Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

”Miehet etsivät sporttista, alle 54-vuotiasta naista”

Parisuhteen löytäminen lähes kuusikymppisenä ei ole itsestäänselvyys. Eeva Jauhiainen ei pelkää puhua aiheesta avoimesti.

Pari viikkoa sitten Nilsiässä asuva Eeva Jauhiainen (58) istui yksin kotonaan, katsoi pimenevää iltaa ja mietti jälleen kerran, miten mukavaa olisi, jos olisi vierellä kumppani.

Hän selaili Facebookia ja päätti kirjoittaa Puskaradio Kuopio -ryhmään tekstin: ”Hei. Löytänkö sut tiältä? Kaksin kaekki olis kauniimpaa”. Tekstin perään hän laittoi vielä sydämen kuvan.

Puskaradio Kuopio Facebook-ryhmässä on yli 50 000 jäsentä, ja pian Eevan kirjoitus alkoi saada runsaasti kommentteja. Monet toivottivat Eevalle tsemppiä miehen etsintään.

Jotkut epäilivät Eevan kirjoitusta vitsiksi. Onhan harvalla ihmisellä uskallusta kirjoittaa omalla nimellään julkisella foorumilla, että etsii itselleen kumppania.

Eevan kirjoitus ei ollut kuitenkaan mikään vitsi. Hän on ollut yksinään jo seitsemän vuotta ja koki, että nyt on aika tehdä asialle jotain.

– Olen jo pidemmän aikaa miettinyt, mistä tämän ikäisenä voisi etsiä miestä. Että laittaisinko kaupan seinälle tai lehteen ilmoituksen.

Ei ole kovin pitkää aikaa, kun netistä kumppanin etsimistä pidettiin epäsuotavana.

Osmo Kontula

Eeva ei ole myöskään ravintoloissa kävijä, joten sieltä miestä on turha etsiä. Ammattikoulun jälkeen hän teki koko työuransa ravintola-alalla ja koki saaneensa ravintoloissa käymisestä tarpeekseen.

– Ravintoloissa juokseminen ei enää kiinnosta, kun on ikänsä seurannut sitä touhua työnsä puolesta. Se maailma on jo nähty.

Kerran Eevan aikuinen poika auttoi äitiään tekemään seuranhakuilmoituksen netin seuranhakufoorumi Tinderiin.

– Vähän aikaa katselin siellä meininkiä, mutta totesin, että se ei ole minun juttu. Siellä ihmisiä arvotetaan naamataulun mukaan. Se on hirmu julma maailma.

Eeva on tehnyt havainnon, että kun ikään on mittarissa pian 58, on puolison löytäminen entistä vaikeampaa.

– Juuri hiljakkoin luin eräästä lehdestä seuranhakuilmoituksia. Kaikki miehet etsivät naista, joka on alle 54-vuotias sporttinen, ihana ja tyylikäs. Miehet asettavat naisille liian tiukat kriteerit täytettäväksi.

Eeva pohtii, että myös naiset itse saattavat tehdä kumppanin haustaan liian monimutkaista.

– Ikäiseni naiset voivat olla myös hieman arkoja. Pohditaan liikaa, että kehtaanko, uskallanko ja ilkiänkö etsiä kumppania. Ei välttämättä myöskään haluta ottaa kumppania sen pelossa, että siitä tulee rasite.

Eeva itse haluaa ottaa kumppanin haun tosissaan ja sanoa haaveensa ääneen. Siksi hän ei arkaillut kirjoittaa asiasta Facebook-ryhmään, eikä myöskään häpeile kertoa aiheesta lehden palstalla.

– Olen aina ollut sellainen ihminen, että ei minua hetkauta, mitä ihmiset minusta ajattelevat.

Toistaiseksi Eeva on vielä sinkku, mutta toivoo hartaasti, että jossain vaiheessa vastaan tulisi kumppani.

– Olisi niin mukava jakaa asioita jonkun kanssa. Käydä vaikka marjametsässä tai kalastamassa. Yksin on kenkkua olla.

Väestöliiton tutkimusprofessori Osmo Kontula sanoo, että tilastojen valossa keski-iän ylittäneiden naisten on tosiaan miehiä hankalampi löytää kumppania omasta ikäluokastaan. Tämä johtuu siitä, että naiset elävät miehiä pidempään.

– Esimerkiksi 70-vuotiaissa on kaksi naista yhtä vapaata miestä kohden. Ja 80-vuotiaissa on jo kolme naista yhtä vapaata miestä kohden. Miehet jäävät myös leskiksi paljon harvemmin kuin naiset.

Kontula sanoo, että netin seuranhakuprofiileja tarkastellessa voi tosiaan tehdä johtopäätöksen, että miehet etsivät keskimäärin paljon itseään nuorempia naisia. Tämä ei kuitenkaan ole koko totuus.

– Kun tarkastellaan solmittuja parisuhteita, tavallisinta on edelleen, että parisuhde solmitaan noin oman ikäisen kanssa. Kumppanin etsintävaiheessa ulkoisilla tekijöillä on paljon vaikutusta. Mutta hyvin nopeasti merkitsevämmäksi kriteeriksi tulee henkilön persoona, luonne ja elämänarvot.

Parisuhteen etsintä on ymmärrettävää, sillä yksin elävät kärsivät huomattavasti enemmän yksinäisyydestä. Tämä pätee varsinkin yli 60-vuotiaisiin.

– Tutkimukset kertovat, että yli 60-vuotiailla yksin asuvilla on kaksi kertaa suurempi todennäköisyys tuntea itsensä yksinäiseksi, verrattuna parisuhteessa eläviin. Yksin elävillä naisilla yleistä on myös itsensä tunteminen ulkopuoliseksi, Kontula sanoo.

Teknologia on muuttanut oleellisesti kumppanin etsintää. Erityisesti nuoremmilla ihmisillä on jo tyypillistä etsiä kumppania netin seuranhakusivustoilta.

– Ei ole kovin pitkää aikaa, kun netistä kumppanin etsimistä pidettiin epäsuotavana. Nyt kukaan ei enää kummastele sitä.

Toisaalta tässä asiassa sukupolvierot tulevat näkyviin:

– Monet vanhemmat ihmiset eivät ole välttämättä tottuneet käyttämään teknologiaa. Heille tavallisempaa voi olla etsiä seuraa esimerkiksi naapurustosta tai harrasteiden parista.

Osmo Kontula muistuttaa, että myös monet miehet kokevat kumppanin etsinnän vaikeana.

– Kumppania etsiessä kannattaa mennä ulkonäön ohi ja pyrkiä mahdollisimman nopeasti tunnustelemaan, millainen on ihmisen persoona.