Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kolumni Minä ja Eini – Aina kun alkaa polttaa, on kesä ja yö

Allekirjoittanut syntyi piskuisessa pitäjässä, Laihialla. Tai jos oikein tarkkoja ollaan, niin pullautettiin maailmaan Vaasan keskussairaalassa. Mummoni mukaan olin kämmenen kokoinen rääpäles, joka parkui synnytyssalissa kuin hyeena. Paljoakaan ei siis ole muuttunut, kun Jolenen karaokelavalla puristan mikrofonia nyrkkiin ja rääkäisen ilmoille Billy Idolin hittiä Rebel Yell.

Eini Hannele Orajärvi taasen näki päivänvalon pohjoisen kylässä Pellossa. Pikkuveljensä Sailons-yhtyeessä laulajana ensiaskeleita ottanut Eini sai itseltään Toivo Kärjeltä kutsun koelaulutilaisuuteen. Ensimmäinen Baccaran kappaleesta käännetty single Yes sir, alkaa polttaa oli heti menestys ja loppu onkin historiaa.

Itselleni ei kutsuja koelaulutilaisuuksiin nuorempana, eikä myös vanhempanakaan ole sadellut. Ellei sitten mukaan lasketa kertaa, kun Rovaniemellä Ounasvaaran lukion muusikonrentut etsivät orastavaan bändinalkuun solistia ja allekirjoittaneelta pyydettiin ääninäyte.

Rääkäisin Hurriganesin tykityksen Get On ja pojilla meni sen verran toipua järkytyksestä, että pyysivät toisenkin kerran mukaan. Muutamat treenit ja ennen kuin bändille ehdittiin edes nimeä keksiä, niin se hajosi. Mualimanvalloitus jäi tekemäti ja loppu ei ole historiaa.

Mehän luukutamme jatkossakin pelin loppuun Kesän ja Yön.

Lähtökohdat musiikkiuralle ja alan osaaminen ovat siis hyvinkin erilaiset itselläni sekä Einillä, mutta niin vain polkujemme on ollut tarkoitus kohdata Suomen musabisneksessä. Toki muutaman litran vettä piti ensin Kemijoessa virrata ja siihen päälle pari onnekasta sattumaa, ennen kuin näin kävi. Ja kyseessähän ei ole nyt tähtiin kirjoitettu satutarina, josta runoilijat ammentavat inspiraatioitaan, mutta kuiteskin jotain sinne päin.

Joskus ennen muinoin tehtäviini kuului näet KuPS:n ottelutapahtumissa soitettavan musiikkilistan laatiminen. Pesti oli jotenkin vain ajautunut allekirjoittaneelle ja oli vähintäänkin epäkiitollinen, sillä kaikkien musiikkimaun miellyttäminen ja varsinkin Kuopiossa on melko lailla haastavaa.

Noh. Vaikka en varsinaisesti mikään deejii olekaan, niin kyllähän musiikkilistan aikaiseksi saa kuka vain. Jopa minä. Laadusta voidaan toki olla montaa mieltä. Tiedostin toki, että musiikkimakuni ei kenties ole kaikkien mieleen, joten päätin kysellä lähipiiristäni ehdotuksia. Tavoitteena oli rakentaa jokaiselle jotakin -lista.

Oman ikäluokkani musiikin päätin kuitenkin valita itse. Tästä syystä sinne päätyi lopulta Einin biisi Kesä ja Yö. Perusteena oli kaikkien aikojen suosituimman Uuno-elokuvan klassikkokohtaus kabinetissa, jossa Eini erehdysten ja kommellusten vuoksi viihdyttää Uunoa ja kavereitaan kyseisellä biisillä. Kohtaus toimii kuin junan vessa. Joka kerta.

Itse musiikkilistan ajamisesta ämyreihin vastaa Kurikan Tommi. Ja että tämä tarina ylipäätään sai alkunsa, niin erään voittopelin päätteeksi Tommi otti ja laittoi kaiuttimista soimaan viimeiseksi biisiksi juurikin varttuneemman kohderyhmän biisin Kesä ja Yö.

Tästä innostuneena sovin Tommin kanssa, että penteles aina kun kotona napsahtaa voitto, niin mehän luukutamme jatkossakin pelin loppuun Kesän ja Yön. Niinpä biisi jatkoi soimistaan, heräsi eloon ja sai merkityksensä KuPS:n ottelutapahtumissa viimeistään siinä vaiheessa, kun KuPS:n kannattajaryhmä sai juonesta kiinni ja otti biisin omakseen.

Onkin aina yhtä epätodellinen hetki, kun kannattajat, jotka eivät olleet vielä syntyneetkään Einin esiintyessä, hoilaavat Kesää ja Yötä. Silloin on vain todettava, että sattuma on keittänyt täysin yhteensopimattomista aineksista kokoon todellisen huippusoosin. Eini – Pohjoisen Pellon tyttö, espanjalaisen Baccaran biisistä tehty käännöskappale, umpisavolainen jalkapalloseura KuPS ja laihialainen deejii.

Toki jälkeenpäin tarinalle on helppo hymyillä ja todeta, että näinhän tämän piti mennäkin. Hassua miten luonnolliselta tuntuu muistella Einiä esiintymässä Kuopion torilla KuPS:n mestaruusjuhlissa 2019 ja huudattamassa toistamiseen stadionin festivaalialueella juhlakansaa KuPS:n 100-vuotiskemuissa 2023. Osa parhaista tarinoista. Ne syntyvät juuri näin.

Kirjoittaja on KuPSin myynti- ja markkinointipäällikkö sekä erittäin entinen vasen pakki.