Korona vei kovakuntoisen Markon pitkään vuodelepoon - kuumetta yhdeksän päivää putkeen

Marko Ahtiainen haluaa herätellä ihmisiä ottamaan koronan vakavasti: ”Tämä ei todellakaan ole verrattavissa influenssaan.”

Monet kuopiolaiset muistavat Marko Ahtiaisen, joka toimi Kuopion Reippaiden puheenjohtajana ja vuoden 2014 Kalevan Kisojen pääsihteerinä. Nykyään mies asuu Janakkalassa ja toimii Hämeen Uusyrityskeskuksen toimitusjohtajana.

Ahtiainen julkaisi viikko sitten paljon huomiota saaneen Facebook-päivityksen, jossa hän kertoi sairastuneensa koronaan.

Hän haluaa puhua sairastumisestaan julkisesti, jotta ihmiset heräisivät ottamaan koronan riskit tosissaan.

Ahtiainen vastaa perjantai-iltapäivänä puhelimeen kotonaan. Hänellä on menossa 16. päivä vuodelepoa, eikä yskä ole hellittänyt vieläkään. Muutoin toipuminen on onneksi edennyt.

– Nyt on menossa neljäs päivä ilman kuumetta, Ahtiainen kertoi perjantaina.

Ahtiainen sairastui samoihin aikoihin puolisonsa kanssa. Kumpikaan ei tiedä, mistä he koronan saivat.

Hikiurheilu ei tule kyseenkään ennen joulu-tammikuun taitetta.

Marko Ahtiainen

Ahtiaisen oireet alkoivat poikkeuksellisen kovista lihaskivuista.

– Selkä tuntui siltä, kuin olisin tehnyt punttisalilla väärin liikkeitä.

Sitten alkoi yskä ja kurkkukipu. Kaksi päivää lihaskipujen alkamisen jälkeen alkoi keuhkokipu ja kuume nousi lähes 40 asteeseen.

– Silloin aloin olla jo aika varma, että tämä ei ole mitään tavallista flunssaa.

Ahtiaisen puoliso meni koronatestiin muutama päivä ennen miestään. Ahtiainen itse ei pyynnöstä huolimatta päässyt heti testiin, vaan lääkäristä kehotettiin odottamaan kotona ensin puolison testituloksia.

– Ilmeisesti testauksessa oli silloin ruuhkaa. Neljän päivän päästä menin sitten itsekin testiin. Lääkäri soitti positiivisesta testituloksesta puhelimitse.

Terveyskeskuksesta selvitettiin Ahtiaisen sosiaaliset kontaktit edelliseltä 48 tunnilta.

– Itsekin soittelin jo ennen testitulosten varmistumista tapaamilleni ihmisille ja kerroin tartuntaepäilystäni. Onneksi olimme olleet hyvin vähän tekemisissä ihmisten kanssa.

Ensimmäisen 10 päivän aikana lääkäri soitti Ahtiaiselle joka aamu ja kysyi vointia. Korkeaa kuumetta hänellä kesti yhtämittaisesti 9 päivää.

– En jaksanut tehdä mitään, en edes katsoa televisiota. Makasin vain sängyssä.

Pelottavimmaksi hän koki keuhko-oireet. Hengittäminen muuttui hyvin pinnalliseksi.

–Jos vedin syvempään henkeä, niin siitä seurasi kuiva yskiminen. Oli pakko hengittää tosi varoen. Lääkäri kehotti menemään tarpeen mukaan päivystykseen, jossa annettaisiin lisähappea. Sitä en kuitenkaan tarvinnut.

Puolison oireet olivat samankaltaiset, mutta hieman lievemmät.

Ahtiainen sanoo, että koronaan sairastuminen on ollut koettelemus myös henkisesti.

– Pakko sanoa, että välillä oli pelottava olo. Tauti vei voimat täysin, eikä keuhkoihin ole koskaan sattunut tuolla tavalla.

49-vuotias Ahtiainen ei kuulu riskiryhmään, eikä hänellä ei ole perussairauksia. Hän on myös kovakuntoinen; talvisin hän tekee jopa 70 kilometrin hiihtolenkkejä.

– Minulla on lievästi ylipainoa, mutta kuntoni on erittäin hyvä.

Viimeiset parikymmentä päivää Ahtiainen on ollut käytännössä vuodepotilaana. Ja rauhallinen meno tulee jatkumaan vielä pitkään.

– Lääkäri sanoi, että kahteen viikkoon en saa tehdä edes kävelylenkkejä, sillä keuhkot ovat rasittuneet. Ja hikiurheilu ei tule kyseenkään ennen joulu-tammikuun taitetta.

Ahtiaista harmittaa, että monet vertaavat koronaa kausi-influenssaan ja vähättelevät tautia.

– Tämä ei todellakaan ole mikään tavallinen influenssa. Toki kaikki eivät saa näin pahoja oireita, mutta jotain taudista kertoo se, että alle 50-vuotias terve ja kovakuntoinen menee tällaiseen kuntoon.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Palvelut