Taidelukio Lumitin rakennustyöt käynnistyivät, uimahallin pefletti-keskustelu, Saaristokaupunkiin rakennetaan puukerrostaloa - Jenni Rissanen ja Jouko Kivimäki kommentoivat viikon uutisia

Viikkosavon Viikko pinoon -palstalla vaihtuvat kommentaattorit kommentoivat viikon uutisia. Tällä viikolla uutisia kommentoivat Paju Consultingin perustaja Jenni Rissanen ja kuvallisen ilmaisun eläkeläinen Jouko Kivimäki.

Taidelukio Lumitin rakennustyö Musiikkikeskuksen vieressä käynnistyivät viime viikolla. Minna Lyytinen

Saaristokaupunkiin ollaan parhaillaan rakentamassa Pohjois-Savon ensimmäistä puukerrostaloa.

Jenni: Hienoa, että ilmastoystävällisiä ratkaisuja haetaan myös rakentamisen saralla. Voisiko puurakentaminen myös helpottaa sisäilmaongelmien syntymistä – ne tuntuvat olevan nykyrakentamisessa ikävä kyllä enemmän sääntö kuin poikkeus? Puurakentamisella on Suomessa pitkät perinteet, toivottavasti maltetaan rakentaa taidolla ja tolkulla.

Jouko: Puubuumi näyttää muodostuvan suuntaa antavaksi trendiksi julkisessa rakentamisessa. Suunta on mielestäni oikea. Se antaa visioita myös metsänhoidolle ja -kasvatukselle. Kun puurakentamiseen tarvitaan lujaa, kestävää raaka-ainetta, voi toivoa, että järeämmän puun kasvattaminen tulee kilpailukykyiseksi pikavoittoina niitettävän, keskenkasvuisen sellupuun keittämiselle. Nyt joudutaan rakentamisessa vielä tyytymään monin osin betonin verhoiluun ja kevyempien sisäelementtien rakenteisiin.

Jenni Rissanen Tiina Haring

Taidelukio Lumitin rakentaminen Kuopion keskustaan käynnistyi vihdoin.

Jenni: En ole tätä projektia lähemmin seurannut. Ainahan se on hyvä, että vatuloinnista päästään toteutusvaiheeseen. Omaa perhettä lähempänä on Hatsalan koulun kohtalo, syksyllä 2022 lähtee yksi yläkoululainen Itkonniemeltä jonnekin kouluun. Toivottavasti pian saamme lukea siihen liittyvistä päätöksistä ja toimenpidesuunnitelmista.

Jouko: Lumitin omaa kotipesää on saatu odottaa koko Kuopion musiikkilukion (perustettu 1968) olemassa olon ajan. Kuopion musiikkilukio on ensimmäinen suomalainen erikoislukio, joka erikoistui musiikkiin ja tanssiin. Mielelläni olisin nähnyt uudisrakennuksen nousevan perinteistään tunnetun Kuopion yhteiskoulun musiikkilukion nimellä. Nimestä huolimatta hienoa, että oma rakennus vihdoinkin saadaan aikaiseksi.

Kuopion uimahallilla luovuttiin pefleteistä - monet istuvat nyt lauteilla paljaalla pepulla (SS. 29.10.).

Jenni: Pienet ekoteot kunniaan, kannatetaan! Hieno mahdollisuus olla tuottamatta tuhansia kiloja täysin turhaa jätettä. Tässäpä muistilista uimahalliin menijälle: Pyyhe Ehostustarvikkeet Pefletti Pikkarit Uikkari (PEPPU).

Ainahan se on hyvä, että vatuloinnista päästään toteutusvaiheeseen.

Jenni Rissanen

Jouko: Kuivan maan (Pohjanmaa) juuristani johtuen uimahalli on itselleni jokseenkin vieras ympäristö. Niinpä Kuopion uusi uimahalli hienouksineen ja puutteineen on tullut tutuksi lähinnä lukijan sanomien palautteista. Näin ulkopuolisena kuvittelisin että oman, toki tarpeellisen laudeliinansa/peflettinsä kukin jaksaisi kuljettaa kotoaan pyyhkeen mukana. Se olisi myös ekologista kertakäyttöpeflettien sijaan.

Jouko Kivimäki Aija Pirinen

Kuopion aallonmurtajan sähkökaappeihin ilmestyi vanhoja mustavalkokuvia Kuopiosta.

Jenni: En ole kuvia livenä nähnyt, mutta näyttää, että nämä ovat kirsikka kakun päälle. Kuvista näkee, miten kaupunki on kehittynyt ja kasvanut. Aallonmurtaja on hieno kokonaisuus. Näin syksyllä siellä ei tee mieli pitkiä aikoja hengailla, kesällä siitä tulee meille upea olohuone veden äärelle!

Jouko: Kuopion uuden aallonmurtajan kolkko, kuoliaaksi laatoitettu ympäristö kaipaa todellakin elävöitystä ennen kuin sinne saadaan kasvamaan puita ja muita istutuksia. Aallonmurtajan ankeutta vanhat mustavalkoiset näkymät eivät juurikaan piristä. Tilalla voisi olla kuvakaapit, joihin kuukausittain tulostettaisiin kuopiolaisen nykykuvaajan tuotantoa vaikkapa yhteistyössä VB valokuvakeskuksen kanssa. Hankkeen vedostus- yms. kuluihin saattaisi löytyä myös sponsoreita sopivalla näkyvyydellä.

Psykoterapiakeskus Vastaamoon tehtiin tietomurto - Tuhansien suomalaisten potilaskertomukset vuotivat verkkoon.

Jenni: Toivon, että tästä tragediasta seuraisi kaksi positiivista asiaa: eri toimijoiden tietoturvatason nosto sekä terapian arkistuminen. Ammattiavun käyttäminen elämän solmujen aukomiseen on ehdottoman suositeltavaa, ja monet ovat kokemuksistaan somessa avoimesti kertoneet. Itsekin olen jonkun kerran terapeutin sohvalla istunut. Oman tilanteen skannaus ammattilaisen kanssa säännöllisin väliajoin pitäisi olla samalla tavalla pakollista kuin auton katsastus, se tekee hyvää yksilön ja yhteiskunnan näkökulmasta, kun voimme paremmin.

Jouko: Tämä digimoraalin pohjakosketus ja pahuuden kyllästämä tapahtuma on pöyristyttänyt monella tasolla suomalaista yhteiskuntaa. Itse olen ihmetellyt lähinnä sitä, minkälaisen luvituksen ja valvonnan läpi pienelle kolmen henkilön omistamalle ja hallinnoimalle perheyritykselle on voitu luottaa massiivinen määrä kansalaisten kaikkein haavoittuvinta ja kaikkein yksityisintä tiedonhallintaa. Pienellä yrityksellä ei välttämättä ole resurssia riittävän tietoturvan ylläpitoon, eikä ehkä kiinnostustakaan tuoton tavoittelun rinnalla. Tässä tapauksessa toivon todella, että rosvot saadaan satimeen ja tuomiolle. Mutta toivon myös, että uhrit saavat riittävän tuen jatkaakseen eteenpäin mahdollisimman pienin vaurioin ja että yhteiskunta säätää lakeja ja toimia, joilla tämän kaltaista rikollisuutta kyetään jatkossa edes hillitsemään. Pahoin pelkään, että kokonaan sitä ei saada pois kitkettyä.

Hienoa, että oma rakennus vihdoinkin saadaan aikaiseksi.

Jouko Kivimäki

Keskustelu