Kuopion aallonmurtajalle ilmestyi vanhoja mustavalkokuvia

Vanhat Kuopio-kuvat lisäävät historiatietoutta alueesta.

Aallonmurtajan sähkökaappeja koristaa nyt vanhat Kuopio-kuvat. Aija Pirinen
Aija Pirinen

Aija Pirinen

Uusi aallonmurtaja-alue avattiin matkustajasatamaan syyskuun alussa. Suosituksi oleskelu- ja kävelyalueeksi muodostunut aallonmurtaja on viime päivinä saanut vielä aivan uutta ilmettä. Alueella oleviin sähkökaappeihin on hiljakkoin ilmestynyt mustavalkokuvia vanhasta Kuopiosta.

Kuvat ovat kulttuurihistoriallisen museon arkistoista. Kuvaideointia ohjasi Kuopion kaupunkisuunnittelupalvelut ja kuvat asensi Destia.

- Kuvia on toistakymmentä ja niissä on kuvattu pääosin vanhaa sataman aluetta, intendentti Pekka Kankkunen kulttuurihistorialliselta museolta kertoo.

– Tavoite oli, että kuvat ovat suurinpiirtein siltä kohdin, mihin ne fyysisesti sijoitetaan. Valtaosassa kuvista alkuperäinen kuva on lasinegatiivi, mikä mahdollistaa, että kuvan saa tehtyä hyvinkin suureksi.

Kuvissa on myös pienet kuvatekstit, mutta ne on tarkoituksella laitettu hyvin pienellä.

Jos katsoja haluaa lisätietoja, niin hänen on mentävä lähelle kuvaa.

Pekka Kankkunen

– Niissä on ajateltu, että kuvat ovat pääasia. Jos katsoja haluaa lisätietoja, niin hänen on mentävä lähelle kuvaa. Teksteissä on kuvaajan nimi, kuvan aihe ja kuvausvuosi, jos sellainen on tiedossa.

Aallonmurtajalle on tuotu toistakymmentä mustavalkokuvaa. Aija Pirinen

Kuopion katukuvaan on viime vuosien aikana ilmestynyt muitakin vanhoja Kuopio-aiheisia kuvia. Niitä löytyy muun muassa torin ympäristöstä ja Käsityökadulta, Kauppakeskus Vihtorin takaa.

Pekka Kankkunen uskoo, että vanhat kuvat kiinnostavat monia.

– Kuvat pitää toteuttaa hyvällä maulla. Eikä niitä voi laittaa ihan joka paikkaan, muuten ihmisillä tulee niihin kyllästyminen. Varmasti ne kuitenkin herättävät kiinnostusta ja lisäävät historiatietoutta.

KORJAUS 30.10.2020 KLO 7.57: Korjattu, että kuvaideointia ohjasi kaupunkisuunnittelupalvelut ja kuvat asensi Destia.

Keskustelu