Korona mullisti Jannen elämän: ”En ole nähnyt perhettäni yhdeksään kuukauteen”

Korona laittoi Bangkokissa asuvan ja Malediiveilla työskentelevän Janne Ollikaisen elämän uusiksi. Nyt hän on Kuopiossa ja odottaa pääsyä perheensä luokse.

Janne Ollikainen on nyt viettänyt aikaa ystäväpariskunnan luona Kuopiossa ja toivoo, että pääsisi perheensä luokse Thaimaahan. Minna Lyytinen
Aija Pirinen

Aija Pirinen

Korona on vaikuttanut jokaisen elämään, toisiin enemmän ja toisiin vähemmän. Joidenkin elämä on pandemian vuoksi jopa mullistunut. Näin on käynyt Kuopiossa ravintolakokiksi valmistuneelle Janne Ollikaiselle. Bangkokissa viimeiset parikymmentä vuotta asunut mies ei ole nähnyt perhettään yhdeksään kuukauteen.

Lentokentät ja matkustelu ovat olleet Ollikaiselle koko aikuisiän lähes jokapäiväistä arkea. Vuonna 2006 hänet pestattiin avaamaan Bangkokiin jättimäisen Centara Grand Central Worldin kongressikeskusta. Sen jälkeen hän on ollut keittiöpäällikkönä avaamassa kymmenkunta eri hotelliravintolaa eri puolilla Thaimaata, Singaporessa ja Vietnamissa.

Ollikaiselle lentokoneilla liikkuminen on niin arkipäiväistä, että työmatka Bangkokista Singaporeen on kun piipahtaisi Kuopiosta Jyväskylässä.

– Tavallisesti ollen viikot töissä ja lennän viikonlopuiksi kotiin perheen luo.

Ollikaisella on thaimaalainen vaimo ja 11- ja 8-vuotiaat tytöt.

Myös hänen vaimonsa on liikkuvaa sorttia, sillä hän työskentelee lentoemäntänä Thai Airwaysilla. Vanhempien reissutyön vuoksi perheen koti sijaitsee aivan Suvarnabhumin kansainvälisen lentokentän vieressä.

Ei kannata murehtia sellaisista asioista, joihin ei voi vaikuttaa.

Janne Ollikainen

– Tapasimme vaimoni kanssa vuonna 1998. Työskentelin siihen aikaan Ruotsin-laivalla. Elimme 7 vuotta etäsuhteessa ja tapasimme usein eri puolilla Eurooppaa, kuten Roomassa ja Frankfurtissa.

Vuoden 2018 loppuvuodesta Ollikaiselle tarjottiin mielenkiintoista paikkaa Malediiveilta. Hän saisi vastata keittiöpäällikkönä laadukkaasta Kurumba-hotellista ja toimia esimiehenä noin sadalle kokille.

Luksushotellin asiakaskunta oli hyvin varakasta.

– Monet tulivat paikalle omilla lentokoneilla, Ollikainen sanoo.

Malediiveilta on neljän tunnin lento Bangkokiin.

– Lensin joka toinen kuukausi Bangkokiin ja perheeni tuli puolestaan joka toinen kuukausi luokseni Malediiveille.

Tämän vuoden alkuvuodesta Malediiveillekin alkoi kantautua huhuja Kiinassa leviävästä koronaviruksesta. Pian maat alkoivat sulkea rajojaan ja lentovuoroja keskeytettiin. Vapun aikaan Kurumba-hotelli päätettiin sulkea.

– Meidän kokeista valtaosa oli Intiasta, Bangladeshista ja Sri Lankasta. He eivät aluksi päässeet lentämään koteihinsa, sillä lennot oli keskeytetty. Lopulta intialaiset evakuoitiin armeijan laivoilla. Bangladeshilaiset ja srilankalaiset pääsivät kotiin charter-lennoilla.

Suomen suurlähetystö otti yhteyttä Ollikaiseen ja hänelle tarjottiin mahdollisuutta palata Suomeen.

– En aluksi halunnut tulla Suomeen, sillä kotini ja perheeni on Thaimaassa. Ongelma on, ettei minulla ole Thaimaan kansalaisuutta, eikä Thaimaa ole suostunut ottamaan muun maan kansalaisia vastaan.

Niinpä Ollikainen päätti tulla lopulta tulla Suomeen. Hän oli aluksi kaksi viikkoa karanteenissa kesämökillään Nurmeksessa. Sen jälkeen hän on ollut vanhempiensa luona ja myös ystäväpariskuntansa luona Kuopiossa.

Ollikaisen oli tarkoitus palata töihin Malediiveille syyskuussa, mutta hiljakkoin tuli tieto, että Kurumba-hotellin avaaminen siirtyy ainakin loppuvuoteen.

Ollikainen selvittelee aktiivisesti paluuta Thaimaaseen. Tällä välin hän pitää yhteyttä perheeseen päivittäisillä videopuheluilla.

Vaikka tilanne on koko perheelle hankala, Ollikainen ei kuitenkaan halua tuskailla.

Hän kertoo katsovansa maailmaa stoalaisen tyynellä elämänasenteella.

– Ei kannata murehtia sellaisista asioista, joihin ei voi vaikuttaa. Itse olen valinnut liikkuvan elämäntyylini. Ja toisaalta minulla on ollut nyt pitkästä aikaa mahdollisuus viettää aikaa vanhempieni kanssa. Myös vaimollani on nyt ollut aikaa olla rauhassa lastemme kanssa, kun hänelläkään ei ole koronan vuoksi lentoja.

Epävarmasta tilanteesta huolimatta Ollikainen suhtautuu tulevaisuuteen toiveikkaana.

– Uskon, että hyviä asioita tulee tapahtumaan.

Kuka?

Janne Ollikainen

Kotoisin Nurmeksesta.

Opiskeli Kuopiossa ravintolakokiksi.

Työskenteli välillä Ruotsin-laivalla, kunnes hänet vuonna 2006 pestattiin avaamaan kongressikeskusta Bangkokiin.

Perhe: Lentoemäntänä työskentelevä vaimo ja kaksi tytärtä (11 v ja 8 v).

Harrasti Kuopion-vuosinaan thainyrkkeilyä, mistä syntyi kiinnostus Thaimaata kohtaan.

Keskustelu