Kommentti: Kuntarajat hevoskärryjen aikakaudelta

Pohjois-Savossa riittäisi kolme kuntaa Kuopio, Varkaus ja Iisalmi, kirjoittaa vapaa toimittaja Ismo Vornanen

Pohjois-Savo pärjäisi Kuopion, Varkauden ja Iisalmen kunnilla. Kyläpäälliköt ovat käyttäneet hyväkseen petollista mahtisanaa ”yhteistyö”. Kunten isät ja äidit ovat saaneet ryystää kahvia kuntien valtuustosaleissa vuosikymmenestä toiseen. Pohjois-Savossa on edelleen 15 turhaa kuntaa, kunnantaloa ja kallista hallintoa.

Kuopion kaupunginjohtaja Jarmo Pirhonen myöntää, että kuntarajat ovat peräisin ajalta, jolloin kuljettiin hevoskärryillä ja kirkkoveneillä.

– Maakunnallinen sote-juna taitaa olla jo niin pitkällä, ettei se helposti pysähdy. Järkeviä palveluja ei saisi rajoittaa se, missä kunnassa ihminen on kirjoilla. Kuntarajat ovat peräisin ajalta, jolloin liikuttiin hevospelillä, muotoilee Pirhonen.

Kuntauudistus on ollut pysähdyksissä vuosisadan, soteuudistus vuosikymmenen. Maalaisliittoaatetta vaaliva keskusta haluaa olla kingi pienissä kunnissa. Keskustalle kelpaa suuri maakunta, mutta eivät isot kunnat. Soten järjestämisvastuu onnistuisi hyvin kolmelta kunnalta. Rahoitusvastuu on aina myös valtion vastuulla.

Jälleen on hyvä muistuttaa: Hallitus kaatuisi, mutta keskusta pitää sen kasassa. Puolue syö vaikka rotanmyrkkyä, jos se saa lahjaksi edes riisutun maakuntamallin. Keskustavaikuttaja Mikko Alkio yritti varoittaa puoluettaan, että maakuntamalli vie valtion holhontaan. Kun keskustaväki ei ymmärtänyt Alkiota, hän erosi puolueesta.

Ainakin Pirhonen ja Varkauden kaupunginjohtaja Hannu Tsupari tietävät, että työssäkäyntialueet olisivat sopivia kuntakokoja. Iisalmen kuntapomo Jarmo Ronkaisen piirongin päällä liehunee keskustan lippu. Päätellen siitä, että asiantuntijalausunnoista piittaamatta mies vastusti ankarasti jo Haukiputaan kunnanjohtajana liitosta Oulun kanssa.

Tsupari taas vaikuttaa alistuneelta mieheltä. Todennäköisesti Varkautta kiinnostaisi liitos Leppävirran, Joroisten, ja Pieksämäen kanssa. Tässä mallissa ylittyisivät keinotekoiset maakuntarajatkin. Virallisesti Tsupari rohkenee käyttää vain yhteistyösanaa.

– Pienin askelin tässä on edettävä yhteistyön ajatuksin. Varkaus haluaisi rakentaa koko Savon kokoisen soten, kiertää Tsupari kuntaliitoskysymyksen.

Kun tyrkytän Tsuparille väkisin kolmen kunnan mallia, mies muistuttaa Kuopion pohjoispuolella asuvasta gallialaiskylästä, joka ei suostuisi kolmen kunnan malliin minkäänlaisella järkiperusteella. Tsupari on oikeassa. Siilinjärveä pitäisi maanitella neljän kunnan mallilla ja unohtaa työssäkäyntialueet ja menestyvän kaupunkiseudun rakentaminen.

Ronkainenkin puhuu nätisti puhelimessa palvelurakenteesta ja työssäkäyntialueista, mutta pistää pään pensaaseen ja sanoo keskustalaisella äänenpainolla, että kolmen pohjoissavolaisen kunnan malli on kaukana tästä päivästä.

Kirjoittaja on kuopiolainen vapaa toimittaja.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Palvelut