Koulun penkiltä suoraan kortistoon?

Moni ravintola-alan opiskelija on huolissaan tulevaisuudestaan. Korona on vienyt alan työpaikat.

Elisa Ruotsalaisen piti valmistua tarjoilijaksi jouluna, mutta koronan vuoksi valmistuminen menee ensi keväälle eikä työllistyminen omalle alalle ole lainkaan varmaa. Minna Lyytinen
Inka Matilainen

Inka Matilainen

Jälleen uudet, ravintoloita koskevat koronarajoitukset tulivat voimaan kuun ensimmäinen päivä ja asetus on voimassa joulukuun puoleenväliin asti. Rajoitukset jakaantuvat alueiden epidemiatilanteen ja ravintolatyyppien perusteella.

Koronalla ja sen vuoksi tehdyillä rajoituksilla on ollut voimakkaita vaikutuksia ravintola-alaan aivan epidemian alusta lähtien. Monissa paikoissa työntekijöitä on jouduttu lomauttamaan tai jopa irtisanomaan, kun toiminta ei kannata. Alalla pelätään myös konkursseja. Rajoitukset vaikuttavat myös alalle valmistuviin opiskelijoihin, joista osa kokee valmistuvansa suoraan ”kortistoon”. Työllistymisnäkymät ovat tällä hetkellä heikot.

Työllistyminen omalle alalle huolestuttaa muun muassa Sakkyn tarjoilijaopiskelija Elisa Ruotsalaista (18) ja kokkiopiskelija Roosa Saastamoista (18). Elisa kertoo, että hänen piti valmistua jouluna, mutta korona vuoksi valmistuminen siirtyy ensi keväälle.

– Koronan takia en saanut tehtyä työharjoittelua viime keväänä, koska ravintolat suljettiin, niin valmistuminen siirtyi nyt tulevalle keväälle. Nyt olen onneksi saanut olla harjoittelussa ja onneksi ravintolat ovat ainakin täällä ottaneet opiskelijoita hyvin vastaan. Vaikeasta tilanteesta huolimatta.

Roosa on valmistumassa suunnitellusti keväällä, mutta korona on sotkenut hänenkin työharjoittelujaan ja voi yhä vaikuttaa valmistumisajankohtaan. Kevään työharjoittelu ja näytön teko Isä Camillossa jäi kesken koronasulun vuoksi.

– Nyt olen uudessa harjoittelupaikassa, jossa pitää tehdä kaksi näyttöä - aikaisemmin kesken jäänyt ja a la carte ruoan valmistuksen näyttö. Harjoittelupaikan saaminen on ollut helppoa, mutta koronan vuoksi itse harjoittelu on hyvin epävarmaa, hän kertoo.

Yritän varmaan päästä töihin sahalle vanhempien kotipaikalle, jotta saan elätettyä itseni.

Elisa kertoo, että hakeutui opiskelemaan alaa, koska se oli silloin ainut, mikä vähänkään kiinnosti ja työllistymismahdollisuudet näyttivät hyviltä. Roosalle taas intohimo ruoanlaittoon syttyi jo yläkoulussa. Molemmat haluaisivat kovasti alalle töihin valmistumisen jälkeen, mutta tällä hetkellä se ei näytä lainkaan varmalta.

– Tällä alalla normaalisti on työllistyminen taattu ja erityisesti niille, jotka haluavat tehdä. Nyt tilanne on kääntynyt. Kyllä tässä on täytynyt pohtia, että mitä muuta haluaa tehdä. Pitäisikö lähteä jatkamaan opiskelua vai mitä haluaisi tehdä, jos töitä ei ole.

Roosa sanoo, että normaalisti kokeille kyllä riittää töitä. Jos ei muuten niin kausiluontoisesti ainakin. Nyt tilanne on toinen, eikä oman alan töiden varaan uskalla lainkaan laskea. Roosa on tehnyt jo alustavia vaihtoehtoisia suunnitelmia sen varalle, että valmistuminen lykkääntyy tai töitä ei ole.

– Jos ravintolat menevät taas kiinni ja joudun keskeyttämään harjoittelun, teen muutaman rästiin jääneen kurssin. Jos tilanne jatkuu pidempään ja jään tyhjän päälle, niin yritän varmaan päästä töihin sahalle vanhempien kotipaikalle, jotta saan elätettyä itseni. Kyllä tämä harmittaa, kun olisi halu tehdä oman alan töitä ja ei voi mitään suunnitelmia tehdä tulevaisuuteen, kun ei tiedä onko töitä.

ravintola-ala

Näkymät heikot

Matkailu- ja ravintola-alan suhdannetilanne matelee lokakuussa 2020 tehdyn suhdannebarometrin mukaan pohjamudissa. Nykytilanteen saldoluku on -82.

Alan myynti on jatkanut vähentymistään ja myyntiodotukset ovat kääntyneet selvään laskuun. Henkilöstön määrä on vähentynyt voimakkaasti ja saman kehityksen ennakoidaan jatkuvan loppuvuonna.

Koronavirus ja siitä seurannut kysynnän romahdus selkeästi suurin myynnin kasvun este

Suhdannenäkymät ovat synkentyneet merkittävästi. Näkymien saldoluku -77 on lähes kevään tasolla. Heinäkuussa saldoluku oli -25.

Lähde: MaRa

Keskustelu