Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Pääkirjoitus Viedään lapset tutustumaan lähiluontoon – Pihdit roskaretkelle saa vaikka kirjastosta

Kevät on oivallista aikaa lähteä luontoretkelle, kun helle ja hyttyset eivät vielä ole taivaltajan vaivana. Eikä autoa, julkista liikennettä tai polkupyörääkään välttämättä tarvita, jos ottaa retkikohteekseen lähiseudun luontokulmat. Kuopion kaupunkipuisto sijaitsee äärellämme. Polkuja, puistoja ja jopa pientä metsikköäkin löytyy joka kaupunginosasta.

Puhutaan, että tänä päivänä olemme vieraantuneita luonnosta. Käsi sydämelle, tunnistatko kaikki kulmillasi esiintyvät kasvit tai keväistä konserttiaan pitävät linnut? Luonnon tuntemus ja ymmärrys luonnon kiertokulusta ovat perintöä, jota on jätettävä jälkipolville. Lähi- ja laajemman luonnon arvostus kumpuaa tiedosta.

Jos omat tiedot luonnosta ovat ruosteessa, netistä löytyy paljon tietoa, puhumattakaan television laajasta luonto-ohjelmien tarjonnasta. Luonnon äärellä oltaessa tietoa voi hakea Retkikasvion, iNaturalistin ja BirdNETin kaltaisista älypuhelinsovelluksista. Myös Kuopion seudulla järjestetään opastettuja luonto- ja linturetkiä, joiden tarjontaa voi hyödyntää oppia päähänsä tankatessa. Ehkä perhepiiristä löytyy eränkävijä, lintubongari tai taitava kotipuutarhuri, joka mielellään jakaisi tietämystään asioista.

Pieni kisailu retkellä lintulajeja bongatessa saattaa innostaa.

Koronapandemia innosti monen hankkimaan kesämökin. Näilläkin mökeillä on kaiketi jo kautta aloiteltu lavakaulukset ja multasäkit mukana. Kaupungeissa harrastetaan parvekeviljelyä ja jopa ravintoloilta löytyy omia viljelmiä. Ruuat maustetaan pian itsekasvatetuilla yrteillä.

Sipuleita ja perunoita istuttaessa ja tomaatteja kastellessa lapset ja nuoret oppivat, mistä ruoka on peräisin. Kun on nähnyt vaivaa oman ruoan tuotannon eteen, osaa aterioita arvostaa entistäkin enemmän. Samalla syntyy käsitys siitä, mitä on todellinen lähiruoka.

Käytännön tekeminen usein innostaa lapsia ja varttuneempiakin. Pieni kisailu retkellä lintulajeja bongatessa saattaa innostaa opiskelemaan lisää maamme siivekkäistä. Eniten varislintuja tai eri värisiä lintuja bongannut voisi vaikkapa saada kunnian päättää, mitä seuraavalle metsäretkelle otetaan evääksi.

Suomen kaunista luontoa voi ja kannattaa arvostaa tiedon lisäämisen ohella myös konkreettisilla toimilla. Kaiken ulkona liikkumisen nyrkkisääntö on, että luonto jätetään samaan tilaan kuin millainen se on ollut sinne tultaessa. Jos roskia ei halua sellaisenaan pyörimään repun pohjalle, mukaan on helppo ottaa muovipussi, jossa jätteet on kätevä heittää lähimpään vastaan tulevaan roska-astiaan.

Vielä aktiivisempi lähestymistapa on pitää roskankeräysiltapäivä. Monella on muistoja kouluajoilta, kun luokan kesken hajaannuttiin pihalle keräämään roskia talteen. Kotona voidaan roskaretken jälkeen yhdessä miettiä, kuinka pitkään vaikkapa yleisimmin vastaan tulevilla roskilla kestää hajota luonnossa ja millaisia haittoja roskista on.

Nykyäänhän esimerkiksi roskapihtejä saa Kuopion pääkirjastolta – tätä kirjoitettaessa ne tosin ovat jollakulla innokkaalla lainassa – minkä lisäksi Kuopion kaupunki järjestää tiistaina 16. toukokuuta roskaretken Pölhönsaarella.