Ei ensitreffejä alttarilla, vaan jotain vielä parempaa

Amanda Pokki ei päässyt mukaan Ensitreffit alttarilla -ohjelmaan ja se oli hänen elämänsä suurin onni.

Amandan ja Eskon poika Vilppu on pian nelikuinen. Perhe elää normaalia arkea vanhassa rintamamiestalossa, joka ei Amandan mukaan ole koskaan valmis. Minna Lyytinen
Inka Matilainen

Inka Matilainen

Vuonna 2016 Amanda Pokki (31) oli totaalisen kyllästynyt treffailuun. Sinkkuvuosia oli takana jo useampi, ja siihen aikaan luonnollisesti sisältyi treffit jos toisetkin. Amandasta alkoi tuntua, että hänen tapailemansa miehet ovat aina samankaltaisia eivätkä suhteet vaan toimi.

Amanda sai ajatuksen: Entä jos joku muu osaisi valita hänelle kumppanin paremmin kuin hän itse. Siitä se ajatus sitten lähti.

Amanda haki mukaan Ensitreffit alttarilla -realityyn vuoden 2016 alussa ja kävi läpi pitkän hakuprosessin. Hänelle löytyi sopiva kumppani, mutta itse ohjelmaan pääsy jäi yhdestä kiinni. Amanda ja mysteerisulho jäivät neljänsiksi, kun kameroiden eteen otettiin tuolloin vain kolme paria.

– Olen aina ollut luonteeltani hyvin heittäytyvä ja ajattelin mukaan hakiessa, että kokeillaan, josko jotkut toiset osaisi valita minulle puolison paremmin. Olen myös aina tykännyt kyseisestä ohjelmasta.

Ohjelmassa pariskunnat nimensä mukaisesti tapaavat toisensa ensi kertaa alttarilla ja menevät suoraan naimisiin. Häitä vietetään keväällä. Amanda kertoo, että vaikkei hän päässyt alttarille, olisi hän silti saanut sulhoehdokkaan yhteystiedot saman vuoden syksyllä, jos mies olisi ne halunnut antaa. Mies oli kuitenkin löytänyt itselleen toisen rakkaan. Amanda taas oli vieläkin sinkku.

– Ymmärrän, ettei hän halunnut antaa tietojaan, mutta olisihan se ollut mielenkiintoista tavata ja nähdä, millainen ihminen siellä olisi ollut.

Tajusin heti, että tässä on nyt sitä, mitä olen etsinyt.

Vielä yksi vuosi vierähti sinkkuna ja treffejäkin Amandalla oli, mutta ne eivät oikein johtaneet mihinkään. Sitten kesällä 2017 Tinderissä ”mätsäsi” Esko. Esko oli jotain aivan muuta, kuin Amandan aikaisemmat kumppanit ja sitten mentiinkin - ja lujaa.

– Tajusin heti, että tässä on nyt sitä, mitä olen etsinyt. Kemiat vain kohtasivat ja kaikki naksahti paikoilleen. Se ei ole mitenkään itsestäänselvyys kun on sinkku aikuisena, että kaikki kohtaa: arvot, asuinpaikk ja elämäntilanne. Sinkkuus ei ole mitenkään helppoa kolmekymppisenä.

Asiat ovatkin sen jälkeen edenneet nopeasti. Pariskunta muutti yhteen 3 kuukauden yhdessäolon jälkeen, viime kesänä he ostivat rintamamiestalon ja nelisen kuukautta sitten syntyi poikavauva Vilppu. Amanda myöntää, että alussa vauhdin hurmassa iski myös pienoinen pakokauhu.

– Piti siinä vähän itsensä kanssa painiskella. Sitten aloin miettiä, että olen ollut monta vuotta yksin ja että aikaa ei ole loputtomasti, jos perhettäkin haluaa. Ei aika yksin katso sitä, miten asiat menevät.

Suhteen vaikein aika onkin tähän mennessä ollut aivan alkumetreillä. Yhdessä asuminen sinkkuvuosien jälkeen ei käynyt kummaltakaan täysin kivuttomasti. Kummallakin oli omat totutut tavat tehdä asioita.

– Riitelimme todella typeristä asioista. Tyyliin, että tehdäänkö makaronilaatikko normaaliin maitoon vai kasvimaitoon. Saatoimme olla samaa mieltä, mutta riitelimme tavallaan siitä, kumpi oli enemmän oikeassa. Tajusimme kuitenkin äkkiä, että jos haluamme tämän toimivan pitää kummankin joustaa. Nyt kolmen vuoden jälkeen tuntuu hyvältä, että ne tappelut on jo tapeltu.

Eskossa Amanda rakastui hänen rauhallisuuteensa ja positiivisuuteensa. Mies tuo vastapainoa Amandan omalle temperamenttiselle ja sinkoilevalle luonteelle. Myös keskusteluyhteys löytyi parin välillä heti.

– Pääsimme heti syvällisiin keskusteluihin. Ja lisäksi meillä oli alusta asti hyvin samanlaiset haaveet.

Tutkimusmatka syvälle itseen

Rakkautta ei koskaan löytynyt alttarilta, eikä Amanda Pokki voisi olla siitä onnellisempi. Hän on kuitenkin kokemuksesta kiitollinen, sillä nykyinen mies ei välttämättä olisi Amandan elämässä ilman ohjelmaa.

Hakuprosessin aikana osallistujat kävivät muun muassa psykologin juttusilla ja se oli Amandalle todellinen tutkimusmatka itseen.

– Siinä käytiin todella syvällisesti läpi esimerkiksi omia arvoja. Tajusin, ettei se aikaisempi miestyyppi olekaan välttämättä se, mitä nyt elämässä nyt haluan. Esko on ihan eri tyylinen, kuin mitä joskus ajattelin minulle sopivan. Olen hyvin onnellinen, Amanda sanoo.

Itse ohjelmaa Amanda katsoo edelleen ja aivan toisin silmin. Hän tietää, että asiantuntijat tekevät valtavasti töitä, jotta parit todella sopisivat toisilleen. Siksi hän kehottaakin jokaista, jolla rohkeutta riittää, hakemaan mukaan.

– Siellä on oikeasti iso halu, että parit rakastuisivat ja sopisivat toisilleen. Mutta kemia on sellainen asia, johon asiantuntijat eivät voi vaikuttaa. Jos sitä ei ole, ei sille voi mitään. Mutta suosittelen kokeilemaan, jos yhtään tuntuu, että pitäiskö. Edes sen hakuprosessin takia. Se voi auttaa kumppanin löytämisessä muutenkin.

Keskustelu