Pekka Kantanen ja Marjaana Mikkonen jättämässä Kuopion kuntapolitiikan

Viikkosavon valtuustokysely: Iso osa istuvista valtuutetuista aikoo asettua ehdolle myös ensi kevään kuntavaaleissa.

Kuopion istuvista valtuutetuista ainakin Pekka Kantanen (kok.) ja Marjaana Mikkonen (vas.) ovat jättämässä politiikan tämän valtuustokauden jälkeen. Asia selviää Viikkosavon valtuutetuille tekemästä kyselystä.

– Olen päättänyt jättäytyä pois kokonaan politiikasta henkilökohtaisista syistä, Mikkonen toteaa.

Pekka Kantanen on Kuopion pitkäaikaisimmista ja näkyvimmistä poliitikoista. Poliittista uraa hänellä on takana pian 28 vuotta ja 7 valtuustokautta. Hän istui kaupunginhallituksessa toistakymmentä vuotta, joista 8 vuotta puheenjohtajana.

Kantanen sanoo, että nyt on nuorempien aika ottaa vastuuta kaupungin asioista.

– Täytän ensi vuonna 68 vuotta, joten nyt on aika luopua ja antaa tilaa muille. En halua roikkua politiikassa liian pitkään, nyt on aika uudistua.

Kantanen aikoo nyt keskittyä täysipäiväisesti joutenoloon ja myös matkusteluun, sitten kun siihen jälleen koittaa tilaisuus. Hän on viime vuosina viettänyt vaimonsa kanssa paljon aikaa Espanjassa.

Itse en arvosta toisten ihmisten nälvimistä.

Teija Savolainen-Lipponen

– Politiikka on tavattoman sitovaa. Haluan nyt vapauttaa aikaa muille asioille.

Kantanen kannattaa kaupunginhallituksen puheenjohtajuuden muuttamista palkalliseksi tehtäväksi, sillä hän tietää kokemuksesta, miten paljon tehtävä vaatii aikaa.

Kantanen kannustaa uusia ihmisiä lähtemään mukaan politiikkaan. Hän itse kokee saaneensa politiikasta paljon.

– Kannattaa lähteä mukaan kokeilemaan, jos vähänkin tuntee politiikkaan poltetta. Politiikassa pitää osata pelata joukkuepeliä, mutta ei kannata liikaa miettiä mitä puoluetoimisto sanoo. Luottamushenkilöt ovat äänestäjien, eikä puoluetoimiston valitsemia.

Iso osa istuvista valtuutetuista aikoo asettua ehdolle ensi kevään kuntavaaleissa. Kaikilla jatkoon pyrkivillä on sama peruste: into ja halu jatkaa vaikuttamistyötä.

Viikkosavo pyysi myös valtuutettuja kertomaan, miten he ovat kokeneen kuluvan valtuustokauden.

– Tämä kunnallispolitiikka ja päättämisen mekaniikka on ollut itselleni valtavaa opiskelua. Kaikki kuvitelmat valtuusto- tai lautakuntatoiminnasta ovat joutuneet romukoppaan, Ismo Apell (kesk.) sanoo.

– Kulunut valtuustokausi on ollut taloudellisesti haastava. Suurimpia asioita on ollut Savilahden alueen projektin aloittaminen ja työllisyyden puolella Finnpulp-sellutehdas hankkeen pysähtyminen, Veijo Tirkkonen (sd.) sanoo.

– Päällimmäisenä jää tästä valtuustokaudesta mieleen kaupungin vahva satsaaminen tulevaisuuteen ja infran rakentamiseen, Björn Cederberg (kd.) toteaa.

Olli-Pekka Ryynäselle (kok.) valtuustokausi on jäänyt mieleen myönteisenä kokemuksena:

– Yhteistyö ja ilmapiiri sekä viranhaltijoiden että politiikkojen ja ryhmien kesken on ollut hyvä.

Marja Bergillä (vihr.) mieleen on jäänyt koronapandemia.

– Myös myönteistä kehitystä pandemia on valtuustotyöhön aiheuttanut, kuten digiloikan. Monta kokousta on nyt vuonna 2020 toteutettu etäkokouksina tai hybridinä.

Teija Savolainen-Lipponen (sin.) toivoo politiikkaan fiksumpaa käytöstä.

– Itse en arvosta toisten ihmisten nälvimistä ja julkista mollaamista, jota valtuustosalissakin kuulee ja näkee.

1. Miksi haluat asettua ehdolle kevään 2021 kuntavaaleissa?

2. Mitä on jäänyt mieleen kuluvasta valtuustokaudesta?

Harri Auvinen (vihr.):

1. Haluan edelleen vaikuttaa kaupungin päätöksentekoon tutkitun tiedon sekä muita ihmisiä ja ympäristöä kunnioittavan arvomaailman pohjalta.

2. Korkein hallinto-oikeus hylkäsi Finnpulpin ympäristöluvan vedoten Kallaveden kestokykyyn ja jo nykyisellään suureen vesistökuormitukseen. Miten voi olla mahdollista, että tämän tiedon jälkeen kaupunginhallituksen enemmistö uudistaa Finnpulpin esisopimuksen ilman että yritys toimittaa tietoja miten hanketta aiotaan uudistaa? Tämän päätöksen kohdalla avoimuutta oli yhtä paljon kuin 70-luvulla kekkosslovakiassa.

Ismo Apell (kesk.):

1. Vasta nyt alkaa pääsemään kaupungin asioissa kärryille ja miten niitä kärryjä ajetaan. Ja kun on vauhtiin päästy niin antaa mennä vaan. Kone alkaa nyt vasta lämmetä.

2. Tämä kunnallispolitiikka ja päättämisen mekaniikka on ollut itselleni valtavaa opiskelua sekä ymmärtämistä niin että savu vaan korvista nousee. Kaikki kuvitelmat valtuusto Tai lautakunta toiminnasta ovat joutuneet romukoppaan.

Miia Eskelinen-Fingerroos (kok.):

1. Minulla on vahva usko siihen, että huomenna on paremmin ja että me kaikki voimme siihen vaikuttaa. Haluan olla mukana edistämässä avoimempaa päätöksentekoa ja pitää katseen visusti tulevaisuudessa. Välillä vähän ravistellakin systeemiä - silleen hyvässä hengessä ja rakentavasti. Kliseinen veto on sanoa, että "politiikka on kestävyyslaji" ja niinhän se onkin, mutta on se myös paljon muutakin. Vauhdinjakoa voi välillä muutella - olen kokenut ensimmäisen kauteni valtuustossa merkitykselliseksi ja olen saanut hyvää keskustelua aikaan. Juuri avointa keskustelua, rakentavaa ja tulevaisuuteen kunnianhimoisesti katsovaa tekemistä haluan olla edelleen edistämässä.

2. Ensimmäisenä mieleen on jäänyt se, miten älyttömän hienoja ihmisiä meillä on päättäjinä. Yllättäviä keskusteluja ja sellaisia riemukkaita oivalluksen hetkiä. Toisaalta mieleen on jäänyt ihmetys siitä, miten tahtotila ja tulos ovat välillä niin kaukana toisistaan. Prosessien jäätävän pitkä käsittelyaika ja jähmeys. Sekin, että kun on valtuutettu alat kuulla kommentteja, että "et voi sanoa / ajatella noin, koska olet valtuutettu". Järjestelmä ei saa lanata yksilöitä, vaikka yhteistyössä taika ehdottomasti piileekin

Neeta Röppänen (sd.):

1. Menneillä valtuustokausilla useista erilaisista luottamustoimista on kertynyt hurjasti kokemusta, jota tarjoan edelleen kuopiolaisten käyttöön. Koen vahvuudekseni muuan muassa kaupunkikokonaisuuden hahmottamisen.

2. Kuluva valtuustokausi on ollut hyvähenkistä ja rakentavaa tekemistä perusturva- ja terveyslautakunnassa. Paljon muuttuvia tilanteita (esim. sote-valmistelu) ja hienoa kehittämistä. Päällimmäisenä nyt mielessä koronan vaikutuksista selviäminen.

Jukka Savolainen (kok.):

1. Edelleen on tekemistä. Tämä on homma on kesken.

2. Haasteelliset ajat ovat edelleen edessä.

Laura Meriluoto (vas.):

1. Haluan edelleen vaikuttaa tärkeisiin, kuopiolaisten arkeen ja hyvinvointiin keskeisesti vaikuttaviin päätöksiin. Ennen kaikkea haluan edistää sitä, että Kuopiossa tehtäisiin oikeudenmukaista, kuopiolaisten eriarvoisuutta kaventavaa ja tasa-arvoa lisäävää politiikkaa sekä totta kai kunnianhimoisia ilmastopäätöksiä. Esimerkiksi lasten ja nuorten vakavat päihde- ja mielenterveysongelmat sekä niihin liittyvä lisääntynyt palveluntarve ovat asioita, joihin erityisesti haluan vaikuttaa ja joiden kanssa Kuopiolla on vielä paljon tekemistä.

2. Kulunut kausi on ollut itselleni ensimmäinen, joten viimeiset neljä vuotta ovat sisältäneet valtavasti uusien asioiden opettelua. Se on välillä melko kuluttavaa, mutta myös palkitsevaa. Kaupunginvaltuusto on näköalapaikka oikeastaan kaikille ihmisten arjen osa-alueille. Ajoittain olen kokenut turhauttavana sen, että päätöksiä tehdään mielestäni melko kaukana kuntalaisista. Kaipaisin päätösten valmisteluun lisää avoimuutta ja kuntalaisten vaikuttamismahdollisuuksia.

Tapio Tolppanen (kesk.):

1. Vielä on mielenkiintoa yhteisiä asioita kohtaan.

2. Monia isoja asioita on mennyt eteenpäin. Päällimmäisenä on rahojen riittävyys peruspalvelujen tuottamiseen kuntalaisille.

Markku Rossi (kesk.):

1. Annika Saarikon valinta Suomen keskustan puheenjohtajaksi ja Joe Bidenin nousu Yhdysvaltojen seuraavaksi presidentiksi innostavat minua asettumaan edelleen ehdolle Kuopion kaupunginvaltuustoon ja tarjoamaan kokemustani päätöksentekoon.

2. Valtuustokausi on ollut rakentamisen ja palvelujen parantamisen aikaa. Vaikka kaupungin talous on kireällä, on päätökset tehty niin varhaiskasvatuksen, sivistystoimen kuin terveydenhuollon osalta kaikkien kuopiolaisten parhaaksi. Esim. uusi uimahalli on suorastaan lottovoitto.

Veijo Tirkkonen (sd.):

1. Haluan olla viemässä päätöksentekoon ihmisten näkemyksiä ja tarpeita arjen palvelujen ja hyvinvoinnin edistämiseksi.

2. Kulunut valtuustokausi on taloudellisesti haastava. Suurimpia asioita on ollut Savilahden alueen projektin aloittaminen ja työllisyyden puolella Finnpulp sellutehdas hankkeen pysähtyminen.

Markus Jukarainen (ps.):

1. Yhteiskunnallinen vaikuttaminen yhteisellä isänmaan/maakunnan asialla kiinnostaa entistä enemmän.

2. Hyvin opettavaisena ja erittäin mielenkiintoisena. Kaupungin kova investointitahti. Toivotaan ja uskotaan että linja on oikea. Runsas velkaantuminen kuitenkin huolettaa. Pitää uskoa että suunta kääntyy mahdollisimman pian ja investoinnit kantavat hedelmää.

Kaisa Kantele (vihr.):

1. Haluan jatkaa työtä sosiaalisesti oikeudenmukaisten ja ilmastonmuutosta torjuvan päätöksenteon eteen. Tämä ensimmäinen valtuustokausi on monella tapaa ollut oppimista ja uskon että ensi kaudella osaan jo enemmän.

2. Asioiden aikaansaaminen on hidasta ja päätöksenteko vaatii yhteistyötä yli puoluerajojen.

Allu Koskinen (kok.):

1. Matka ja työ on vielä kesken Elävän Kuopion puolesta. Vielä on paljon annettavaa Kuopion kehittämisellä ja veto sekä pitovoiman ylläpitämiselle.

2. Valtuustokauden aikana minut valittiin Kokoomuksen valtuustoryhmän puheenjohtajaksi, Kaupunginhallituksen 1. varapuheenjohtajaksi ja omistajaohjausjaoston puheenjohtajaksi. Valtuustokausi on näin ollen tuonut lisää vastuuta ja velvollisuuksia. Lisäksi korona on tuonut omat haasteensa valtuustokauden aikana. Kuopion on taas tehnyt isoja harppauksia eteenpäin. Olemme nykyisin Suomen 8. Suurin kaupunki.

Teija Savolainen-Lipponen (sin.):

1. Haluan olla kuntalaisten edunvalvojana eli valvomassa mihin veroeuroja käytetään. Tieto lisää tuskaa, mutta samalla kasvattaa nälkää olla itse vaikuttamassa, että kaupunkimme asioita viedään oikeaan suuntaan.

2. Hyppäsin varavaltuutetun paikalta vuosi sitten varsinaiseksi valtuutetuksi, joten osittain oli haastavaa olla valtuuston päätösten takana mitä itse ei ole ollut päättämässä. Turhautumisen tunne ajoittain tulee, mutta toisaalta se myös kannustaa jatkamaan sitkeästi omien arvojen puolesta taistelua. Itse en arvosta toisten ihmisten nälvimistä ja julkista mollaamista, jota valtuustosalissakin kuulee ja näkee. Tähän toivoisin muutosta eli fiksumpaa käytöstä. Toki tietynlainen piikittely kuuluu politiikkaan, mutta tämä "maine" ei ainakaan tee politiikkaan mukaan suunnittelevan päätöstä helpommaksi.

Irja Sokka (sd.):

1. Haluan edelleen olla vaikuttamassa päätöksentekoon ja Kuopion kehittämiseen. Päätöksentekoon tarvitaan kokemusta ja henkilöitä joilla on laaja ja monialainen verkostopohja hakea ratkaisuja kunnan päätöksentekoon.

2. Mielestäni kulunut valtuustokausi on ollut aktiivinen, olemme erityisesti saaneet eteenpäin hyvinvointihankkeita, laajentaneet palveluita, olemme myös pystyneet vastaamaan lisääntyneisiin, eri ikäisten palvelutarpeisiin. Olemme myös edenneet ilmastopolitiikan tavoitteissa ja investoinneissa olemme saaneet Savilahti-kokonaisuutta johdonmukaisesti eteenpäin.

Minna Reijonen (ps.):

1. Koen, että yhteys eduskunnan ja oman kaupungin välillä on tärkeä. On merkittävää pohtia, mitä mikäkin lainsäädäntö vaikuttaa kunnan ja kuntalaisten arkeen. Kriittistäkin ajattelua tarvitaan.

2. Mielenkiintoisena. Pienin askelin, vähän kerrassaan, pitkäjännitteisesti politiikassa voi vaikuttaa. Valtuustokaudessa on ollut paljon aiheita. Varastokirjaston säilyminen täällä on tuorein ilon aihe!

Petri Kaunisto (sin.):

1. Kuopion kaupungin päätöksenteossa asiat edistyvät hitaasti. Moni asia, joka on alkanut ollessani luottamushenkilönä, on edelleen kesken. Haluaisin olla viemässä näitä asioita maaliin. Toinen minulle tärkeä asia on puolustaa maaseutualueita ruutukaava-alueen rinnalla. Elinvoimaiset viheralueet tukevat kehittyvää Kuopiota ja mahdollistavat maaseutumaisen asumisen lähellä virkeää ja monipuolista kaupunkikeskusta.

2. Kulunut valtuustokausi on ollut erikoinen. Kuopion kaupungin päättäjien joukossa valitsee ruutukaava-alueen ja viheralueiden välinen vastakkainasettelu. Tämä on näkynyt esimerkiksi Riistaveden ja Syvänniemen koulujen rakentamisen viivästymisenä. Sen sijaan, että nähtäisiin viheralueet voimavarana, niitä pidetään pakollisena kulueränä. Näistä kulueristä yritetään tehokkaasti myös päästä eroon.

Björn Cederberg (kd.):

1. Monet kuopiolaiset ovat pyytäneet minua olemaan vielä mukana jakamassa kokemustani ja osaamistani. Terveyteni ja energiani ovat sen verran korkealla, että olen päätynyt pohdinnoissani siihen, että olen mukana.

2. Kulunut valtuustokausi on ollut haastavampi kuin edellinen. Koen, että KD ryhmänä on onnistunut kohtuullisen hyvin työssämme ja myös itse olen tyytyväinen omaan jälkeeni Kuopion hyväksi. Päällimmäisenä jää tästä valtuustokaudesta mieleen kaupungin vahva satsaaminen tulevaisuuteen ja infran rakentamiseen.

Olli-Pekka Ryynänen (kok.): (Ryynänen ei vielä osannut sanoa, lähteekö ehdokkaaksi keväällä)

1. Edelleen on halu vaikuttaa erityisesti soteasioihin.

2. Kokemus on myönteinen. Yhteistyö ja ilmapiiri sekä viranhaltijoiden että politiikkojen ja ryhmien kesken on ollut hyvä.

Marja Berg (vihr.):

1. Kuopio on hieno kaupunki ja on etuoikeus olla kehittämässä kaupungistamme vielä parempaa kaikille kuopiolaisille.

2. Tapahtumarikas valtuustokausi, johon oman mausteensa on tuonut pandemia. Myös myönteistä kehitystä pandemia on valtuustotyöhön aiheuttanut mm digiloikan. Monta kokousta on nyt vuonna 2020 toteutettu etäkokouksina tai hybridinä. Kuopion talousvaikeudet saivat uuden mittasuhteen keväällä 2020, mutta kaikesta selvitään.

Rauno Taskinen (kd.):

1. Haluan olla myötävaikuttamassa, että Kuopion kaupungin päätöksissä otetaan huomioon tarkoituksenmukaisella tavalla Kuopion Ilmastopoliittisen ohjelman periaatteet. Se tarkoittaa esim. sitä, että paljon puhuttu Finnpulpin uusi "encore on vain taputtamalla" mahdoton, jos sille aiotaan antaa ympäristölupa perustelemalla se päästökompensaatioiden tasaavilla vaikutuksilla. Se on hölmöläisen peiton jatkamista. Finnpulp on kokoluokaltaan liian iso Kallaveden vesistörasitukselle. Tehtaan tulo Kuopioon on mahdollista vain, jos tehdas muuttaa suunnitelmansa perustumaan suljetulle vesikierrolle perustuvaksi biotuotetehtaaksi, jolloin tehtaan energiatehokkuus paranee eikä luontoa rasiteta. Toinen yhtaikainen ehto tulee asettaa Finnpulpille jo suunnitteluvaiheessa, että tehtaan tulee esittää, kuinka savukaasut puhdistetaan ja miten niistä suodatetaan polttoainetta. Pelkkä visio ei riitä.

2. Tärkein asia on ollut tutustua valtuustotyön ohessa myös muihin valtuutettuihin. Sitten on mahdollista myös vaikuttaa. Mielipiteen muodostukseen vaikuttaa erityisesti kuntalaisten mielipide, esimerkiksi liitoskunnista pitäjäraatien kautta. Olen erittäin iloinen siitä, että meillä on omasta valtuustosta kolme kansanedustajaa. Näen että meidän valtuustoryhmistä löytyy hyvin potentiaalia viiteen kansanedustajaan.

Minkä ohjeen antaisit heille, jotka suunnittelevat ehdokkuutta kevään kuntavaaleihin?

Viikkosavo pyysi valtuutettuja antamaan myös vinkkejä heille, jotka pohtivat lähtöä kevään kuntavaaleihin.

– Kannattaa kontaktoida meitä jo mukana olevia ihan ennakkoluulottomasti, läpi puoluerajojen. En sano, että tämä on aina niin mukavaa vapaa-ajan viettoa, jotta ehdottomasti vaan paperiin nimet alle. Ennemminkin tässä saa olla mukana toteuttamassa merkityksellisiä asioita, oppia niin paljon kuin haluaa ja saa laittaa itsensä peliin, Miia Eskelinen-Fingerroos (kok.) sanoo.

– Tietenkin toivon, että Kuopiossa on kuntavaaliehdokkaina mahdollisimman laaja ja monipuolinen joukko kaupungin kehittämisestä ja kaupunkilaisten hyvinvoinnista kiinnostuneita ihmisiä ja siksi haluaisin kovasti rohkaista asettumaan ehdolle vaaleissa. Erityisesti kannustaisin naisia mukaan politiikkaan. Moni miettii, onko riittävän taitava ja tietääkö asioista riittävästi, mutta väitän, että politiikassa voi kyllä pärjätä ihan ilman mitään supervoimia, sanoo Laura Meriluoto (vas.).

– Rohkeasti mukaan. Ole aina aito oma itsesi äläkä esitä mitään. Kuuntele ihmisiä ja ole yhteistyökykyinen, toteaa Markus Jukarainen (ps.).

– Ehdottomasti kannattaa lähteä mukaan. Mitä syvemmälle oman kunnan asioita pääsee, sen mielenkiintoisempaa tämä on. Herkkähipiäinen ei kannata olla ja ottaa asioita liian henkilökohtaisesti. Asiat riitelevät, toivottavasti ei ihmiset, Teija Savolainen-Lipponen (sin.) sanoo.

– Kyseenalaista ja kyseenalaista asioita! Pohdi monelta kantilta. Uskalla kertoa mielipiteesi, sillä kaikkien ei tarvitse aina olla samaa mieltä asioista, toteaa Minna Reijonen (ps.).

Valtuustotyön tämän kauden jälkeen jättävä Marjaana Mikkonen (vas.) sanoo, että rakentava yhteistyö yli puoluerajojen on kuntapolitiikassa tärkeää.

– Rakentaen ei riidellen. Yhteistyössä, eri näkökulmista keskustellen, toisten mielipiteitä kuunnellen sekä ahkerasti asioista selvää ottaen ja omia näkökulmia perustellen on mahdollista vaikuttaa asioihin.

– Mikäli uusien asioiden oppiminen kiehtoo etkä pelkää haasteita tai sitä että joudut perustelemaan mielipiteitäsi, niin heittäydy rohkeasti virtaan, kannustaa Björn Cederberg (kd.)

Lue lisää netistä

Viikkosavon valtuustokysely

Viikkosavo teki Kuopion valtuutetuille sähköisen kyselyn, jossa tiedusteli moniko aikoo asettua ehdolle kevään 2021 kuntavaaleissa.

Kyselyyn vastasi määräaikaan mennessä 24 valtuutettua.

Heistä 21 sanoi asettuvansa ehdolle kevään vaaleissa.

Kaksi sanoi jättävänsä politiikan.

Yksi vastaajista (Olli-Pekka Ryynänen) ei vielä ollut tehnyt päätöstä.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Palvelut