Kuopiolainen Jarmo juoksi varkaan kiinni pelkät yövaatteet päällä ja vain villasukat jalassaan

Sekava vaatevaras sai kunnon nuhtelun. Poliisi muistuttaa, että ensisijainen kiinniotto-oikeus kuuluu aina poliisille.

Kuopiolainen Jarmo sai varkaan kiinni verekseltään. Kuva on lavastettu. Minna Lyytinen
Inka Matilainen

Inka Matilainen

Kuopiolainen Jarmo Ruokolainen oli kaikessa rauhassa tullut saunasta syksyisenä tiistai-iltana viime viikolla. Hän oli ollut aikaisemmin metsänraivaushommissa ja ripustanut siinä tarvittavat työvaatteet kuivumaan kotipihansa aidalle Linnanpellolla. Hänen vaimonsa äkkäsi olohuoneen ikkunasta ulos katsottuaan, kuinka outo ja tuntematon henkilö pyörii heidän pihassaan. Myös Jarmo meni katsomaan, ja samalla hetkellä pihassa pyörinyt mieshenkilö nappasi vaatteet aidalta matkaan ja lähti sitkuttamaan pyörällä pois.

Ei mennyt montaa sekuntia kun Jarmo ampaisi pihalle pelkät yövaatteet päällä ja vain villasukat jalassaan. Hän juoksi miehen perään ja huusi tälle. Ilmassa saattoi singahtaa jokunen ärräpääkin. Varastettujen housujen lahje meni polkupyörän pinnojen väliin, jolloin rosvon matka tyssäsi ja Jarmo sai hänet kiinni. Perässä tuli myös Jarmon vaimo.

– Annoimme kunnon nuhtelun, että hittoako hän toisten pihasta varastaa ja kaveri antoi tavarat ihan suosiolla takaisin. Huomasin tosin heti, että hän oli ihan sekaisin, joten puhuttelu tuskin upposi kovin syvälle ja mies lähti todella nopeasti lätkimään.

Jarmoa harmittaa ettei hän älynnyt ottaa mieheltä myös pyörää, joka hänen mukaansa vaikutti vahvasti varastetulta.

– Maastopyörä oli sellainen, että se tuskin oli kaverin oma. Etenkin, jos minun haisevat metsurin kamppeetkin kelpasivat. Muutaman talon päästä naapuri kertoi myös, että heidän pihaansa oli ilmestynyt murtovehkeet. Kaikki, mikä irtoaa, näkyy kelpaavan.

Tilanne eteni niin vauhdilla, ettei Jarmo edes tajunnut saatikka ehtinyt soittaa poliiseja ennen kuin mies oli jo häipynyt paikalta.

Tietenkin katsoin, ettei hänellä ole puukkoa, meisseliä tai muuta aseeksi kelpaavaa ennen kuin hänet pysäytin.

– Tietenkin katsoin ettei hänellä ole puukkoa, meisseliä tai muuta aseeksi kelpaavaa ennen kuin hänet pysäytin. Tilanne kuitenkin oli ohi hyvin nopeasti, ensihoidossa työskentelevä Jarmo sanoo.

Omaisuusrikosten määrä on pysynyt Kuopiossa viime vuosina hyvin samoissa lukemissa ja Jarmonkin kohdalle sattunut varkauden yrityksiä on tämän vuoden tammikuun ja elokuun välillä ollut yhteensä 87. Rikoskomisario Arto Elomaa kertoo, että tyypillisesti ja eniten sekä yritetään että ihan onnistuneesti anastetaan polkupyöriä ja kauppaliikkeissä tehdään pieniä näpistyksiä. Moni tekijöistä on poliisille entuudestaan tuttu, mutta joukkoon tulee aina uusia.

– Vanhojen tekijöiden lisäksi aina lähes jokaisesta ikäluokasta kehittyy jokunen uusi ”konna”.

Hänen mukaansa varkaiden ”röyhkeydessä” ei ole tapahtunut oleellista muutosta, vaan todennäköisesti tiedottaminen tapauksista on ollut aktiivisempaa.

Jos todistaa varkautta tai näpistystä pitäisi Elomaan mukaan aina ensimmäisenä soittaa hätänumeroon sillä rikoksentekijän kiinniottaminen kuuluu ensisijaisesti poliisille. Pakkokeinolaissa on kuitenkin säädetty yleisestä kiinniotto-oikeudesta, jonka perusteella yksityinen kansalainen voi tietyin edellytyksin ottaa kiinni rikoksentekijän.

Lain mukaan ”jokainen saa ottaa kiinni verekseltä tai pakenemasta tavatun rikoksesta epäillyn, jos rikoksesta saattaa seurata vankeutta tai rikos on lievä pahoinpitely, näpistys, lievä kavallus, lievä luvaton käyttö, lievä moottorikulkuneuvon käyttövarkaus, lievä vahingonteko tai lievä petos”. Kiinni otettu on viipymättä luovutettava poliisille.

Omaisuuden suojaamiseen Elomaalla on muutamia vinkkejä. Hän muistuttaa, että arvokkaampi omaisuus tulisi säilyttää mahdollisuuksien mukaan lukitussa tai valvotussa tilassa. Myös polkupyörä pitäisi aina muistaa lukita, kun sillä ei ajeta.

– Arvo-omaisuus kannattaa valokuvata ja ottaa niistä sarja- ja valmistenumerot ylös siltä varalta, jos ne joutuvat vääriin käsiin.

Tilastoa

Varkauksia Kuopiossa

Kuopiossa on tämän vuoden tammikuun ja elokuun välillä ollut 87 varkauden yritystä ja 5 törkeän varkauden yritystä.

Varkauksia on tehty 842 ja törkeitä varkaustapauksia on ollut 21.

Keskustelu