Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Monen kuopiolaisen ulkomaan asunnot ovat tyhjillään: ”Nyt pitää vain odotella”

"Jos Espanjaan rohkenisi mennä, ei olisi mitään varmuutta, milloin pääsisi takaisin Suomeen", sanoo Timo Katajisto.

Timo Katajisto ja hänen vaimonsa Helena ovat omistaneet neljä vuotta kerrostalohuoneiston Espanjassa lähellä Alicanten kaupunkia. Hiljakkoin eläköitynyt pariskunta on asunut kahdesta kolmeen kuukautta vuodessa Espanjassa. Koronan vuoksi keväällä maaliskuussa matka Alicanteen piti perua. Espanjan asunnoista on huolehtinut sillä aikaa suomalainen ystävä. Koronan vuoksi Katajistot ovat hyggeilleet tavallista enemmän mökillään Suomessa.

– Nyt olisi ollut eläkkeellä enemmän aikaa nauttia Espanjan lämmöstä ja pyöräilystä kesäolosuhteissa talvikuukausien aikana. Tällä hetkellä Alicanteen matkustaminen on hankalaa, koska sinne pitää matkustaa useiden lentovaihtojen kautta. Jos Espanjaan rohkenisi mennä, ei olisi mitään varmuutta, milloin pääsisi takaisin Suomeen. Kun Espanjaan tulee koronarajoituksia, ne eivät ole mitään suosituksia vaan määräyksiä. Määräysten rikkomisesta rapsahtavat isot sakot. Nyt pitää vain odotella rokotusta ja turvallisempia aikoja, kommentoi Katajisto.

Katajisto kehottaa huoneiston ostajia tarkkuuteen. Asunnoissa voi olla myös ongelmia kuten hometta. Asuntokauppoihin liittyy Espanjassa myös hirveästi byrokratiaa.

– Lomahuoneistoamme oli ostamassa vaimoni, mutta konservatiivisessa maassa on tärkeää, että Don Katajisto eli ”herra” on antanut luvan kauppoihin. Heti Alicanten lentokentällä olen ”Don”, mutta arvoni alenee tavalliseksi Timoksi, kun tulen Suomeen, nauraa Don Katajisto.

Itse asuminen espanjalaisessa kerrostalossa, jossa asuu muitakin ulkomaalaisia, oli samanlaista pientä vääntöä kuin suomalaisissa taloyhtiöissä.

– Taloyhtiön kokouksissa asukkaat väittelevät yhtä hartaasti kuin Suomessa esimerkiksi siitä, minkä väriseksi taloyhtiön pihan penkit maalataan ja millaisia parannuksia taloon tehdään.

Ilman koronaa olisimme parhaillaan Turkissa.

Jorma Laakso

Eläkeläisellä ja armottomalla pyörämiehellä Jorma Laaksolla ja hänen vaimollaan Riitalla on oma huoneisto Turkin Alanyassa. Hän on 10 vuoden ajan asutellut Turkin asunnossa keväisin ja syksyisin noin kuukauden verran. Kerran Laakso on jopa ajanut polkupyörällä Kuopiosta kuukaudessa Alanyaan.

Koronan vuoksi on jo vuosi vierähtänyt edellisestä Turkin matkasta.

– Ilman koronaa olisimme parhaillaan Turkissa. Turkin asunto on tuonut rytmiä vuoden kulkuun. Meillä on turkkilaisen kiinteistöfirman kanssa sopimus, jotta he tekevät joka kuukausi kuntotarkastuksen, kun olemme Suomessa. Verot ja pakolliset maksut hoituvat netissä, vaikka emme ole fyysisesti olleet Turkissa, kertoo Laakso

Laakso kuuluu riskiryhmään eikä hän haikaile Turkkiin niin kauan kuin korona on riski hänen terveydelleen.

– Koronan aikakaudella ei ole tehnyt edes mieli lähteä Turkkiin tai ulkomaille. Silmät ovat avautuneet Suomen syksyn ihmeille. Maaningan mökillä olemme ihastelleet joutsen- ja hanhiparvia. Joutilasta aikaani olen täyttänyt metsätöillä. Katsotaan jos rokotus tulisi ja pääsisi ensi kevääksi pyöräilemään Turkin vuoristoon.

Heti kun päästään lähdetään pariksi kolmeksi viikoksi Alanyaan.

Ilpo Antikainen

Aluksi Laaksosta tuntui, että asunnon ostaminen Turkista oli monimutkaista puuhaa. Ostajan pitää hankkia maan verotunnukset, pankkitili ja hoitaa sähkö- ja vesisopimukset sekä maksaa kiinteistövero.

– Tuntui se alkuun byrokraattiselta, mutta samanlaisia kiemuroita on asunnonostajalla Suomessakin. Kun löytää luotettavan kiinteistövälittäjän, hän auttaa alkuun ja välittäjä voi valtakirjalla hoitaa maksut, kun itse on Suomessa.

Kuopiolainen Ilpo Antikainen on omistanut 200 neliön huoneiston 7 vuotta Turkin Alanyassa. Asunnolla hän on käynyt vaimonsa Kirstin kanssa viimeksi vuosi sitten syyskuussa. Koronan vuoksi lentoliput on pitänyt perua kaksi kertaa. Hän on palkannut talonmiehen, joka pitää huolta asunnosta ja maksuista.

– Turkissa kiinteistöpalvelut ja vastike ovat erittäin halvat. Elämä on pyörinyt Suomessa golfin, työn ja mökkeilyn ahtaassa kuplassa. Heti kun päästään lähdetään pariksi kolmeksi viikoksi Alanyaan.

Kuosmaset palasivat Espanjaan

Viikkosavo tavoitti pari viikkoa sitten TahkoCom-yrityksensä myyneet Matti ja Marja-Liisa Kuosmasen Espanjan Fuengirolasta. Perheellä on ollut jo 15 vuotta omakotitalo Espanjassa. Välillä he asuivat 11 vuotta lähes yhtämittaisesti Espanjassa. Kun TahkoComin toimitusjohtaja Jari Mathalt hukkui dramaattisesti, Kuosmaset palasivat Nilsiään hoitamaan perustamaansa yritystä.

Kuosmaset olivat viime talvena Espanjassa pari kuukautta pahimpien koronanrajoituksien aikana.

– Viime keväänä Espanjassa oli valvottu ulkonaliikkumiskielto. Nytkin tutut soittelevat, että olemmeko hengissä. Todellisuudessa tällä hetkellä Fuengirolassa on elämä helpompaa kuin Helsingissä. Tilanne on aivan eri Madridissa ja Barcelonassa, joilla suomalaiset iltapäivälehdet pelottelevat, Kuosmanen totesi viime viikolla.

Puhelinhaastattelun aikana Kuosmaset lekottivat kotinsa terassilla. Elämää rajoittaa lähinnä maskipakko tietyissä tilanteissa.

– Lenkkeillä on saanut käydä ilman maskia eikä maskia ole tarvinnut käyttää rannalla aurinkotuoleissa. Näyttäisihän se omituiselta, jos nudistirannalla naama olisi valkea ja munat punaisena! Ravintolassa saa maskin riisua, kun istuu pöytään. Ihmisiä on vähemmän ja auton saa helposti parkkiin, mitä ei ole tapahtunut kertaakaan vuoden 2008 jälkeen, Matti sanoo.

Espanja palasi sunnuntaina poikkeusaikaan pahentuneen koronavirustilanteen vuoksi. Uusiin rajoituksiin kuuluu muun muassa öinen ulkonaliikkumiskielto.