Kommentti: Tarvitaanko juuri nyt palkkapoliitikkoja?

Sote on viemässä Kuopiosta maakunnalle 450 miljoonaa euroa ja 40 prosenttia henkilökunnasta.

Johtamisjärjestelmää uudistava poliittinen työryhmä ampuu omaan jalkaan halutessaan maksaa palkkaa puheenjohtajille (Viikkosavo 21.10.). Jos maakunnallinen sote syntyy, Kuopiolta siirtyy 450 miljoonaa budjetista ja 40 prosenttia henkilöstä maakunnan vastuulle. Nytkö on aika perustaa kuntapolitiikkaan päätoimisia vakansseja?

Päättäjillä on houkutus matkia muita suuria kaupunkeja, mutta se aika taisi mennä jo. Eikö olisi fiksumpaa katsoa miten poliittista johtamista vahvistetaan maakuntasarjassa? Jos maakunta ei onnistu anastamaan sotevaltaa, palataan sitten lähtöruutuun.

Kaupunginjohtaja Jarmo Pirhonen on vaatinut 9 miljoonan euron henkilöstösäästöjä vuosille 2020 ja 2021. Ei näytä hyvälle, jos asukastuvilta potkitaan väkeä pois ja poliitikoille rakennetaan palkkavakansseja. Eikö edes valtuuston vasemmalla siivellä nouse älämölö? Entä miten henkilöstölle perustellaan koronatalouden säästöjä, jos poliitikot parantavat omia etujaan?

Hallinnon säästöt eivät näytä kiinnostavan kasvun ja oppimisen lautakuntaakaan. Opetusjohtaja Leena Auvinen jää eläkkeelle 1.11.2020. Apulaiskaupunginjohtaja Pekka Vähäkangas esitti, että sen jälkeen Auvisen työt siirretään säästötoimena kasvatusjohtaja Juha Parkkisenniemelle.

Mitä tekikään lautakunnan puheenjohtaja, talouspuolue kokoomuksen Pekka Niiranen 20.10 pidetyssä kokouksessa? Hän esitti, että opetusjohtajan virka täytetään ja lautakunta hyväksyi muutosesityksen kuin lammaslauma. Poliitikot vaativat rakenteellisia uudistuksia, mutta heille ei kelpaa virkakunnan 100 000 euron virkasäästö. Silloin kun lautakunta äänestää yksissätuumin esityksen nurin, joku mättää lautakunnan ja virkakunnan vuoropuhelussa. Outo äänestys! Yleensä hallinto suojelee itseään.

Käyttääkö kaupunginhallitus otto-oikeutta ja laittaa hallintovirkaa suosivan lautakunnan järjestykseen? Hallitus ymmärtänee paremmin keskushallinnossa istuvan Vähäkankaan säästöajatuksia.

Kuopiossa on mittaluokaltaan huomattavasti suurempia huolia kuin muutaman vakanssin täyttö. Kilpavarusteluhengessä Ylä-Savon sote-kuntayhtymä on rakentamassa Iisalmeen terveyskampusta ja Varkaus sote-keskusta. Samaan aikaan esimerkiksi Kuopion Harjulan sairaalan korjaustoimet saavat odottaa sairaalakiinteistöjen siirtymistä maakunnalliseen ylläpitoon. Entäs jos tulevat maakunnan päättäjät alkavat ohjailla Kuopion pitkäaikaispotilaita Varkauden ja Iisalmen huippukuntoisiin terveyskampuksiin ja omaiset joutuvat vierailemaan läheistensä luona Varkaudessa tai Iisalmessa.

Kirjoittaja on vapaa toimittaja.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Palvelut