Suoraa puhetta ravintola ja tapahtuma-alasta

Joukko kuopiolaisia ravintola- ja tapahtuma-alan ammattilaisia pisti pystyyn blogin, jossa ei sanoja säästellä.

Allu Koskinen, Niko Dahlström ja Mika Kilpeläinen ovat uuden blogin pääkirjoittajat. Kuvasta puuttuu Jussi Viljala. Minna Lyytinen
Inka Matilainen

Inka Matilainen

Ravintola- ja tapahtuma-alan ammattilaiset Jussi Viljala, Allu Koskinen, Niko Dahlström ja Mika Kilpeläinen ovat pistäneet pystyyn ravintola- ja tapahtuma-alan polttaviin aiheisiin pureutuvan blogin. Blogi kantaa nimeä Ne Helvetin Kuppilat ja Koskisen mukaan sen ajatuksena on koota HoReCa- (lyhenne sanoista hotels, restaurants ja catering) ja tapahtuma-alan ihmisten ajatuksia yhden blogin alle. Moni alalla työskentelevä on vuoden mittaan avannut sanaisen arkkunsa muun muassa lehdissä, Facebookissa tai muissa julkaisukanavissa.

– Näitä kirjoituksiahan on ollut paljon jo aikaisemminkin, mutta esimerkki tapahtumateollisuudessa on kyseessä 2,35 miljardin euron valtakunnallinen toimiala, joka ei ole mikään pieni ala, joten haluamme tuoda esille siihen liittyviä näkökulmia, ja kuinka etenkin korona on siihen vaikuttanut.

Blogin perustajamiehet ovat myös alustan pääkirjoittajia. Sen lisäksi luvassa on vieraita kaikilta yhteiskunnan osa-alueilta, kuten valtioneuvoston, kuntapolitiikan ja myös ravintola- ja tapahtuma-alan edustajia ja vaikkapa poliiseja. Idea on kuitenkin tuottaa ajankohtaista ja kantaaottavaa sisältöä toimialan tilanteesta noin kerran viikossa.

– Ensimmäiset vierailijat on jo sovittu. Blogissa voi olla vierailijoita niin tuttuja tästä kotikulmilta kuin tuttuja valtakunnallisesti. Idea tuoda eri ihmisten tarinoita, kokemuksia ja näkökulmia niiltä ihmisiltä, jotka toimivat tällä alalla. He voivat olla työntekijöitä, yrittäjiä tai vaikka alihankkijoita. Aiheisiin on mahdollista paneutua syvällisestikin sillä netissä ei merkkimäärärajoituksia ole.

Blogia ei myöskään ole rajattu pelkän tekstin muotoon, joten siellä voi tulevaisuudessa olla myös esimerkiksi videoita tai livelähetyksiä.

Blogi on muhinut miesten mielessä jo aiemminkin, mutta koronaepidemia ja sen aiheuttamat ravintola- ja tapahtuma-alan rajoitukset nopeuttivat syntyä. Syyttävä sormi on tänä syksynä usein osoittanut heihin ja alan yrittäjät, työntekijät ja asiantuntijat haluavat herätellä, ettei kaikki paha ole sieltä lähtöisin.

Kyse on siitä, että näitä palveluja olisi tarjolla myös jatkossa.

Allu Koskinen

– Kuppiloita on pidetty tässä nyt kaiken pahan syynä ja alkuna kaikkeen. Vaikka esimerkiksi briteissä, jossa on todella vahva ravintolakulttuuri, niistä tartunnan on saanut vain 3 prosenttia. Kaikki ei ole sieltä peräisin.

Koronapandemia on Koskisen mukaan haastava kaikille, ja ravintola-alallakin pitää kantaa vastuu. Hän kuitenkin peräänkuuluttaa perusteluja.

– Kaikkien päätösten pitää olla perusteltuja. Esimerkiksi sääntö, että ravintolassa pitää olla penkki ja pöytä, ei riitä pelkkä penkki, jotta siellä saa olla, on ihan älytön. Ei se pöytä vaikuta viruksen tartuttavuuteen mitenkään. Ymmärrän, että keväällä on tehty nopeasti päätöksiä, mutta nyt niitä pitäisi tarkastella uudelleen.

Koskinen haluaa muistuttaa, ettei kyse ole siitä, etteikö kuppiloista voisi olla vähän aikaa pois, vaan koko alan tulevaisuudesta. Rajoitusten vaikutukset tulevat näkymään monessa yrityksessä vasta viiveellä ja silloin tilannetta voi olla mahdotonta enää paikata.

– Kyse on siitä, että näitä palveluja olisi tarjolla myös jatkossa. Nytkin pitäisi olla meneillään pikkujoulukausi, joka on monelle tärkeä, koska alkuvuosi on yleensä hiljainen.

Ne Helvetin Kuppilat -blogi löytyy osoitteesta: https://targetstaff.fi/nehelvetinkuppilat/intro/

Keskustelu