Puijon asfaltoitu rullahiihtorata aukeaa tänään - Hiihtäjien olosuhteet paranivat tuntuvasti

Hiihtopiireissä Iivon lenkin asfaltoinnista ollaan hyvin tyytyväisiä.

Puijon asfaltoitu rullahiihtorata avautuu kokonaisuudessaan keskiviikkona 23.9. Aija Pirinen
Aija Pirinen

Aija Pirinen

V iikkosavon uutinen (2.9.) Iivon lenkin asfaltoinnista poiki runsaasti keskustelua. Monen mielestä pururadan päällystäminen asfaltilla rumentaa Puijon perinteistä luontoaluetta.

Hiihtopiireissä Iivon lenkin asfaltointi otettiin kuitenkin ilolla vastaan. Nyt hiihtäjät pystyvät keskittämään kesäaikaisia treenejään Puijolle. Puijon Hiihtoseuran puheenjohtaja Jari Pitkänen sanoo, että asfalttiradalle on ollut selvä tarve.

– Iivon lenkin asfaltointi paransi hiihtäjien harjoitusolosuhteita ja Puijon ympärivuotista käyttöä. Tällaisia rullahiihtoratoja ei hirveästi Suomessa ole, Pitkänen sanoo.

Lähimmät vastaavat rullahiihtoradat ovat Kontiolahdella, Imatralla ja Vuokatissa.

Puijolla oleva Iivon lenkki on 2,5 kilometriä pitkä rata, jossa on myös jyrkkiä nousuja. Profiililtaan se on ihanteellinen hiihto- ja rullahiihtoharjoitteluun.

– Radalla voivat kaikentasoiset hiihtäjät harjoitella. Jos on vasta-alkaja, niin ei tarvitse heti lähteä hiihtämään jyrkimpään mäkeen.

w

Pitkänen sanoo, että uusi rullahiihtorata parantaa myös turvallisuutta. Tähän asti kuopiolaiset rullahiihtäjät ovat treenanneet muun liikenteen seassa kevyen liikenteen väylillä. Nyt iso osa hiihtäjistä siirtyy treenaamaan Puijon radalle.

– Puijon rullahiihtorata ei suinkaan ole vain meidän käyttöömme, vaan sitä voivat käyttää kaikki hiihtoseurat ja omatoimiharjoittelijat.

Kuopion ensilumenladusta vastaava valvoja Mika Venäläinen sanoo, että asfaltointi on positiivinen asia myös syksyn ensilumenladun rakentamiselle.

– Viime vuonna pieni pätkä Iivon lenkistä oli jo asfaltoitu ja siltä osin ensilumenlatu oli paras kautta aikain. Asfaltoinnin ansiosta ladulle ei nouse hiekkaa ja latu on kaikin puolin parempi.

– Johtavissa ensilumenladun paikoissa, kuten Vuokatissa ja Kontiolahdella, säilöntälumi levitetään asfaltoidun rullahiihtoradan päälle.

Venäläinen näkee, että rullahiihtorata lisää Kuopion houkuttelevuutta esimerkiksi opiskelijoiden silmissä.

– Monet hiihtämistä harrastavat hakeutuvat opiskelemaan Kuopioon. Rullahiihtorata on yksi uusi houkutin ja vetovoimatekijä.

Venäläinen sanoo, että Kuopiossa on hyvä ja kattava kevyen liikenteen verkosto, mutta kevyen liikenteen väylät eivät riitä kilpahiihdon harrastajille.

– Kilpahiihtäjät tarvitsevat vaativampia maastoja.

Uusi rata mahdollistaa myös kilpailujen järjestämisen. Ensimmäiset yhdistetyn SM-kisat uudella rullahiihtoradalla järjestetään 1,5 viikon kuluttua.

Keskustelu