Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kuopiolaisnainen suunnittelee alastonsiivousyrityksen perustamista: "Moni on jo kysynyt, pääsisikö töihin"

”Asiakas saisi puhtaan kodin ja samalla hieman silmäniloa”.

Kuopiolainen Johanna Korhonen ei aikaisemmin osannut kuvitella itseään yrittäjänä, mutta ystävän heitettyä ehkä aika pähkähullunkin idean ilmoille, hän pohtii sitä nyt tosissaan. Korhonen ja hänen ystävänsä ovat vakavissaan laittaneet hautumaan ajatuksen alastonsiivousyrityksestä. Korhonen heitti ajatuksesta myös kyselyn Facebookin Puskaradio Kuopio -ryhmään ja sai yllättävän monta yhteydenottoa yksityisesti.

– Yhteydenottoja on tullut niin miehiltä kuin naisiltakin, että millaista työ olisi ja pääsisikö meille töihin. On pitänyt toppuutella, että ei koko yritystä edes ole olemassa eikä ole varmaa tuleeko.

Yritys tarjoaisi kotisiivousta, jossa siivoajat ovat joko hyvin vähissä vaatteissa tai alasti. Vastaavanlaisia palveluita ei ole Kuopion alueella tiedettävästi tarjolla. Idea ei kuitenkaan ole täysin uusi, sillä maailmalla tällaisia yrityksiä on ollut olemassa jo tovin. Muun muassa Helsingin Sanomat uutisoi alkuvuodesta pääkaupunkiseudulla asuvasta miehestä, joka tarjoaa siivouspalveluja alasti. Korhonen sanoo, että heidän yrityksessä on sama idea kuin helsinkiläismiehellä.

– Ajatuksena olisi hyvänmielen yritys, joka toisi jotain ekstraa siivouspalveluun esimerkiksi yksinäisille vanhuksille, jotka eivät itse pysty siivoamaan. Saisi puhtaan kodin ja hieman silmäniloa. Eikä missään nimessä mitään seksipalveluja. Mutta työntekijöinä olisi niin naisia kuin miehiäkin. Ja tietenkin tärkeintä tässäkin olisi siivous ja sen laatu, eli työn jäljen pitää siis vastata asiakkaan vaatimuksia. Alastomuus on vain bonus.

Työntekijöiltä työ vaatisi luonnollisesti rohkeutta ja heittäytymiskykyä, ja siksi Korhonen ja hänen ystävänsä itse eivät kuitenkaan olisi lähdössä alasti siivoilemaan, vaan toimisivat vain yrittäjinä. Mahdollinen ensimmäinen työntekijä saattaisi löytyä lähipiiristä. Monta muttaa on kuitenkin vielä matkassa.

– Tärkein tässä on miettiä, voisiko tällainen toimia ja menestyä oikeasti. Ei ole järkeä perustaa yritystä, jos heti alkuun vaikuttaa, ettei se kannata. Yksi iso kompastuskivi voi tässä olla myös turvallisuus. Eli miten varmistetaan fiksusti työntekijöiden turvallisuus kohteissa. Mutta tätä ja kaikkia muitakin asioita pohditaan kovasti ja katsotaan, mitä tulee.

Alastomuus on vain bonus.

Kuopion Seudun Uusyrityskeskukselta kerrotaan, että vastaavanlaisia, hieman erikoisempia yritysideoita esitetään heille harvoin. Yritysneuvoja Saara Timonen kertoo, että sen sijaan uudenlaisia vapaa-aikaan, harrastuksiin ja hyvinvointiin liittyviä yritysideoita mietitään yhä enemmän.

– Esimerkiksi striimauspalveluja, alustatalouteen tai applikaatioihin liittyviä palveluja. Haastetta voi olla siinä, onko näissä aineksia kannattavaan liiketoimintaan.

Tammi-syyskuun aikana uusia yrityksiä on perustettu 26 prosenttia vähemmän kuin aikaisempana vuonna. Korona näkyy siis perustamisinnokkuudessa. Timonen sanoo, että ajatus oman yrityksen perustamisesta saa yleensä pontta elämän muutosvaiheessa kuten lomautuksen, irtisanomisen tai vaikkapa pitkien perhevapaiden aikana.

– Usein ajatusta omasta yrityksestä on mietitty silloin jo pidempään, mutta muutostilanne laittaa asian liikkeelle.

Villikin idea saattaa menestyä eikä unelmia kannata haudata, mutta jos yrityksen perustaminen mietityttää vakavasti, on Timosen mukaan hyvä ensin kartoittaa, olisiko yritykselle kysyntää, käytettäisiinkö yrityksen palveluja tai tuotteita ja olisivatko asiakkaat valmiita maksamaan. Sen jälkeen kannattaa selvittää, millainen on kilpailutilanne, sekä pohtia omaa osaamista ja riskejä.

– Eli vaikka olisi hierojan paperit, niin onko osaamista pyörittää yritystä, sekä mikä on yrityksen tuote ja asiakkaan tarpeet. Suomessa on myös toimintaa, joihin tarvitsee luvan tai pätevyyden. Ajatuksia kannattaa laittaa paperille ja me täällä kyllä autetaan. Yrittäjyyden muotoja on myös monia, kuten vaikka sivutoiminen yrittäjyys, joka on hyvä tapa kokeilla siipiään.