Tahkon ensilumenlatu houkuttelee hiihtäjiä myös Kuopiosta

Tahkolla on hiihdetty viime perjantaista lähtien. Talvella jäälatuja ohjataan Kuopion satamasta ja Saaristokaupungista Saanan matkailukeskukseen.

Ville Kauranen ajaa Kuopiosta kolme kertaa viikossa Tahkolle. Hän aikoo hiihtää 2000 kilometriä talven aikana. Ismo Vornanen
Ismo Vornanen

Ismo Vornanen

Tahkovuoren ensilumenlatu avattiin säilötyn lumen turvin syyslomaksi jo viime perjantaina. Suomessa vain Levin esilumenlatu avattiin viikkoa aiemmin. Heti avauspäivänä luisteluhiihtäjiä suihki runsaasti pitkin 700 metrin pituista latuväylää. Latu on valaistu iltamyöhään. Latuväylällä voi hiihtää sekä vapaalla että perinteisellä hiihtotavalla.

Näky oli perjantaina maaginen, kun aurinko pilkahteli pilvien välistä, mittari näytti 12 astetta plussaa ja osa hiihtäjistä viiletti ilman hattua ja käsivarret paljaana.

Joku voi epäillä, onko oikeaa hiihtämistä vetää päästä toiseen lyhyttä sprinttilatua pitkin. Ladulla on kuitenkin pientä korkeuseroa. Talven ensimmäisessä testihiihdossa nousussa ja vastatuulessa kroppa harjaantui sopivasti talven rankempiin latuelämyksiin.

Tahkon ensilumenladulla pörräsi useita kantakaupungin himohiihtäjiä. Muun muassa Pertti Laitinen aikoo talvellakin ajaa säännöllisesti Tahkolle, koska hän kaipaa ajoittain inhimillisempää latuprofiilia kuin mitä Puijo tarjoaa.

– Tahkolla on kuntoilijalle paremmat maastot kuin Puijolla. Puijonkin hyvin hoidetut ladut ovat käyntikortti matkailijoille ja ulkopaikkakuntalaisille. Onneksi Iivon lenkin asfaltointi parantaa tällaisen tasaisen huonon hiihtäjän suorituksia, vitsailee Laitinen.

Ulkoliikuntapaikkojen valvoja Mika Venäläinen toivoo, että Tahkon ensilumenlatu on käytössä aina siihen asti, kunnes sääolojen puolesta rakennetaan luonnonlumella pysyvät latuverkostot.

Tahkolla on kuntoilijalle paremmat maastot kuin Puijolla.

Pertti Laitinen

– Tahkon matkailun tarpeiden ja syysloman vuoksi avasimme ladun Tahkolle jo 9.10. Tahkon hiihtokausi alkaa lokakuun alkupuolella eikä toivottavasti keskeytyksiä tule ennen pysyvien lumien satamista. Puijolla otamme huomioon, miten sääolosuhteet kehittyvät. Puijon ensilumenlatu avataan marraskuun alkupuolella.

Ensilumenlatu tulee Venäläisen laskelmien mukaan kannattavaksi, jos se jatkaa pysyvää hiihtokautta 3–4 viikkoa. Vaikka Antikkalan pelloille pääsisi lähes yhtä aikaan kuin maksulliselle Ivon lenkille tehdylle ensilumenladulle, on latujen laadussa iso ero.

Tahkon ensilumenladun käyttäjistä pitäisi tehdä selvitys. Jos käyttäjissä ei ole tarpeeksi matkailijoita, on turha rakentaa latua liian aikaisin sääriskin vuoksi.

– Tahkon ladusta pitäisi tehdä kunnon käyttäjäprofiili, jotta näkisimme palveluntarjoajana, ketkä latua todellisuudessa käyttävät. Puijolla tähtäämme siihen, että marraskuun alusta avattava latu jatkaa hiihtokautta pysyvästi.

Hiihtäjien turvallisuuden vuoksi jäämaratonrata ei kulje tulevana talvena Itkonniemellä. Enää hiihtäjien ei tarvitse ylittää luistelurataa. Itkonniemen virtausten vuoksi yritetään vältellä myös jääradan pahimpia railomuodostumia. Saanasta tulee hiihtäjien uusi taukopaikka.

– Ensi talvena jäälatu jatkuu satamasta ja Kuopionlahdelta Saanan edustalle. Saanalta matkaa voi jatkaa Saaristokaupunkiin. Saaristokaupunkiin ei pääse enää suoraan Saaristokadun sillan ali. Muutoksella hiihtäjien palvelut ja hiihtäjien turvallisuus paranevat.

Keskustelu