Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kuopion torille ilmestyi lämmitettäviä telttoja - Osa torikahviloista haluaisi jatkaa marraskuulle asti

Monet toriyrittäjät valmiita pitämään kojuaan auki pidemmälle syksyyn. Torille ilmestynyt tätä varten lämmitettäviä kahvilatelttoja.

Kuopion torikojuilla tavallinen kausi kestää vapulta lokakuun puoliväliin. Nyt muutamilla torikahvilaa pitävillä yrittäjillä on toiveena pidentää myyntikauttaan huomattavasti nykyistä pidempään.

Esimerkiksi Patong Grill Kotileipomo on hankkinut myyntikärrynsä viereen 50-paikkaisen lämmitettävän teltan. Toiveena on jatkaa myyntikautta aina marraskuun loppuun ja aloittaa kausi keväisin jo maaliskuun lopulta.

– Monet asiakkaat ovat toivoneet, että torilla olisi enemmän palveluita myös syksyisin. Viime syksynä aloimme pohtia, pitäisikö hankkia kojun edustalle lämmitettävä teltta. Ja niin laitoimme sen tilaukseen, yrittäjä Tero Rautiainen kertoo.

Patong Grillin oli tarkoitus ottaa teltta käyttöön jo keväällä, mutta korona viivästytti suunnitelmia. Kun koju viimein koronarajoitusten jälkeen aukesi kesäkuun alussa, ei teltalle hyvien kelien vuoksi ollut tarvetta. Mutta nyt kelien viilentyessä yrittäjät ovat pystyttäneet teltan paikoilleen.

– Teltta on ollut paikallaan reilun viikon ja asiakkaat ovat suorastaan hykerrelleet, kun tässä on lämmin teltta. Meillä on nyt 30 asiakaspaikkaa teltan ulkopuolella ja teltan sisällä 50 asiakaspaikkaa, Rautiainen kertoo.

Telttaan on tarkoitus tehdä myöhemmin myös eristetty lattia.

 Lämmittimillä teltan saa hyvin lämpimäksi.

Tero Rautiainen

– Lämmittimillä teltan saa hyvin lämpimäksi. Tänä aamuna ulkona oli 8 astetta ja teltassa 15 astetta, vaikkei lämmitys ollut läheskään täysillä.

Pienen teltan on hankkinut kojunsa yhteyteen myös FadiFood. Yrittäjä Fouad el Jamaai toivoo hänkin, että voisi jatkaa myyntikauttaan jatkossa pidemmälle syksyyn.

– Tähän telttaan on tarkoitus hankkia lämmityslaite. Kaikkea pitää kokeilla ja haluaisin mielelläni katsoa, riittääkö asiakkaita myös myöhemmin syksylle.

Muin Katukeittiötä torilla pyörittävä Panong Kuosmanen sanoo, ettei vielä tiedä, olisiko valmis jatkamaan torilla pidemmälle syksyyn.

– Jos asiakkaita riittäisi syksylläkin, saattaisin harkita asiaa.

Andalusia-kojun yrittäjä Mohamme Bouslm ei puolestaan ole innostunut pitämään kojuaan auki nykyistä pidempään.

– Kun ilmat viilenevät ja muuttuvat sateisiksi, ei asiakkaita riitä, hän sanoo.

Tero Rautiainen uskoo vakaasti, että myyntikauden jatkaminen vilkastuttaisi koko toria myös syksyllä. Hän toivoo, että kaupunki myöntäisi torikauppiaille jatkoaikaa pitää kahvilakojunsa ja teltan paikalla esimerkiksi marraskuun loppuun. Myyntiajan pidentäminen vaatii kaupungilta erillisen luvan.

– Haemme kaupungilta toimenpidelupaa eristetyn lattian laittamiselle ja sille, että voisimme pitää telttaa auki marraskuun lopulle. Sydäntalvella telttaa ei ole mahdollista pitää aurauksen vuoksi. Teltta ei myöskään kestäisi lumikuormaa, Rautiainen sanoo.

Kuopion kaupunkikeskustan keittämisyhdistyksen toritoiminta- ja tapahtumakoordinaattori Jari-Pekka Piipponen sanoo, että toiveita myyntiajan pidentämiselle on tullut useammalta yrittäjältä. Tähän asti kauppiailla on lupa säilyttää myyntipisteet torilla lokakuun puoliväliin asti. Mahdolliseen myyntiajan pidentämiseen kehittämisyhdistys suhtautuu yleisellä tasolla positiivisesti, mutta Piipponen sanoo, ettei asiasta ole vielä neuvoteltu kaupungin kanssa.

Yksi pohdittava asia on torin puhtaanapito.

– Jos koju on paikallaan pidemmän aikaa, alkaa sen alle kertyä jopa pientä kasvillisuutta. Käymme yrittäjien toiveita läpi kaupungin edustajien kanssa lähiaikoina.

Kehittämisyhdistyksen toiminnanjohtaja Tilla Martikainen sanoo, että yrittäjien pyrkimys ympärivuotisuuteen on loistava. Talvisin kelit ovat hyvin vaihtelevat, mikä asettaa haasteet ympärivuotiselle toiminnalle.

– Kojujen rakennelmat pitäisi talvisin olla sellaiset, että niissä olisi myyjien ja asiakkaiden miellyttävä olla.