Kaupunki on tukenut PlayOff-realitysarjaa sekä Juice ja 8-pallo -elokuvia kymmenillä tuhansilla euroilla - Mitä niistä on jäänyt käteen?

"Sarjan avulla saimme yli miljoonaa kontaktia medioissa."

8-pallo-elokuvaa kuvattiin Kuopiossa vuonna 2013. Elokuvassa esiintyivät muun muassa Eero Aho, Pirkka-Pekka Petelius ja Mikko Leppilampi. Olli Herranen
Ismo Vornanen

Ismo Vornanen

Viime keväänä nähtiin Nelosella tosi-tv-sarja PlayOff. Sarjassa etsittiin KuPSille uutta tähtipelaajaa. Sarja herätti keskustelua valtakunnallisissa medioissa. Kuopion kaupunki rahoitti tuotantoa 30 000 eurolla. Kaupunki on tukenut myös Juice Leskisen elämäkerrallista elokuvaa 30 000 eurolla ja huumeiden käytön rankasta maailmasta kertovaa 8-pallo-elokuvaa 60 000 eurolla.

Viikkosavo kysyi kaupungin markkinointijohtaja Kirsi Soiniselta, onko kaupunki saanut vastinetta avustuksilleen. Soininen korostaa, että kaupungin kasvua edistävä markkinointi on monen tekijän summa.

– TV- ja elokuvatuotannot ovat yksi pieni osa Kuopion kaupungin tukemista tapahtumista. Uusien asukkaiden muuttopäätös tapahtuu kovien faktojen, esimerkiksi työpaikkatarjonnan perusteella. Myös pehmeät arvot kuten asuinympäristö voivat ratkaista muuttohalukkuuden. Vapaa-ajan harrastukset ja tapahtumat ovat monelle omannäköisen elämän ehtoja, jäsentää Soininen.

PlayOff -sarjassa kaupunki edellytti, että Kuopiota esitellään jaksojen alussa ja että sarjassa tulevat esille Kuopion monipuoliset liikuntapaikat.

– Saimme välitettyä viestiä moderneista liikuntapaikoistamme ja liikuntatutkimuksestamme. Sarjan avulla saimme yli miljoonaa kontaktia medioissa. Yhden kontaktin hinnaksi tuli 2 senttiä. Tämä on imagon päivittämistä tietyille kohderyhmille.

Elokuvien tukemisessa on ollut kytkös Kuopioon. Juice- elokuva kertoi paikallisen lyriikan mestarin tarinaa. Kuvauksia oli sekä Kuopiossa että Nilsiässä.

Sarjan avulla saimme yli miljoonaa kontaktia medioissa.

Kirsi Soininen

– Elokuvien taiteellisiin sisältöihin emme voi puuttua. Juice-elokuvan tuki perustui vuonna 2017 siihen, että Juankoski oli liittymässä Kuopioon. Haluttiin nostattaa Juankosken kotiseutuylpeyttä. Elokuva toi Kuopioon ja Juankoskelle kuvauksia ja joukkokohtauksia.

8-pallossa kaupungin tuki koostui 40 000 eurosta sekä matkailupalvelujen 20 000 eurosta. Elokuva pohjautui kuopiolaisen dekkarikirjailijan Marko Kilven romaaniin. Elokuva kuvattiin osin Kuopiossa ja ensi-ilta järjestettiin Kuopion Kuvakukossa. Paikalla oli muun muassa Pirkka-Pekka Petelius ja Aku Louhimies.

– Turku on tullut kuuluisaksi Vares-elokuvista. TV-sarja Sorjosen kuvauspaikoilla Lappeenrannassa tehdään järjestettyjä kävelykierroksia. Elokuvat eivät ole mitään kaupungin mainoksia, mutta ne nostavat kaupungin modernia profiilia. 8-pallo kuvattiin vuonna 2013 muun muassa Kuopion torimontussa. Elokuvia olemme tukeneet, jos niillä on elokuvasäätiön tuki ja riittävä levikki. Elokuvien vaikutusaika on pitkä.

Soinisen mukaan kuka tahansa kuopiolainen voi olla mukana tekemässä Kuopiota tunnetuksi. Tehokkaita kaupungin imagon kohottajia ovat medioissa näkyvät pääsarjaseurat, taitelijat, tapahtumat ja yrityselämä.

– Urheiluseurojen kanssa teemme yhteistyötä. Voisimme haastaa toisiamme entistä enemmän kumppanuuteen Kuopion esille tuomisessa. Lapsille ja nuorille urheilijat ovat roolimalleja terveelliseen elämäntapaan ja joukkuehenkeen. Urheilun fanimaailma rakentaa poikkeuksellista yhteisöllisyyttä nykyisten, entisten ja uusien kuopiolaisten välille.

Muuttoliikkeen asiantuntija Timo Aro on kirjoittanut blogissaan ”kuumista kunnista”. Kuumaksi kunta nousee kovien työpaikkafaktojen, opiskelumahdollisuuksien, asumisen ja nopeiden liikenneyhteyksien lisäksi myönteisellä julkisuudella, buustaavilla teoilla ja rohkealla edelläkävijämaineella.

Keskustelu