Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Pääkirjoitus Lahjan hankinnasta selviää kysymällä – Perheellinen kiittää lahjasta, jossa luvataan lastenhoitoapua

Kesän kynnys tietää valmistujaisjuhlia. Myöhemmin suven aikana vietetään rippijuhlia, häitä, syntymäpäiviä ja mökin uuden terassin avajaisia sekä saunotaan porukalla pitkän kaavan mukaan. Monelle päänvaivaa aiheuttaa lahjan ja tuliaisten hankinta.

Jos arvioissaan menee pieleen, voidaan puhua hutihankinnoista, jotka tovin kuluttua lahjan ojentamisesta päätyvät vaikkapa kirpputoreille tai taloyhtiön jätekatokseen annetaan-kyltin kanssa kierrätyksen hengessä – tai pahimmassa tapauksessa jäteastiaan.

Nuori toivoo rahaa, mutta vanhemmat haluavat antaa lahjaksi jotakin, mistä jää konkreettinen muisto. Koruja tai kodin tarvikkeita on vaikea mennä itsenäisesti hankkimaan, jollei tarkasti tiedä lahjan saajan makua ja tyyliä. Lahjakortin summaakin pähkäillään. Onko viisikymmentä euroa sopiva määrä? Jos lahjakorttia varten kerätään lahjan antajista porukka, käytössä on jo suurempi potti.

Joskus juhlista löytyy maitotonkka, jonne voi tipauttaa summan juhlijan suunnittelemaa unelmien matkaa varten.

Kun mökille mennään saunomaan ja yöpymään, on kohteliasta kysyä, mitä voisimme tuoda tullessamme. Kaipaavatko esimerkiksi kaavaillut ruokatarjoilut raaka-aineita? Käsistään kätevä kotikokki ja -leipuri loihtii matkalle mukaan helppoa ja maukasta mökkievästä, kuten laatikkoruoan tai pitsan ja pussillisen sämpylöitä ja pullaa. Ruoka-aineallergioista on hyvä ottaa selvää ennen kokkauspuuhiin ryhtymistä. Ei ole kiva, jos joku jää ilman maukkaita suupaloja.

Raikkaat vihannekset, marjat ja hedelmät tekevät hyvin kauppansa tunnelmallisessa kesäillassa. Satokausiajattelua kannattaa hyödyntää syötäviä hankittaessa. Pöydän kattaminen hoituu kätevästi yhteisvoimin. Kaunis kattaus kruunaa kokonaisuuden.

Myös nuorelta, kymmeniään viettävältä tai hääparilta voi kysyä suoraan, mitä he toivovat lahjaksi. Häitään viettävien toiveet voi tosin löytyä juhlapäivää varten laaditulta lahjalistalta. Joskus juhlista löytyy maitotonkka, jonne voi tipauttaa summan juhlijan suunnittelemaa unelmien matkaa varten.

Perheellinen kiittää lahjasta, jossa luvataan lastenhoitoapua. Vanhemmat voivat sillä aikaa mennä vaikka ravintolaan illalliselle. Kummilapsi ilahtuu, kun kummitäti tai -setä kertoo pyytävänsä hänet pian ongelle, huvipuistoon tai jäätelökioskille. Mummo ja pappa iloitsevat, kun lapsenlapsi sanoo vievänsä heidät teatteriin tai autoajelulle kahvilapysähdyksen kera.

Vain mielikuvitus on rajana suunnitellessa lahjoja, jotka edistävät yhdessäoloa ja aikaa itselle rakkaiden ihmisten seurassa. Tärkeintä on ajatus, että minä välitän sinusta ja olet minulle tärkeä tyyppi.

Myös ekologisuus on päivän sana lahjoja hankittaessa. Etsitään aikaa ja pesua kestävää sekä vastuullisesti tuotettua. Henkilö, joka kertoo, että hänellä on jo kaikkea, ottanee mieluusti lahjaksi jotakin palvelua tai syötävää. Kun selkeästi esittää toiveensa, onnistumisen mahdollisuus lähentelee kymppiä lahjahankinnassa. Sama juttu, kun reilusti kysytään.