Viikkosavon varjovaalit: Näin kävisi USA:n presidentinvaaleissa, jos kuopiolaiset saisivat päättää

"Biden on kahdesta vaihtoehdosta vähemmän huono".

Donald Trump on päätynyt monien sketsien hahmoksi. Kuvassa Finnvitsien esitys. Outi Paappanen
Aija Pirinen

Aija Pirinen

Miten kävisi USA:n presidentinvaaleissa, jos asian saisivat ratkaista kuopiolaiset? Tätä selvitti Viikkosavo viime viikolla järjestetyssä verkkokyselyssä. Viikkosavon leikkimielisissä varjovaaleissa annettiin viikon aikana kaikkiaan 586 ääntä. Vastanneista 67 prosenttia (319 vastaajaa) valitsisi USA:n seuraavaksi presidentiksi Joe Bidenin. Donald Trumpia äänestäisi 33 prosenttia vastanneista (195 vastaajaa).

Merkittävimpänä perusteluna Bidenin valintaan nousi se, että Biden on ehdokkaista "vähemmän huono".

– Tässäkö nämä ehdokkaat oli? Voi USA parka. Biden ehkä pienempi paha, eräs vastaaja kirjoittaa.

– Kumpikin valinta yhtä huono, joten tämä on kahdesta surkeasta vähemmän surkea.

– Toki ei Biden nyt hyvä vaihtoehto ole, mutta parempi noista kahdesta.

– Biden on kahdesta huonosta vaihtoehdosta selvästi parempi. Trump on saanut USA:n sekasorron partaalle sisäisesti, mikä voi tuoda arvaamattomia seuraamuksia koko maailmalle. Yhdysvalloista on tullut ennalta arvaamaton Trumpin aikakaudella.

Trump on ainoa poliitikko mies muistiin joka on tehnyt, mitä on luvannut. Eli teot puheiden sijaan.

– Kuka tahansa olisi parempi presidentti kuin Trump. Biden ei ole täydellinen tietenkään, mutta tuntuu olevan enemmän kansan asialla kuin Trump.

Bideniä kannattavissa kommenteissa korostui, ettei Biden välttämättä hänkään ole ihanteellinen vaihtoehto. Monille Bideniä kannattavalle tärkeintä on, ettei Trump saa jatkokautta.

– Trump on aiheuttanut niin paljon huonoa ja pahaa koko maailmalle. En tiedä Joe Bidenin ajatuksista sen enempää, mutta voisin kuvitella hänen olevan edes sentin verran fiksumpi kuin Trump!

– Kuka vain kunhan ei ole Trump.

– Joe Biden ei solvaa ketään, eikä twiittaa joka minuutti, eikä myöskään ole kaaosta aiheuttamassa.

– Tärkeintä koko sirkuksessa tällä kertaa on, että Bidenin valinnalla saadaan katkaistua Trumpin törttöilyt ja järjettömyys. Biden tulee olemaan yhden kauden pressa (jos niinkään pitkään). Nuorempi polvi astuu sitten remmiin.

– Vaikea kuvitella ketään huonompaa vaihtoehtoa kuin Trump. No, joku historian hahmo saattaa tulla mieleen.

– Trumppi on saanut pelleillä jo ihan tarpeeksi.

– Trump kuin uhmaikäinen pikkukakara!

Trumpissa monet ovat kyllästyneet hänen epävakaaseen toimintaan, itsekeskeisyyteen ja tieteen vähättelyyn.

– Trumpilla ei ole käsitystä moraalista, oikeasta ja väärästä ja kaikki päätökset perustuvat siihen, miltä se saa hänet näyttämään. Ei usko ilmastonmuutokseen ja on äärioikeistolainen populisti.

– Trump valehtelee, ajaa vain omaa ja muiden rikkaiden keski-iän ylittäneiden kaljamahojen asiaa. Bidenillä on hyviä ajatuksia ja perusteluja niille.

– Trumpin 4 vuotta valkoisessa talossa ovat olleet oman edun tavoittelua, itsensä pönkittämistä ja todella korruptoitunutta. Amerikan on aika palata normaaliin aikaan, jossa ei tarvitse pelätä joka aamu, mitä Trump on taas laukonut yön aikaan. Olen Amerikan kansalainen, joka on jo äänensä myös virallisesti jo antanut Bidenille.

– Donald Trump on valehtelullaan, sopimattomalla ja ailahtelevalla käytöksellään ja päätöksillään sekä tieteenvastaisilla lausunnoillaan osoittanut olevansa täysin kykenemätön toimimaan presidenttinä ja vienyt kansakuntaansa ja myös maailmantilannetta huonompaan suuntaan.

Moni vastaaja toivoo, että Bidenin varapresidenttiehdokas Kamala Harris nousisi jossain vaiheessa presidentiksi.

– Varapresidenttivaalithan nämä alkavat olemaan ja sillä osastolla Biden (viimeistään) pyyhkii Donaldia 100-0.

– On fiksumpi. Varapresidentti on erittäin hyvä, ei haittaa siinä mielessä, jos ikää onkin pressaehdokkaalla, niin loistava jatkaja, jos jotain sattuisi. Amerikkalaistenkin on aika saada nainen johtajan paikalle.

Trumpilla on Kuopiossa kuitenkin kannattajiakin. Monissa vastauksissa kiiteltiin Trumpin talousosaamista, vaalilupausten pitämistä ja ulkopolitiikkaa.

– Trump ei ole ainakaan vielä aloittanut yhtään sotaa, joka on USA:n presidentille harvinaista. Muutenkin raikas tuulahdus usein niin tylsään politiikkaan.

– Trump on Kennedyn jälkeen ensimmäinen presidentti, joka ei ole kokenut tarpeelliseksi sotia jossain päin maailmaa.

Muun muassa näin Bidenin kannattajat perustelivat kantaansa:

Toivon todella, ettei nykyinen pelleily jatku vaalien jälkeen. Biden on vähemmän huono vaihtoehto.

Joe Biden on näistä kahdesta mielestäni pätevämpi, ja koen että hän johtaisi maata enemmän ihmislähtöisesti.

Trumpin vuoksi Eurooppa ei voi samoissa määrin luottaa enää USA:n tukeen, mikä heijastaa koko Euroopan turvallisuuden heikkenemiseen. Trump irtautui ilmastosopimuksesta, mikä on todella huono juttu. Koko sopimus on vaakalaudalla. Trump on myös huono omalle kansalle, esimerkkinä Obaman terveydenhuoltouudistuksen kaataminen.

Vaikuttaa edes suurin piirtein järjissään olevalle ihmiselle.

Trumpin aika on ohi, hillittömällä mesoamisella ja itsekeskeisyydellä ei mitään maata johdeta.

Vakautta epävakaan Trumpin jälkeen.

Pelottaa populistinen maailma, jossa kovaan ääneen huutaminen muuttaa valheet faktoiksi.

Trumpilla ei ole käsitystä moraalista, oikeasta ja väärästä ja kaikki päätökset perustuvat siihen, miltä se saa hänet näyttämään. Ei usko ilmastonmuutokseen ja on äärioikeistolainen populisti.

Trumpin politiikka ei ole kaikkia ihmisiä huomioonottavaa. Se syrjii vähemmistöjä ja hänen suhtautuminen alentavasti naisiin on ala-arvoista ja törkeää.

Trumpin toimet ja kommentit viimeisten vuosien aikana ovat pöyristyttäviä. Bidenilla on hyvä varapresidentti jos ei itse vanhus jaksa.

Trump ei ole teoillaan ja puheillaan luonut muuta kuin vihaa, epätasa-arvoa ja sekasortoa viimeisten neljän vuoden aikana. Toivottavasti amerikkalaiset ymmärtävät tämän.

Trumpin aikana mikään muu ei ole kehittynyt kuin eriarvoistuminen ja hänen ego. Hän on turhake maailman vaikutusvaltaisimman maan johdossa. Hän on varppina lahjakas bisnesmaailmassa joo, mutta ihmiset tarvitsevat hyväksyntää, ymmärrystä, kohtaamista, välittämistä, lempeydellä jämäkkää johtamista, ei vinisijää.

Trump on ollut historian huonoin suurvallan johtaja.

Trumppi on saanut pelleillä jo ihan tarpeeksi.

Ei kukaan järkevä ihminen voi Trumpia äänestää edes vitsillä!

Trump ulostuloillaan osoittanut, että tärkein asia hänelle on hän itse.

Pelleilyn on loputtava.

Trump sekoillut jo tarpeeksi. Bidenkään ei mikään paras vaihtoehto mutta huomattavasti parempi kuin Trump.

Trump on kova myyntimies mutta huono koko maan edustaja ja ulkopolitiikan lähettiläs. Elää omassa populistin kuplassaan ja väistelee kritiikkiä takinkääntein.

Suoraan sanottuna pelottaa, että Trump voittaisi. Kaikki Obaman työ valutetaan viemäristä, kun vanhanaikainen, rasistinen, naisvihaaja on vallassa näin vaikutusvaltaisessa valtiossa, jossa presidentin oikeudet ovat kamalan laajat. Trump saa aikaan vielä kolmannen maailmansodan.

Eiköhän maailma tarvitse jo rakkautta ja yhteistyötä.

Trump on uhka ihmiskunnalle arvaamattomuudellaan ja oman edun ajamisellaan.

Donald Trumpin päämääränä on kohdistaa kokoaikainen ja jatkuva huomio itseensä hinnalla millä hyvänsä.

Eiköhän Trump ole jo kyseenalaiset näyttönsä antanut.

Trumpin toimet Yhdysvaltojen koronaviruspandemian hillitsemiseksi ovat olleet mitättömät.

En voisi koskaan äänestää Trumpia, koska ihmisoikeudet ovat minulle tärkeitä ja koska kannatan tasa-arvoa.

Vähän tuntuu huonolta idealta tosi-tv "tähti" ydinasevaltion johdossa.

Joe Biden on ylivoimaisesti parempi, luotettavampi ja pätevämpi vaihtoehto presidentiksi. Biden on paljon kokeneempi poliitikko ja mm. kannattaa oikeudenmukaisuutta, tasa-arvoa, julkisen terveydenhuollon laajentamista, suuryritysten ja rikkaiden verotuksen kiristämistä, aserajoituksia ja kuolemanrangaistuksen poistamista sekä vähävaraisten aseman parantamista. Biden pyrkii myös taistelemaan ilmastonmuutosta vastaan eri tavoin.

Biden on paljon parempi, kokeneempi ja luotettavampi valinta presidentiksi. Bidenin arvot, mielipiteet ja toiminta ovat huomattavasti järkevämpiä kuin Trumpin. Trumpin törkeä käytös, öykkärimäinen toiminta, päätökset ja hänen "salliva ote totuuteen" (eli valehtelu ja faktojen vääristely) sekä tieteen ja todistetun tutkimustiedon kyseenalaistaminen ovat osoittaneet Trumpin elävän omassa varsin kummallisessa maailmassaan. Trump olisi toimintansa perusteella täysin väärä henkilö presidentin tehtävään.

Joe Biden edustaa inhimillisyyttä, ei valkoisten ylivaltaa. Varoittaa koronan vaarallisuudesta ja käyttää kasvomaskia. Ei räyhää, puhuu asiallisesti. Ei ole ylimielinen.

Biden on turvallisempi ja järkevämpi vaihtoehto ainakin maailman ja tavallisen USAlaisen kannalta. Miljonäärit ja vihanlietsojat hyötyisivät Trumpista.

Muun muassa näin Trumpin kannattajat perustelivat kantaansa:

Aeto piällysmies!

Hyvä presidentti ajattelee oman maan parasta, toisin kuin Suomen päättäjät. Valtamedian turhaan mollaama henkilö. Biden ei kykene hoitamaan presidentin virkaa.

Molemmat vaihtoehdot ovat huonoja, mutta Trump sentään pystyy vielä jotenkuten puhumaan ilman muistinmenetyksiä.

Ensimmäisiä politiikkoja, joka ei ole pettänyt vaalilupauksiaan. Ei ole muiden sätkynukke, vaan enemmin koko kansan esimerkillinen johtaja! On onnistunut luomaan merkittäviä saavutuksia ulkopolitiikan saralla ja tuomaan esille median vasemmistolaisuuden.

Oikea mies näitten vihervassari puppeleitten joukossa.

Saanut paljon hyvää aikaan ja korjannut edeltäjänsä virheitä. Vaikka puhuukin välillä mitä sattuu.

Vaikka Trump onkin aikamoinen klovni, niin silti paljon parempi johtamaan maata kuin seniili vasemmistolainen.

Bidenin talouspolitiikka ei ole kestävää tässä maailman tilanteessa.

Trump luo lisää työpaikkoja, sanoo asiat suoraan ja on rauhan mies.

Trump on jämäkkä hallitsija ja hänellä on parempi tietämys taloudesta kuin Bidenilla. Trump on kokenut median mustamaalauskampanjoita osittain turhaan. Talouspoliittiset ratkaisut ja puolustuspolitiikka on Trumpin kaudella kokeneet menestyksiä

Uskaltaa asettua median kanssa eri linjoille.

Arvot kohtaavat enemmän (esim. aborttilaki, ilmastonmuutos, tasa-arvoinen avioliittolaki).

Trumpilla on vielä muisti ja järki tallella. Lisäksi asumme Euroopassa, sitäkin kautta parempi vaihtoehto

Tekee ainoana maailmassa sen, mitä äänestäjille lupaakin.

Saanut paljon hyvää aikaan, vaikka suomalainen media ei siitä uutisoi. Suomalainen media on hyvin asenteellinen Trumpia vastaan.

Kahdesta huonosta vähemmän huonompi. Trump edistänyt todella paljon USA työllisyyttä ja tehnyt stopin Lähi-Idän sotatoimille.

Trump osaa kuitenkin asiansa. Biden jos pääsee valloilleen niin jenkeissä syttyy sisällissota.

Molemmat ovat huonoja ehdokkaita, mutta äänestetään nyt sitä, jonka positiivisia tekoja ei Suomessa paljoa kerrota.

On ainut USA:n pressa, joka ei ole sotia aloittanut, vaan pyrkinyt rakentamaan rauhaa. Ei sitä muuten Nobelin rauhanpalkinto ehdokkaaksi pääsisikään..

Rauhanpresidentti, myös työttömyys laski hurjasti, erityisesti tummien keskuudessa. Laski myös veroja merkittävästi.

Trump on parempi vaihtoehto Suomelle ja Euroopalle. Kiina joutuu etsimään Trumpin kaudella uusia kauppakumppaneita ja heidän valinta on todennäköisesti EU.

Talouspolitiikka ennen humpuukkia. Sitä paitsi Biden on yhtä paha, ellei pahempi. Häntä äänestetään vain koska vastapuoli on Trump

On se vaan niin äijä!

Trump on Kennedyn jälkeen ensimmäinen presidentti, joka ei ole kokenut tarpeelliseksi sotia jossain päin maailmaa. Pohjois-Korean kanssa tehty työ on myös eduksi maailmanrauhalle. Biden on esiintynyt vuosikymmeniä hyvin aggressiivisen ulkopolitiikan suunnannäyttäjänä.

Trump on oma itsensä.

Trumpin möläytyksiin on jo tottunut, kyllä 4v vielä menee.

Trump on öykkäri, mutta mediakohujen alle on hukkunut hänen onnistumiset sisäpolitiikassa, työpaikkojen luomisessa ennen koronaa sekä virstanpylväät ulkopolitiikassa (etenkin onnistuneet diplomaattineuvottelut Israelin sekä Bahrainin ja Arabiemiraattien välisten suhteiden normalisoimiseksi).

Tehnyt USA:ssa talous- ja työllisyysihmeen, joka näkyy positiivisesti koko maailmantaloudessa. Hän edisti jättiharppauksen Lähi-Idän rauhaa eikä ole aloittanut uusia sotia.

Isänmaallinen, joka on talouden kuntoon, ellei nyt virus aikaa lasketa. Olisi kova tuollainen saada Suomeen.

Trump osaa paremmin talouden hoidon sekä pitää keskiluokan, tavallisen ihmisen puolta.

Trump on ainoa poliitikko mies muistiin joka on tehnyt, mitä on luvannut. Eli teot puheiden sijaan. Luultavammin koko maailman kannalta ainoa hyvä vaihtoehto puheukkojen sijaan.

Trump pitää oman maansa ja kansalaistensa puolta. Hän olisi hyvä malli Suomenkin päättäjille. Hän todistaa miten vähällä järjellä maailman hallitsijat hallitsevat. Trumpista on ollut etua Suomelle, kun muun muassa EU:n ja USA:n vapaakauppasopimusta vastustavan Trumpin valinta pysäytti TTIP:n valmistelun. Tuo vapaakauppasopimus olisi vienyt varmasti Suomesta kymmeniä tuhansia työpaikkoja.

Trumpin kanssa en ole kaikesta samaa mieltä, mutta yksi kausi alkaa olla jo takana eikä kolmatta maailmansotaa ole vielä tullut. Talouskaan ei ole sakannut, mitä on pelätty.

Tästä on kyse

Viikkosavon varjovaalit

Viikkosavon järjestämiin varjovaaleihin pystyi osallistumaan Viikkosavon verkkosivuilla olevalla kyselylomakkeella.

Ääniä annettiin viime viikon aikana yhteensä 586.

Vastanneista Bideniä äänestäisi 67 %, eli 391 vastaajaa.

Donald Trumpia äänestäisi 33 %, eli 195 vastaajaa.

Kommentoi