Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Tarinan vastaanottokeskus suljetaan, Kuopioon uusi radiokanava - Tytti Luoma ja Mika Kolehmainen kommentoivat viikon uutisia

Viikkosavon Viikko pinoon -palstalla vaihtuvat kommentaattorit kommentoivat viikon uutisia.

Varastokirjasto säilyy jatkossakin Kuopiossa

Tytti: Erittäin hyvä uutinen! Alueen toimijat, kuten kuopiolaiset kansanedustajat, ovat tehneet varastokirjaston Kuopiossa säilymisen puolesta töitä ja ministeriö on tämän kuullut. Olen myös itse täysin sen kannalla, että varastokirjaston tulee säilyä Kuopiossa.

Mika: Hyvä, ettei tarpeetonta ja kallista siirtoa tehty. On varmaankin vaikea lopettaa aluepoliittista kisailua ja äänten ostamista äänestäjien omilla rahoilla. Siihen pitää kuitenkin pyrkiä. Medialla on iso merkitys päättäjän motiivien selvittämisessä. Minusta näyttää, että päättäjämme eivät tahdo itse aina päästä näin hyvään lopputulokseen.

Tarinan vastaanottokeskus Siilinjärvellä suljetaan marraskuun lopulla

Tytti: Tämä ei ole aivan yksioikoinen asia. Pakolaisten määrän vähentymisen myötä luonnollisesti myös keskusten määrä vähenee. Kustannussyistä keskittäminen on ymmärrettävää, joskin ääriään myöten täynnä olevat keskukset edesauttavat ennemmin levottomuutta kuin kotoutumista. Mielestäni maakunnan ainoassa vastaanottokeskuksessa on hyvä olla valmius toimintaan jatkossakin.

Mika: Turvapaikanhakijoiden majoittamisen tarpeen väheneminen on hyvä juttu. Hakijoiden määrä voi tulevaisuudessa taas kasvaa. Nyt voi olla hyvä hetki pohtia uusia, tehokkaita kotouttamistapoja, samoin kuin käsittelyn ja valitusten nopeuttamisprosessia.

Kuopiossa aloittaa marraskuussa uusi Savon Aallot -radiokanava

Tytti: Savon Aaltoja on odotettu! Hyvä uutinen siis! Paikalliskanavia tarvitaan ja niitä pitää tukea. Valtakunnan uutisointi tavoittaa useimmat, mutta tieto alueen uutisista ja tapahtumista voi jäädä helposti vähemmälle. Hyvä, että nyt on tarkoitus keskittyä nimenomaan paikalliseen arkeen. Toivottavasti vuoropuheluun ja viestinnän saavutettavuuteen panostetaan siten, että se saavuttaa useat erilaiset ihmisryhmät alueella.

Varastokirjaston tulee säilyä Kuopiossa.

Tytti Luoma

Mika: Hyvä uutinen. Yksityisen median täytyy murroksessa löytää uusia tuotantotapoja. Otan kuunteluun.

Kesäkuussa aloittanut Itä-Suomen poliisipäällikkö Mikko Masalin hakee jo uusiin töihin Hämeen poliisilaitoksen poliisipäälliköksi

Tytti: Ymmärrettävää, jos henkilökohtaisista syistä veri vetää lähemmäs kotikontuja. Kuitenkin jos Masalin tulee valituksi Hämeeseen, niin ammatillisesti ajateltuna virkakausi ja poliisilaitoksen toiminnan kehittäminen Itä-Suomessa jäisi kyllä hänen osalta harmillisen tyngäksi.

Mika: Masalin on ilmeisesti tolkun mies, eikä tee tässä mitään kiellettyä. Mutta ainakin julkisuuden perusteella yleistyvänä ilmiönä tätä on syytä pohtia. Yksityinen yritys osaa järjestää johtajasopimukset kuntoon. Osaamista hyvissä sitouttamiskeinoissa pitää saada tarvittaessa lisää julkisellekin puolelle, menettämättä parhaita hakijoita.

Hallituksen sote-esitys: Savonlinna ympäryskuntineen ei siirry Pohjois-Savoon vaan on jatkossakin osa Etelä-Savoa.

Tytti: Terveydenhuollon näkökulmasta olisin toivonut, että Savonlinna olisi tullut osaksi Pohjois-Savoa. Tämä olisi vahvistanut myös KYS:n erikoissairaanhoitoa. Olen sitä mieltä, että on tärkeää jatkossakin pitää kiinni kaikista erikoissairaanhoidon erikoisaloista ja tietysti niin terveydenhuoltoalan kuin muidenkin alojen koulutuspaikoista alueellamme.

Masalin on ilmeisesti tolkun mies.

Mika Kolehmainen

Mika: Muuttoliike kasvukeskuksiin, väestön vanhenemisen aiheuttamat terveydenhuollon kustannusten kasvu ja heikkenevä huoltosuhde aiheuttavat monenlaisia haasteita. Näin maallikkona en usko Savonlinnan saavan pitää nykyisen tasoiset terveydenhuollon palvelut kovin pitkään, kun maksajaa ei ole.

Viikon kommentaattorit: Tytti Luoma on Humanistisen ammattikorkeakoulun koulutuspäällikkö ja Savo-Karjalan Demarinaisten pj. Mika Kolehmainen on Kuopion Vartiointipalvelu Oy:n toimitusjohtaja.