Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kommentti: Kuopion kaupungilla meneillään hurjat investointibileet

Useille vuosille pilkotuilla investoinneilla on helppo lypsää lisämiljoonia. Viekö asuntorakentaminen hapen kantakaupungista?

En haluaisi antaa sytykettä niille, jotka ammentavat ilonsa tyytymättömyydestä ja pessimismistä. Kaupungissamme on kehittämisen meininkiä, mutta investoinneissa on kuitenkin myös laiskaa hurlumhei-henkeä.

Valtuusto hyväksyi Kuopion taidelukio Lumitin vuoden 2020 budjettiin 23,2 miljoonaa euroa. Kaupunginhallitus veti kuitenkin 4 miljoonaa sivusta kuin kanin hatusta ja korotti potin 27,2 miljoonaan. Valtuusto hyväksyi 7.9. korotuksen lähes napisematta. Miten pomot kehtaavat puhua koronavyön kiristyksestä, kun itse törsäävät heräteostoksiin?

Villeissä investointibileissä museon ja kirjaston ehostukseen oli varattu 15 miljoonaa euroa. Museon kasvojenkohotus kohosi lopulta lähes 20 miljoonaan. Urakoitsijat keksivät kyllä lisäkuluja, jos tyhmä maksaja ei vaadi luksushankkeiden rönsyjen karsimista. Hitaiden suunnitteluprosessien ja useille vuosille jakaantuneiden budjettien vuoksi pieni valtuutettu on pihalla, kun veroraha siirtyy taskusta toiseen.

Ja rakentamiskohteitahan ei voi jättää kesken. Sataman aallonmurtajien soranajoralli ja itäeurooppalaisten duunarien kivien hakkaaminen päättyi syyskuussa. Kaipaako 8 miljoonan euron sataman maisema lisää liksaa täydennysrakentamiseen?

Investointisirkuksessa on myös päinvastaisia esimerkkejä. Kun Savilahden infrahanke, allianssimallin hinta alkoi paisua, kaupunki hylkäsi koko allianssin. Tosin maine sopimuskumppanina kärsi kolauksen. Hallitus pisti jäihin myös Savilahden luolaston liikuntakeskuksen kalliit urakkatarjoukset.

Hyvä, että joskus osataan panna hanttiin urakoitsijalle, mutta osataan sitä myös hidastella ennätyksellisesti. Keskuskentän stadion rakennettiin puolittain jo vuonna 2005.

Urakoitsijat keksivät kyllä lisäkuluja, jos tyhmä maksaja ei vaadi luksushankkeiden rönsyjen karsimista.

Kaupunginjohtaja Jarmo Pirhosen olisi aika ottaa vastuu stadion-hankkeen etenemisestä. Hysteerisen gryderipelon vuoksi Ari Lahden tarjoukset hylättiin ja Keskuskenttä töröttää kaupunkikuvallisena haittana vuodesta toiseen. KuPS vuolee kultaa ja kunniaa, mutta sillä on liigan alkeellisin stadion, jolle nauravat Itä-Euroopan köyhät valtiotkin.

Vuoden 2018 budjetin 600 000 euron suunnittelurahalla ei ole saatu mitään aikaan. Keskuskentän kerrostalot ovat valmiit, mutta stadioniksi kutsuttu hökkelikyhäelmä rehottaa talojen takapihalla.

Investointitarinat eivät ole tasavertaisia. Jäähallin saneeraus puolestaan sujahti sukkana uimahallikompleksin 50 miljoonan euron paketissa. Iso osa päättäjistä tuskin tänä päivänäkään ymmärtää, miten investointi hoitui kiinteistöleasing-rahoitusmallilla.

Tennishallit ovat esimerkki, miten kaupungin investointituet voivat olla aseita seurojen valtataistelussa. Kun yksi saa tuen, kinuaa toinen rahaa perässä. Kuopion Tennisseura (KTS) rakensi oman hallinsa Pitkälahteen. Nyt lisää tennistilaa rakentaa Kuopion Tenniskeskus Rauhalahteen. Kaupungin toinen tennisseura, Puijon Tennis Team on linnoittautunut Rauhalahteen, KTS Pitkälahteen. Sota on verinen. Pitkälahdessa uhataan 500 euron uhkasakolla, jos Puijon valmentajia ilmestyisi kentän reunalle.

Entä onko kaupungin kaavoituspolitiikka syönyt hapen kantakaupungista? Uusia kerrostaloja on noussut keskustaan liikaa, koska rakennusliikkeet myyvät uudiskohteita alennuksella. Yläkoulu ei mahdu kuin Puijolle. Ovatkohan strategisen väestökasvun mittarit olleet epävireessä?

Kirjoittaja on vapaa toimittaja.