Sini puuttui poikajoukon kuristustilanteeseen

Keskellä toria tapahtuneessa selkkauksessa oli paikalla muita aikuisia, mutta he eivät reagoineet mitenkään.

Sini Jokinen on ennenkin todistanut ihmisten välinpitämättömyyttä ja auttanut hädässä olevaa yksin. Minna Lyytinen
Inka Matilainen

Inka Matilainen

Koulussa ja kouluajan ulkopuolella lasten ja nuorten välillä tapahtuva väkivalta on ollut viimeisen parin viikon puheenaihe koko maassa. Vaikka asia onkin ollut nyt paljon otsikoissa, ei kovaan väkivaltaan etenevä kiusaaminen ole mikään uusi ilmiö.

Tällaista ikävää tilannetta sai todistaa kuopiolainen Sini Jokinen (20) viime syksynä keskellä Kuopion toria ja kirkasta päivää.

Jokinen kertoo tulleensa juuri kampaajalta, kun hän huomasi Sokoksen puoleisen linja-autojen odotuskatoksen lähistöllä ison poikajoukon. Joukossa oli noin 12 hieman eri ikäistä poikaa ja keskellä yksi, joka kuristi toista.

– Katselin sitä vähän aikaa sivusta ja sitten menin kysymään, että onko täällä kaikki ok. Muut vastasivat, että on, mutta poika jota pidettiin kurkusta ei sanonut mitään ja oli täysin paikoillaan.

Siitä alkoi poikien kilpahuuto siitä, kuka aloitti ja miksi. Jokinen yritti puhua kuristajaa päästämään irti ja mietti samalla uskaltaisiko hän tönäistä pojan irti toisesta. Lopuksi kuristaja kuitenkin irroitti otteensa ja kiusattu ampaisi karkuun. Hän ei kuitenkaan päässyt pitkälle, kun muut pojat juoksivat hänet kiinni ja kuristajan kädet olivat uudestaan kaulalla.

– Kysyin pojilta, että onko tämä teistä hauskaa ja tartuin sen pojan käteen, joka piti toisen pojan kurkusta kiinni. Sitten paikalle tuli toinen nainen, ja huomasin, että hän soittaa poliisit. Huusin hänelle kuristajan ulkonäön tietoja, mutta kun pojat hoksasivat, että paikalle ollaan kutsumassa poliiseja, he lähtivät kaikki karkuun. Myös kiusattu poika.

Moni varmaan ajattelee, että asia ei kosketa minua, joten en puutu.

Poliisi ei lopulta ehtinyt paikalle, mutta oli kertonut toiselle naiselle, että kiusattu poika voi halutessaan tehdä rikosilmoituksen. Jokinen yritti ottaa kiusatun pojan kiinni jutellakseen tämän kanssa, mutta ei enää löytänyt häntä.

Tuona syyskuisena päivänä torilla oli paljon muitakin aikuisia todistamassa tapahtunutta. Silti Jokinen oli kertomansa mukaan ainut, joka puuttui tilanteeseen. Riskit iskivät päin näköä vasta myöhemmin.

– Olin aika paniikissa, kun tajusin, mitä oli tapahtunut ja mitä minulle itselleni olisi voinut käydä. En ole ennen joutunut vastaavaan tilanteeseen. Sillä hetkellä en kuitenkaan osannut ajatella muuta kuin, että kunhan toiselle ei käy pahasti.

Jokista ärsyttää edelleen muiden ihmisten välinpitämättömyys tilannehetkellä. Hän sanoi, että poikajoukon ohi käveli useita vanhempia ihmisiä, jotka eivät reagoineet asiaan millään tavalla. Hän on todistanut samanlaista välinpitämättömyyttä muulloinkin.

– Kukaan ei mitenkään tullut auttamaan, paitsi lopulta se yksi nainen. Kiusattu poikakin olisi varmaan uskaltanut puhua, jos ympärillä olisi ollut useita aikuisia ja tilanne olisi ollut näin hänelle turvallisempi. Moni varmaan ajattelee, että asia ei kosketa minua, joten en puutu. Itse taas aina ajattelen, että ei ne sanat vaan teot.

Suomi.fi-sivustolla muistutetaan, että jos näkee jonkun olevan hengenvaarassa tai hänen terveytensä on uhattuna, on jokaisella meistä velvollisuus hankkia apua. Tärkeintä on ensimmäiseksi soittaa hätänumeroon. Jos näkee toista ihmistä pahoinpideltävän, tilanteeseen voi mennä väliin, jos arvioi ettei se vaaranna omaa turvallisuutta.

Miten toimia

Jos näet väkivaltaa

Jos näet, että joku on hengenvaarassa tai hänen terveytensä on uhattuna, sinulla on velvollisuus hankkia apua.

Soita heti hätänumeroon 112 ja kerro, mitä on tapahtunut tai tapahtumassa.

Jos näet toista ihmistä pahoinpideltävän ja arvioit, että pystyt omaa turvallisuuttasi vaarantamatta puuttumaan tilanteeseen, mene väliin ja yritä rauhoittaa tilanne.

Keskustele aiheesta Viikkosavon Facebook-sivuilla.

Keskustelu