Tulliportinkadulla sijaitsevan Rengastalon yrittäjät: ”Huonolta näyttää”

Rengastalo menee purkuun ensi keväänä. Panza ja Antura Pub eivät ole toistaiseksi löytäneet uusia tiloja.

Panzan yrittäjä Erno Vainanen valmistamassa drinkkiä. Laura Töyräs
Inka Matilainen

Inka Matilainen

Rakennusyhtiö Peab osti elokuussa Kuopion Tulliportinkadulla sijaitsevan Rengastalon. Yhtiö on aiemmin kertonut aikovansa rakentaa tontille 7-kerroksisen kerrostalon, johon tulee 60 asuntoa, liiketiloja ja autohalli. Kiinteistön purku on tarkoitus aloittaa ensi keväänä.

Rengastalossa toimii vielä toistaiseksi muun muassa Antura pub, Pancho Villa, Panza ja Ozaki sushi -ravintolat. Ravintolat ovat tiloissa vuokralla.

Panzan yrittäjä Erno Vainanen kertoo, että ravintolalla on vuokrasopimus helmikuun loppuun saakka. Uutta tilaa on metsästetty, mutta toistaiseksi tilanne näyttää huonolta. Vainanen sanoo, että ravintolan käyttöön suoraan sopivia tiloja on keskustassa huonosti tarjolla ja suuret investoinnit arveluttavat vaikka korona-aika onkin mennyt heillä yllättävän hyvin.

– Osassa pitäisi tehdä niin isoja investointeja remontin muodossa, ettei siinä ole tässä maailman ajassa järkeä. Matkukseltakin meille tarjottiin, mutta Panza on niin omanlainen juttu, että meidän paikka on keskustassa. Tilan ei tarvitse olla paraatipaikalla. Eihän nykyinenkään ole. Että ideoita otetaan kyllä enemmän kuin mielellään vastaan. Saa soittaa.

Antura Pubin yrittäjä Niina Vepsäläinen sanoo suoraan, että tilanne sekä fiilikset ovat surkeat. Vuokarasopimusta Anturalla on niin ikään helmikuun loppuun eikä tarjolla olevat tilat ole olleet sinnepäinkään. Vepsäläinen pelkää, että pahimmassa tapauksessa tavarat pitää pakata merikonttiin säilöön odottamaan, kuten ensimmäisellä kierroksella.

– Ellei sitten koko ravintola-ala ajeta alas koronan takia. Kyllä tässä on melkein kaikki mahdolliset ja mahdottomat kyselty ja käännelty. Liiketiloja on paljonkin, mutta niissä on asukkaat yläkerrassa eikä kukaan halua kuppilaa alapuolelleen.

Kyllä tässä on melkein kaikki mahdolliset ja mahdottomat kyselty ja käännelty.

Vepsäläinen sanoo, että Antura kuuluu keskustaan, mielellään torin välittömään läheisyyteen. Pubin muutto olisi jo toinen ja Vepsäläinen sanoo, että olo alkaa olla jo epäuskoinen, eikä korona helpota asiaa.

– Jos tässä nyt sitten tila joskus jostain löytyisikin ja koronasta selvittäisiin, niin onko enää paukkuja jatkaa? Sen näkee sitten, kun uskaltaa millään tavalla edes huokaista. Nyt ei uskalla. Tähän tilaan kun läksin, niin annettiin ymmärtää, että lähtö olisi edessä sitten joskus. Se joskus tulikin vähän nopeammin kun ajattelin. Kyllä tässä on aika vaikea pysyä positiivisena, eikä minulle ainakaan tuo riemua se, että muilla menee ihan yhtä huonosti. Surkeat on fiilikset.

Vepsäläinen omistaa myös Ravintola Ampiaisen Männistössä. Hän huomauttaa, että sitä ei olla purkamassa.

– Siellä tehdään kattoremonttia. Tulee uusi ja upea peltikatto.

Juttua korjattu 5.11.2020 klo 9.55. Muutettu Ravintola Ampiaisen sijainti oikeaksi eli Männistöön. Alunperin jutussa sijainniksi kerrottiin virheellisesti Petonen.

Kommentoi