Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Tutkimus: KuPS tuo 12 miljoonan hyödyn alueelle

Apulaiskaupunginjohtaja Pekka Vähäkankaan mielestä tuore tutkimus on työkalu avustuspolitiikkaan muillekin seuroille.

Kuopion Palloseura oli mukana ensimmäisenä suomalaisena seurana UEFA SROI -mallinnuksessa, jossa mitataan tieteellisesti, jalkapallotoiminnan rahallista hyötyä yhteisössään.

Jäsenmäärältään Itä-Suomen suurin urheiluseura KuPS tuo vuodessa 12,49 miljoonaa euroa taloudellisia, sosiaalisia ja terveydellisiä hyötyjä lähialueelle. Mallinnuksessa ei ollut vielä mukana hiljattain KuPSiin liittynyt tyttö- ja naisjalkapalloilu.

Mallinnusta toteuttivat kansainväliset yliopistot, sekä Suomessa Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL, Taloudellisen yhteistyön ja kehityksen järjestö OECD ja Maailman terveysjärjestö WHO.

Viikkosavo pyysi apulaiskaupunginjohtaja Pekka Vähäkangasta kommentoimaan mallin merkitystä Kuopion kaupungille. Vähäkangas näkee mallin hyödyllisyyden muidenkin seuratoimijoiden avustamiseen ja olosuhteisiin liittyvässä päätöksenteossa.

– Mallinnus antaa työkalun valtakunnalliseen ja paikalliseen vaikuttamiseen tutkitun tiedon avulla. Mielestäni tämä on juuri sitä, mitä tarvitaan, jotta ymmärrämme paremmin toimijoiden terveys-, sosiaali-, talous- ja hyvinvointihyödyt. Näin voimme kehittää tiedolla johtamista yhteiskunnassa, ennen kaikkea valtion ja kuntien toiminnassa, pohtii Vähäkangas.

Vähäkankaan mielestä kuntien harkinnanvaraiseen avustuspolitiikkaan saisi vaikuttaa nykyistä enemmän tutkittu tieto.

Hyvin perusteltu tieteellinen näyttö varmasti vaikuttaa myös poliitikoiden ajatteluun.

Pekka Vähäkangas

– Tutkitun tiedon merkitys korostuu virkamiesvalmistelussa. Hyvin perusteltu tieteellinen näyttö varmasti vaikuttaa myös poliitikoiden ajatteluun.

Perjantaina moni läsnäolija ihmetteli, miksi kukaan kaupungin johtajista ei ollut paikalla taloudellisesti merkittävässä julkistustilaisuudessa. Olihan pioneerityötä esittelemässä vielä Suomen suurimman urheiluliiton, Palloliiton puheenjohtaja Ari Lahti. Vähäkangas kertoo, että samaan aikaan oli kaupungin johtoryhmän kokous. KuPS tiedotti myös tilaisuudesta muutaman päivän varoitusajalla.

Päättäjistä paikalla olivat demareiden ja kristillisten valtuustoryhmien puheenjohtajat Jaakko Kosunen (sd.) ja Björn Cederberg (kd.) sekä kokoomuksen kaupunginhallituksen jäsen Eija Vähälä sekä Allu Koskinen (kok.). Virkamiesjohtoa edusti hyvinvoinnin edistämisen johtaja Janne Hentunen sekä palvelupäällikkö Saku Kekäläinen.

Vähäkangas sanoo esteekseen sen, että hänen vastuullaan olevassa koulutoimessa oli johtoryhmässä esillä akuutti pandemiakriisi.

– Kaikki uudet tapaukset olivat oppilaiden piirissä koulupuolella, joka on vastuualuettani, joten läsnäoloni johtoryhmässä oli tärkeää. Apulaiskaupunginjohtaja Jari Saarinen oli johtoryhmän puheenjohtaja, koska on tänä vuonna kaupunginjohtajan sijaisena. Kaupunginjohtaja Pirhonen ja apulaiskaupunginjohtaja Kyllönen olivat molemmat vuosilomalla.

Vähäkangas sanoo kuitenkin tutustuneensa menetelmään perusteellisesti jo ennen tiedotustilaisuutta. Hän on vakuuttunut siitä, että malli kestää tieteellisen arvioinnin.

– Haasteena on edelleen se, ettei taloudellinen hyöty näy suoraan kaupungin taloustilanteessa. Monet muut kustannukset kasvavat edelleen voimakkaasti ja vievät mahdollisuuksia investointeihin, jotka kaupunki joutuu tällä hetkellä rahoittamaan velkarahalla. Tällä hetkellä painopistettä on pakko siirtää koulu- ja päiväkotirakentamiseen rakennuskannan vanhentuessa ja korjausvelan kasvaessa.