Kuopion kaupunginhallituksen puheenjohtajalle esitetään 5000 euron kuukausipalkkaa

Valtuuston puheenjohtaja on saamassa 2500 euron kuukausiliksan, samoin hallituksen varapuheenjohtaja. Palkkapoliitikkojen paikoista syntynee ennennäkemätön kiista vaalien jälkeen.

Viikkosavo sai käsiinsä Kuopion johtamisjärjestelmää koskevan luonnoksen, jonka on määrä tulla kaupunginhallituksen käsittelyyn 26.10. ja valtuustoon 9.11. Dokumenttiluonnoksessa esitetään, että huhtikuun kuntavaalien jälkeen kaupunginhallituksen puheenjohtajalle maksetaan 5000 euron kuukausipalkka, hallituksen 1. varapuheenjohtajalle 2500 euroa ja 2. varapuheenjohtajalle 1250 euroa. Valtuuston puheenjohtajalle työryhmä esittää 2500 euron kuukausikorvausta.

Johtamisjärjestelmän kehittämisellä on pyritty vahvistamaan poliittista järjestelmää eli demokratiaa suhteessa viranhaltijavaltaan. Tehdyistä palkkalinjauksista vallitsee puolueiden kesken pääsääntöisesti yksimielisyys. Vain perussuomalaiset ovat sanoutuneet irti kuntapoliitikkojen palkanmaksusta.

Hallituksen puheenjohtajan palkkatöistä vallitsee suuri yksimielisyys. Valtuuston puheenjohtajan kuukausikorvauksesta noussee lopullisessa päätöksenteossa kritiikkiä ainakin vasemmistossa. Valtuuston puheenjohtaja on ollut Kuopiossa usein palkkaa nauttiva kansanedustaja.

Maksettaisiinko kansanedustajalle 2500 euroa yhden päivän töistä ja edustustilaisuuksista, jotka käytännössä palvelevat edustajan vaalityötä? Toki puolueet voivat päättää, kenelle valtuuston puheenjohtajan vakanssi annetaan muuttuneissa palkkakäytännöissä.

Kuntavaalien jälkeen ensi huhtikuussa on odotettavissa entistä armottomampi vääntö palkallisista puheenjohtajien tehtävistä. Jos vaalien tulos noudattaa aikaisempia vaaleja, palkalliset pestit jakavat keskusta, kokoomus ja demarit. Nykytilanteessa perussuomalaiset ja vihreätkin voivat kärkkyä poliittisia palkkatöitä.

Pienipalkkaisille ja eläkeläisille palkallinen poliittinen työ olisi kuin lottovoitto. Suurituloiselle, kuten tämän hetken hallituksen puheenjohtaja, lääkäri Antti Kivelälle kyseiset palkat tietäisivät tienestien alenemista, elleivät he voisi hoitaa tehtäviä oman työnsä ohella.

Pienipalkkaisille ja eläkeläisille palkallinen poliittinen työ olisi kuin lottovoitto.

Puolueilla on intresseissä antaa paikka henkilölle, joka vahvistaa puoluetyötä ja tuo puolueelle näkyvyyttä ja vaikutusvaltaa. Esimerkiksi Helsingin pormestari Jan Vapaavuorella (kok.) on eniten medianäkyvyyttä kaupungin organisaatiossa.

Kuopion kuntavaaleista huhtikuussa 2021 on tulossa palkallisten päättäjien vuoksi poikkeuksellisen mielenkiintoiset. Äänestäjän kannattaa pohtia, kenestä olisi ainesta kaupungin ykköspoliitikoksi. Suurin puolue saa kirsikan kakusta eli päätoimisen hallituksen puheenjohtajuuden.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Palvelut