Näet edelleen painajaisia yliopiston D-vitamiinikohusta, Jukka Mönkkönen?

Viikkosavon Viikon väitteet -sarjassa esitetään tolkuttomia väitteitä. Tällä kertaa väitteisiin vastaa Itä-Suomen yliopiston rehtori Jukka Mönkkönen.

Itä-Suomen yliopistossa on reilu 15 000 opiskelijaa ja noin 2500 työntekijää. Kävelet välillä yliopiston käytävillä ja mietit: "Tämä kaikki on minun valtakuntaani".

Enemmänkin ajattelen, että ”olen tämän valtakunnan palveluksessa”.

Sinua pidetään luotettavana, pohdiskelevana, huumorintajuisena ja rentona ihmisenä. Mutta välttelet viimeiseen asti ristiriitatilanteita.

Ristiriidat kuuluvat elämään, eikä niitä tarvitse vältellä. Aina tietysti parempi, jos niitä voi käsitellä sivistyneesti, mutta ei se aina minultakaan onnistu. Kysykää vaikka vaimolta.

Yliopistomaailmassa on liian paljon tärkeilevää ja kaavoihin kangistunutta porukkaa. Asia paranisi, jos yliopistojen hallintoihin saataisiin lisää savolaisia.

Meillä ei kyllä ole tärkeilevää eikä kaavoihin kangistunutta väkeä näkynyt. Johtuneeko sitten siitä, että meillä on paljon savolaisia ja karjalaisia?

Yliopiston D-vitamiinikohu vuonna 2012 oli työurasi stressaavinta aikaa ja näet siitä edelleen painajaisia.

Se oli hyvä ”tulikaste” kriisiviestintään. Ei siitä painajaisia kuitenkaan jäänyt. Ja farmasistina osaisin niitä tarvittaessa lääkitä.

Tittelisi on niin hieno, että toistelet välillä mielessäsi "yliopiston rehtori - se olen minä!".

Taidan muistaa sen jo ilman toisteluakin.

Olet ansiotulovertailuissa ollut lähes 200 000 vuosituloillasi Suomen yliopistojen rehtorien TOP3-tulokärjessä. Palkassasi olisi vielä hieman noston varaa.

Kyllä tässä näillä pärjätään.

Olet kansainvälisesti tunnetuimpia suomalaisia farmasian tutkijoita ja saanut Suomen farmaseuttisen yhdistyksen Albert Wuokon tunnustuspalkinnon. Mutta oikeasti olisit halunnut tehdä urasi kaikkien ihailemana rokkistarana.

Olen ollut onnekas ja saanut tehdä monia eri asioita elämässäni, ja vieläpä yhdessä hienojen ihmisten kanssa. Kyllä tutkimus ja tutkijuus on kuitenkin yksi niistä tärkeimmistä, ja syy siihen, miksi jäin aikoinaan yliopistolle töihin. Rokkistaraksi eivät olisi taidot eikä asenne riittäneetkään.

Sinulla on Twitterissä vajaa 1200 seuraajaa, mutta Itä-Suomen yliopiston akateemisella rehtorilla Tapio Määtällä 12 500. Olet tästä Määtälle salaa kateellinen.

Meillä on Tapion kanssa oikein hyvä työnjako kaikissa hommissa, tässäkin.

Kuopion ja Joensuun yliopistojen fuusioitumisesta tuli tänä vuonna kuluneeksi 10 vuotta. Rehtorina ajat tasapuolisesti molempien kampusten asiaa. Paitsi Kuopiota hieman enemmän.

Itä-Suomen yliopisto on erinomainen kokonaisuus, jota ei kehitetä kampuksittain, vaan yhtenä yliopistona.

Itä-Suomen yliopisto on 19 tieteenalalla maailman 400 parhaan yliopiston joukossa. Ja se on kutakuinkin sinun ansiotasi.

Kyllä, minun ja noin 2500 muun ihmisen ansiota.

Olit 1990-luvulla post doc -tutkijana USA:ssa. Se oli elämäsi parasta aikaa.

Se oli kyllä monella tavalla hieno ja muistorikas reissu. Mutta erästä kuuluisaa ajattelijaa mukaillen: koko elämä on parasta aikaa.

Olet niin mukavuudenhaluinen, että olet pysynyt samassa kaupungissa ja saman työnantajan palveluksessa lähes koko elämäsi.

Olen kyllä perusluonteeltani mukavuudenhaluinen, mutta yliopisto on tehnyt hyvää työtä aktivoidakseen minua hyvin erilaisiin tehtäviin. Siksi ei ole ollut tarvetta vaihtaa työpaikkaa eikä kaupunkia.

Vaimosi Kaarina oli pitkään kuntapolitiikassa vihreiden jäsenenä. Käytte hänen kanssaan saunan lauteilla tiukkoja poliittisia keskusteluja.

Sauna on pyhä paikka, siellä ei politiikkaa puhuta.

Olet onnellisimmillasi, kun saat soittaa Juicea ja Hectoria.

En osaa soittaa, on siis pakko laulaa. Juice ja Hector ovat hyviä, mutta kyllä Alanko, Nurmio, Kumma Heppu ja monet muutkin käyvät. Kieltämättä oman nuoruusiän suomenkielinen rock on mieluista esitettävää.

Kuka?

Jukka Mönkkönen

Itä-Suomen yliopiston rehtori.

Farmasian tohtori.

Paljasjalkainen kuopiolainen.

Perhe: Vaimo Kaarina, 3 aikuista tytärtä, 6 tyttären poikaa.

Laulaa kahdessa eri bändissä.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Palvelut