Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Arne Erlandsen: Arkeni Kuopiossa pyörii stadionin, kodin, kuntosalin ja lounasravintolan välillä

KuPSin päävalmentaja Arne Erlandsen on ollut Kuopiossa nyt vuoden. Miten hän kokee arkensa Suomessa?

Arne Erlandsen saapuu haastatteluun tismalleen ajallaan. Erlandsen on ollut Kuopiossa nyt vuoden ja tarkoitus on keskustella siitä, miten KuPSin päävalmentaja on Suomessa ja Kuopiossa viihtynyt ja miten hän kokee elämänsä kaukana kotoaan.

Parin tunnin kuluttua miehen on oltava stadionilla valmistautumassa illan otteluun, mutta Erlandsenilla ei tunnu olevan kiire. Rauhallisuus onkin seikka, mihin miehessä kiinnittää ensimmäisenä huomion.

– Pelaajana minulla oli aina pelipäivänä tietyt rutiinit, mitä tein. Mutta ei enää valmentajana. Pelipäivinä menen aikaisin stadionille, juon kahvit ja juttelen siellä ihmisten kanssa, Erlandsen sanoo.

Erlandsenin siirtymisestä KuPSin päävalmentajaksi uutisoitiin viime lokakuussa. Helsinki oli hänelle tuttu paikka entuudestaan, mutta Kuopio ei niinkään. Kulunut vuosi on koronan vuoksi ollut Erlandsenillekin hyvin poikkeuksellinen. Maskien käyttö ja koronatestit ovat tulleet hyvin tutuiksi.

– Minulle on tehty 8–9 koronatestiä. Romanian pelireissulla varautuminen koronaan oli erityisen tarkkaa. Onneksi Kuopion alueella tilanne ei ole toistaiseksi kovin paha, mutta koko ajan on oltava varuillaan ja taudin uhka tulee ottaa vakavasti.

Elämä Kuopiossa pyörii lähes 100-prosenttisesti töiden ehdoilla.

Minulle on tehty 8–9 koronatestiä.

Arne Erlandsen

– Minulla ei ole täällä juurikaan sosiaalista elämää. Enkä ole juuri ennättänyt tutustua kaupunkiin. Arki pyörii stadionin, kodin, kuntosalin ja lounasravintolan välillä.

Vapaalla ollessaan Erlandsen sanoo katsovansa kotona jalkapalloa, varsinkin Norjan liigan pelejä. Aika ajoin hän käy katsomassa myös KuPSin naisten otteluja.

Korona on tehnyt matkustamisesta hankalaa ja Erlandsen pitää perheeseensä yhteyttä pääosin etäyhteyksin.

– Lapseni olivat kesällä kolme viikkoa luonani Kuopiossa.

Erlandsen kokee olevansa onnekas, kun saa tehdä työtä, josta nauttii. Hänelle valmentaminen on elämäntapa.

– Ihailen ihmisiä, jotka haluavat ja pystyvät tekemään työtä vielä iäkkäinäkin. Esimerkiksi David Attenborough (BBC:n juontaja) on hyvin aktiivinen vielä yli 90-vuotiaana.

Onko norjalaisvalmentaja huomannut joitain eroja suomalaisten ja norjalaisten välillä.

– Erot ovat hyvin pieniä. Ehkä suomalaiset ovat norjalaisia ujompia ja varovaisempia, Erlandsen pohtii.

Hän on kiinnittänyt huomiota myös siihen, että suomalaiset muuttuvat paljon puheliaammiksi saatuaan hieman alkoholia.

– No älä laita sitä lehteen, mies nauraa.

Peleissä ja treeneissä kielenä on englanti, mutta Erlandsen kertoo oppineensa muutaman yksittäisen sanan suomea.

– Osaan muutaman kirosanan suomeksi. Ja pari tervehdystä. Suomi ei ole mikään helppo kieli oppia.

Millainen valmentaja Erlandsen kokee olevansa?

– Tuohon on vaikea vastata. Mutta pyrin olemaan sellainen valmentaja, jollaista olisin itse peliurallani kaivannut valmentajakseni. Uskon omaan linjaani, eikä se horju, vaikka takana olisi joku yksittäinen huono treeni.

Otteluiden aikana Erlandsen vaikuttaa tyyneltä. Mitä hänen mielessään liikkuu pelien aikana?

 – Yleensä olen peleissä aika rauhallinen. Välillä saatan kokea pientä positiivista stressiä ja silloin voi pelin jälkeen olla vaikea saada unta.

Mitkä ovat valmentajan tulevaisuudensuunnitelmat? Aikooko hän tehdä jatkosopimuksen KuPSin kanssa? Tähän häneltä ei saa vielä suoraa vastausta.

– Käymme KuPSin kanssa keskustelua jatkosta. Tykkään olla täällä. Mutta haluan käydä tästä keskustelua myös lasteni kanssa.