Peltoauton ratista oman yrityksen pyörittäjäksi

Yrittäjyyden alkutaipaleella miespuoliset kollegat naureskelivat autoalalla olevalle Jenny Koposelle. Eivät naura enää.

Autoalan yrittäjä Jenny Koposella ei juuri ole aikaa harrastaa autoja vapaa-ajallaan, mutta jos on, intohimon kohteena ovat erityisesti bemarit. Minna Lyytinen

Minna Lyytinen

Ajoneuvoasentaja Jenny Koponen, 25, on nuoresta iästään huolimatta ehtinyt toimia jo useita vuosia yrittäjänä. Viitisen vuotta sitten hän vuokrasi tyhjän hallitilan ja siitä alkoi ura ja yrittäjyys autojen puhdistuksen parissa.

– Tuota ennen ehdin työskennellä kahdella työnantajalla josta kertyi tarvittavaa kokemusta, Koponen kertoo.

Nyt hän pyörittää kolmen naisen yritystä.

Autoala on edelleen miesvaltainen ja yrittäjyyden alkutaipaleella miespuoliset kollegat naureskelivatkin että kokeilepa ensin ja katsotaan sitten onnistuuko. Nyt Koposen yritys on yksi pisimpään Kuopiossa toimineista autofiksaamoista, asiakaskunta vakiintunutta ja nimi jäänyt monelle mieleen - enää ei naureskella.

– Ammattitaidollani olen osoittanut osaamiseni ja ansainnut paikkani alalla.

Kiinnostus autoihin syntyi jo lapsuudessa, vaikka varsinaista autoharrastusta lapsuudenkodissa ei ollutkaan. Koponen on pienestä asti ollut mukana isänsä kaivinkone- ja maanrakennustöissä. Isä on myös toiminut yrittäjänä.

Ammattitaidollani olen osoittanut osaamiseni ja ansainnut paikkani alalla.

– Pienenä on opittu kotona jo käytännön asiat, ettei olla peukalo keskellä kämmentä, Koponen sanoo.

– Peltoautolla on kyllä siskojen kanssa tullut ajeltua ennen kuin nuorimmalla ylsi edes jalat polkimille, hän jatkaa naureskellen.

Toinen siskoista on myös töissä Koposen yrityksessä.

Vuonna 2011 Koponen muutti Heinävedeltä Kuopioon päästyään opiskelemaan ammattikouluun ajoneuvoasentajaksi. Valmistujaisjuhlissa hän oli luokkansa ainoa nainen.

– Varaosapuolella on paljon naisia töissä, mutta tietääkseni olen ainoa alan naispuoleinen yrittäjä Kuopiossa, Koponen tuumii.

Koposen kaksi ensimmäistä autoa olivat vanhempien entisiä Skodia, tuon jälkeen BMW:t ovat tulleet jäädäkseen. Tällä hetkellä ajossa on rättikattoinen BMW 320 e36 Cabriolet. Perheen toisena autona toimii käytännöllisyytensä vuoksi Toyota Hiace ja haaveissa olisi jonakin päivänä omistaa Ford F 150 lava-auto.

– Yrityksen ja perheen pyörittämisen lisäksi aikaa harrastuksille ei paljoa ole, joten tämänhetkinen kulkupeli on harraste- ja käyttöauto samalla kertaa. Isovanhemmilta hommattu pappatunturi odottaa laittovuoroaan ja uutena harrastuksena on nyt crossipyöräily, jolle on välillä yritettävä löytää aikaa, Koponen kertoo.

Koponen palasi mielellään työhönsä äitiysvapaan jälkeen parisen kuukautta sitten. Perheen Nanna-tytär on vuoden ikäinen ja päristelee jo autoja nähdessään.

– Äitiyslomani aikana siskoni Laura otti ohjat yrityksen pyörittämisestä. Tuolloin asiakkaat kyselivät perääni, mutta nyt töihin palattuani puhelimessa ollaan alettu kyselemään Lauraakin, Koponen nauraa.

Vaikka työ on fyysisesti rankkaa, näkee Koponen tulevaisuutensa pitkälle yrityksensä parissa. Laajentaminenkin on käynyt mielessä. Koposen nimi on monelle jäänyt mieleen, ja yritys onkin henkilöitynyt hänen ympärilleen firman nimeä myöten.

– Autopuoli oli minulla vasta toisena vaihtoehtona kouluun hakiessa ja päädyinkin alalle hieman vahingossa, kun en päässyt Savonlinnan urheiluopistoon. Jos olisin päässyt, en ehkä olisi saanut tällaista uraa omassa yrityksessä, Koponen pohtii.

Keskustelu