uusi tekniikka sekä järeät renkaat ja säänkestävä vaatetus mahdollistavat pyöräilyn jopa ympäri vuoden. Mukavana lisäbonuksena ei illalla välttämättä tarvitse jalkautua lenkkipoluille, ja unikin tulee paremmin.
Pyöräily on myös ilmastollinen ekoteko.
Jos omaa tai työsuhdepyörää ei ole, voi hyödyntää kaupunkipyöriä, jotka palasivat talvitauon jälkeen katukuvaan maanantaina 24. huhtikuuta. Tällä kaudella Vilkku-fillareita on käytössä yhteensä 350 kappaletta eli sama määrä kuin viime vuonna. Kaupunkipyöräasemiakin riittää yhteensä 41 kappaletta sulan maan fillarikauden alkaessa.
Kauden alkaessa on hyvä kerrata liikennesääntöjä. Toiset huomioon ottava kulkeminen on ensiarvoisen tärkeää, jotta vältytään törmäyksiltä ja muilta onnettomuuksilta. Pyöräilykypärän pitäisi kuulua jokaisen pyöräilijän vakiovarusteisiin, olipa kyseessä sitten lyhyt tai pitkä taival. Vanhempien ikäpolvien pitää näyttää esimerkkiä nuoremmille pyöräilijöille ja myös toisin päin. Samalla aivan jokaisen tienkäyttäjän aina jalankulkijoista pyöräilijöihin ja autoilijoihin olisi hyvä kertailla esimerkiksi väistämissääntöjä.
Pyöräily on myös ilmastollinen ekoteko. Eurojakin säästyy. Jos työmatkansa on tottunut kulkemaan aina autolla tai bussilla, voisi tavoitteeksi ottaa, että ajaisi fillarilla töihin vaikka kerran viikossa tai kuukauden ajan ennen kesälomaa. Kroppa on kipeä ensimmäiset päivät, mutta sitten keho tottuu uuteen taivalluksen malliin.
Rauhallisesti pyöräillessä näkee maisemia ihan eri tavalla kuin autolla kiitäessä, joilloin tienoiden näkymät vain sujahtavat silmien edestä. Jos matkan verrelle osuu taukopaikka, kuten kaikille avoin laavu tai julkinen huvimaja, voisiko siellä ajatella nauttivansa retkieväänä vaikka voileivät ja kahvin? Pieni termospullo ja leipänyssäkkä eivät vie paljon tilaa repusta.
Pyöräilyviikkoa vietetään 5.–14. toukokuuta. Viikon pääteemana kiinnitetään huomiota pyöräpysäköintiin, sen laatuun, määrään, sijoitteluun ja kestävyyteen. Kaupunkilaisjärjellä ajateltuna voisi ajatella, että jos turvallisia ja helposti saavutettavia pyöräparkkeja on tarjolla, myös pyöräilyn määrä kaupungissa kasvaa.