Pelkkiin siirto-maksuihin 400 euroa vuodessa

Kuopiolaisen Teuvo Laakkosen viimeisin sähkölasku oli nelisen euroa. Sähkönsiirto sen sijaan yli 90 euroa.

Teuvo Laakkosta ei naurata, kun hän maksaa kesäpaikkansa sähkönsiirtomaksua. Minna Lyytinen
Inka Matilainen

Inka Matilainen

Kuopiolainen Teuvo Laakkonen on seurannut tarkkaan viime aikaisia uutisia sähköfirmojen siirtomaksuista. Yle teki 12.10. laajan artikkelin sähkönsiirtohintojen noususta, joita on perusteltu myrskyihin varautumisella. Ylen selvitys paljasti, että rajusti nousseiden sähkön siirtohintojen taustalla on etupäässä valvovan viranomaisen, Energiaviraston, viisi vuotta sitten tekemä muutos verkkoyhtiöiden valvontamalliin.

Laakkonen asuu Kuopiossa kerrostalossa. Kotiin hänelle tulee Kuopion Energian sähköä ja samalla yhtiölle hän maksaa myös siirrosta. Siirtohinta on miehen mielestä kohtuullinen. Toista on sitten kesämökistä menevä, Savon Voiman alueelle kuuluva sähkönsiirtomaksu.

– Minulla on mökki Suonenjoen Lempyyllä. Vuosittain maksan mökin sähkönsiirrosta noin 400 euroa. Nyt viimeisimmältä kolmelta kuukaudelta mökin sähkölasku on nelisen euroa, mutta sähkönsiirto yli 90 euroa. Toki sain siinä vakiokorvausta, jota maksetaan esimerkiksi myrskyjen aiheuttamista sähkökatkoista, mutta silti summa on iso.

Laakkonen on laskenut, että pelkän kesäpaikan sähkönsiirtomaksuihin menee vuodessa noin 400 euroa. Hän maksaa sähkönsiirrosta 32,10 euroa kuukaudessa.

– Se on iso summa maksaa sähkönsiirtoa, etenkin kun mökillä ei ole ympärivuotisesti. Ja kesäaikaan sähköä ei juuri kulu. Siirtomaksut ovat nousseet viime vuosina. Itse kutsuisin niitä riistomaksuiksi, mies sanoo.

Mies ei niele perusteluja myrskyihin varautumisesta. Esimerkiksi hänen mökillään on edelleenkin ollut sähkökatkoksia ja Laukkasen mukaan sähköt saavat olla poikki melko pitkäänkin, ennen kuin niistä saa korvauksia.

– Viime kesänä tuli lehtinen, jossa syleiltiin maailmoja kovasti ja kuinka huoltovarmuutta parannetaan, mutta ei tilanne sähkökatkosten suhteen ainakaan ole parantunut. Olen marissut näistä yhtiölle jo pidemmän aikaa, mutta eipä se mitään ole auttanut.

Tästä on kyse

Siirtohintojen syy selvisi

Ylen 12.10. julkaisema selvitys paljasti, että rajusti nousseiden sähkön siirtohintojen taustalla on etupäässä valvovan viranomaisen, Energiaviraston tekemä muutos verkkoyhtiöiden valvontamalliin.

Muutos antoi verkkoyhtiöille mahdollisuuden korottaa maksuja jopa kymmeniä prosentteja.

Valvontamallin muutos alkoi näkyä kuluttajien kukkarossa vuoden 2016 alusta alkaen: Silloin monet verkkoyhtiöt ilmoittivat siirtohintojen nostamisesta.

Kovin kohu nousi Caruna-konsernin korotuksista.

Juttua korjattu 28.10. kello 11:10. Korjattu haasteltavan sukunimi Laakkoseksi. Alkuperäisessä tekstissä se oli virheellisesti Laukkanen.

Keskustelu