Haaveilet edelleen paluusta catwalkille, Soile Lahti?

Viikkosavon uudessa Viikon väitteet -juttusarjassa esitetään tolkuttomia väitteitä. Tällä kertaa väitteisiin vastaa Itä-Suomen aluehallintoviraston ylijohtaja Soile Lahti.

Aloitit Itä-Suomen aluehallintoviraston ylijohtajana alkuvuodesta. Tämä vuosi on ollut työurasi stressaavinta aikaa.

Kun ehtii olla uudessa työssä 2,5 kk ja alkaa poikkeusolot, niin onhan se erikoinen lähtö. Mutta vaikka hetkittäin on ollut hektistä, en ole stressaajatyyppiä. Hommat on vaikeita ja niitä on paljon, mutta ovat hallinnassa ja hyvällä joukolla niitä tehdään. Eniten huolehdin siitä, jaksavatko muut ja miten Suomi tästä selviää.

Teet vaativaa työtä, olet viiden lapsen äiti ja siinä sivussa opiskelet oikeustieteitä. Olet siis klassinen suorittajatyyppi.

Asetan tavoitteita ja haluan saavuttaa ne. Olen onneksi ihan kohtuullisella menestyksellä oppinut myös nauttimaan matkasta enkä vain määränpäästä. Tärkeää on myös päättää, mihin asioihin ei panosta.

Olet viime vuosina katsonut niin vähän televisiota, ettet pian edes tiedä, kuinka se käynnistetään.

No joo, kieltämättä en ole kartalla sarjauutuuksista mutta kännykän uutisseurannat käyvät kyllä kuumana. Ja Netflix-leffat kuuluvat viikonlopun ohjelmaan. Yhä enemmän ja tietoisesti olen katsonut myös kotimaisia. Jussi Vatasen leffat on mainiota ja suorastaan fanitan Johannes Holopaista.

Teit nuorena mallin töitä. Kävelet edelleen kotona välillä edestakaisin korkokengät jalassa ja haaveilet paluusta catwalkille.

Itse asiassa sovitin tyttäreni korkkareita yhteen tilaisuuteen hiljattain. Catwalk-muistot tulivat silloin kyllä mieleen mutta niin, että miten näillä ikinä osasi kävellä. Vaikka en itse haaveile comebackistä, muuten kyllä olen sitä mieltä, että me nelikymppiset ollaan ehdottomasti kelpoisia muotinäytöslavoille.

Jokainen menestyvä nainen on myös tyylikäs.

Jos tyylikkyys on toiset huomioon ottavia käytöstapoja, niin varmaankin. Ulkoisella tyylikkyydellä ei minusta muuten ole mitään tekemistä menestyksen kanssa. Ja miten menestys määritellään?

Olet työurallasi vaihtanut melko tiuhaan vastuullisesta työstä toiseen. Katselet viikoittain rekrytointisivustoja ja pohdit, mihin uuteen vaativaan tehtävään hyppäisit seuraavaksi.

Tykkään haasteellisista töistä ja haluan oppia uutta. Viime aikoina on kyllä rekrysivustot jääneet tsekkaamatta ja näkymät jatkosta on ehkä enemmän sitä, että vetäydyn mökillemme Nilakalle, kuvailen luontoa ja teen joitakin lakitoimeksiantoja, jos jaksan.

Mielestäsi jokaisen johtajan tulisi kirjoittaa vähintään yksi twiitti päivässä.

Johtaminen on viestintää. Twiittien määrän sijaan vuorovaikutus ja sen laatu on tärkeämpää. Harjoittelemalla oppii.

Ihminen on onnellisimmillaan, kun saa ottaa upeita luontokuvia ja jakaa ne Instagramiin.

No suurinpiirtein.

Olet monen silmissä kaikessa pärjäävä ”kympin tyttö”. Sinulla on kuitenkin paheita, joista et tohdi kertoa kellekään.

Heh heh, en kyllä tunnista tätä kaikessa pärjäämistä. Mokailen siinä missä muutkin eikä sitä auta peitellä. Kaikilla ihmisillä on paheita ja minullakin vaikka kuinka paljon, mutta en minä niissä kieriskele. Iän myötä sitä yhä vähemmän miettii, miltä muiden silmissä näyttää.

Kanssasi työskennelleet kuvaavat sinua helposti lähestyttäväksi. Olet tietoisesti mukava, koska tiedät, että niin pääset paremmin tavoitteisiisi.

Olen oma itseni, koska niin on kaikkien helpointa olla. Siinä tulee kyllä kaupan päälle myös huonoja luonteenpiirteitä, kuten voimakas tahto ja kärsimättömyys. Mutta uskon, että yhteistyökyky vie paremmin asioita eteenpäin kuin yhteistyökyvyttömyys.

Nousit 27-vuotiaana sisäministeriön kuntaosaston tiimin vetäjäksi ja sen jälkeen olet tehnyt vain johtajan töitä. Jo lapsuuden haaveammattisi oli olla iso pomo.

Haaveilin kielenkääntäjän tai lääkärin työstä, pomohommat eivät tulleet edes mieleen ennen kuin ammatinvalintapsykologi lukion jälkeen arvioi, että nuo auttamishommat ovat sulle ehkä toissijaisia, oletko ajatellut kauppa- tai hallintotieteitä. Oikis ei tuolloin ollut edes vaihtoehto, koska minua ärsytti, miten moni oletti minun menevän sinne – ikään kuin olisi ollut joku polku, jota pitkin kympin tyttöjen olisi pitänyt kävellä. Olen tyytyväinen omaan polkuni tässä vaiheessa ja innolla odotan, mitä edessä vielä onkaan.

Kuka? Soile Lahti

Itä-Suomen aluehallintoviraston ylijohtaja.

Hallintotieteiden maisteri, opiskelee myös oikeustieteitä.

Toiminut aiemmin TE-toimiston johtajana ja Pohjois-Savon ELY-keskuksen hallintojohtaja, Maaningan kunnanjohtajana, Fimean hallintojohtajana ja Vetrea Terveyden toimitusjohtajana.

Syntynyt Pielavedellä, opiskellut Tampereella.

Viiden lapsen äiti.

Perhe asuu Maaningalla.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Palvelut