Empaattinen, mutta puuttuuko jämäkkyys? - Viikkosavo selvitti, millainen on maakuntajohtaja Marko Korhonen

Olen opetellut puhumaan myös vaikeista asioista, sanoo maakuntajohtaja Marko Korhonen.

Maakuntajohtaja Marko Korhosella (48) on iso rooli parhaillaan käynnissä olevassa poliittisessa sodassa, jota kutsutaan maakunta- ja soteuudistukseksi. Viikkosavo selvitti, millaisena johtajana Korhosta pidetään ja millainen on maakuntajohtajan tärkein työkalu, eli hänen persoonansa.

Soitimme useille poliitikoille ja parille virkamiehelle ja kysyimme, miten he arvioisivat Korhosta johtajana.

Lähes kaikkien vastaajien kommenteista paistaa, että Korhosta pidetään miellyttävänä ja empaattisena miehenä. Varovaista epäilyä kuitenkin herää siinä, onko Korhonen turhankin mukava tiukoissa edunvalvontaväännöissä.

– Marko on kiva kaveri, joka jaksaa perehtyä tarkasti asioihin. Hän ei provosoidu, on kohtelias, huumorintajuinen eikä puhu pahaa toisista. Marko on ahkera ja pitää hyviä tilannekatsauksia. Epäilen vain, onko hänellä riittävästi vääntökykyä neuvotteluissa, sanoo eräs maakuntavaltuutettu.

Toinen maakuntahallinnossa oleva päättäjä kehuu Korhosen analyyttisyyttä ja taitoa puhua selkokielellä.

– Kaikesta näkee, että Korhonen on tohtorismies. Hän osaa vältellä kapulakieltä ja puhua petollisen helposti vaikeista asioista. Selkokielisyys ja yksinkertaistamisen taito vaatii terävää älyä. Marko luovii taitavasti. Hänen kanssaan on mahdoton riidellä.

Hänen kanssaan on mahdoton riidellä.

Maakuntajohtajan kanssa työskennellyt virkamies kommentoi:

– Marko on aina sama persoona töissä, vapaa-ajalla ja varmaan myös kotona. Maakuntajohtaja on kuntayhtymien, kuntien ja valtion solmukohdassa. Tällöin johtamisessa joustavalla persoonalla on merkitystä. Edunvalvonnassa hän saisi olla hitusen jämäkämpi.

Toinen perustason virkamies on seurannut Korhosta tavallisen työntekijän näkökulmasta.

– Korhonen on varmasti tunnollinen töissään ja hän hyvä kuuntelija. Mutta onko Marko maakuntajohtajaksi liian turvallisuushakuinen tai jopa lepsu? Mitenkähän noin tasainen mies tyhjentää painekattilaansa? , pohtii viranhaltija.

Viikkosavo luki Korhoselle hänestä sanotut luonnehdinnat ja kommentit. Maakuntajohtaja ei tunnu kiusaantuvan kehuista eikä puna nouse poskille, kun Korhonen kuulee, mitä puutteita yhteistyökumppanit hänestä epäilevät.

– Kyllä minä itseäni noista kuvauksista tunnistan. Persoonassani on noita sävyjä, joita ihmiset ovat sanoneet minusta. Pohjois-Savon edunvalvonta on iso haaste ja kyllä minua itseänikin vaivaa, hoidanko edunvalvontaa tarpeeksi jämäkästi.

Ei Korhonen kuitenkaan halua olla pelkkä mukava mies. Onhan maakuntajohtaja tullut virkaurallaan hyvin toimeen äkkiväärien poliitikkojenkin kanssa esimerkiksi kunnanjohtajana.

– Jos ihminen on mukavan oloinen, ei se välttämättä tarkoita, että joutuisi jyrätyksi tai olisi lattiamatto. Olen tietoisesti opetellut puhumaan myös vaikeista asioista. Kun toimii lakien ja poliittisten päätösten mukaan, on helppo mennä asia edellä. Olivatpa tulevat hallintorakenteet millaisia tahansa, yritän pitää mielessä asiakysymykset, jotka ovat isoille ja pienille kunnille tärkeitä.

Korhosesta välittyy empatia ja hän näyttää huomioivan jokaisen vastaan tulevan ihmisen. Tosin ihmissuhdetaidot tuppaavat ruostumaan nykyisessä Teams- yhteyksien etämaailmassa.

– Kun tuijottaa päivän läppärin ruutua, se yhtä persoonallista kuin seurustelisi märän betonin kanssa.

Kuka?

Marko Korhonen

Pohjois-Savon maakuntajohtaja.

Työ kohdistuu maakunnan kehittämiseen, yhteistyössä kuntien, ylikunnallisten organisaatioiden ja valtion kanssa.

Perhe: 17-, 15-, 13- ja 9-vuotiaat lapset sekä Kuopiossa työskentelevä apteekkarivaimo.

Kasvanut Kuopion keskustassa, asuu nykyisin perheineen Kaavilla.

Työskennellyt aiemmin kunnanjohtajana Lapinlahdella ja Kaavilla.

Koulutukseltaan yhteiskuntatieteiden tohtori. Poliittisesti sitoutumaton.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Palvelut