Kaikki tärkeät ihmiset harrastavat golfia, kunnanjohtaja Vesa Lötjönen?

Viikkosavon Viikon väitteet palstalla esitetään tolkuttomia väitteitä. Tällä kertaa väitteisiin vastaa Siilinjärven kunnanjohtaja Vesa Lötjönen.

Siilinjärven kunnanjohtaja Vesa Lötjönen toimi aikoinaan myös Kaavin kunnanjohtajana. Janne Laitinen
Aija Pirinen

Aija Pirinen

Olisit aikoinaan halunnut hakea myös Kuopion kaupunginjohtajaksi, mutta pelkäsit saavasi siilinjärveläisten vihat niskaasi, jos et olisikaan tullut valituksi.

Moni kuopiolainen pyysi minua hakemaan, toisaalta päättäjiltä ei tullut selkeää viestiä. Mietin asiaa kyllä pitkään, mutta päätin olla hakematta. Työurani on koostunut 4-5 vuoden työ- ja tehtäväjaksoista lukuun ottamatta Siilinjärveä, jossa olen toiminut jo 11 vuotta. Olen siis viihtynyt täällä varsin hyvin.

Haudot salaa mielessäsi Siilinjärven muuttamista kunnasta kaupungiksi. Ei sillä suurempaa merkitystä kunnalle olisi, mutta olisihan kaupunginjohtaja paljon hienompi titteli kuin kunnanjohtaja.

Kun kuntaan tulee vieraita varsinkin maakuntamme ulkopuolelta, niin ensimmäinen kysymys on mitä kaupungille kuuluu. Yrittäjät näkevät, että heille voisi olla imagon kannalta parempi, että olisimme kaupunki. Olemme maakunnan toiseksi suurin kunta/kaupunki väkiluvultaan. Pitäisikö meidän olla kaupunki?

Palkka kertoo johtajan arvostuksen, ei titteli.

Olet suorastaan intohimoinen golfin harrastaja. Aloitit harrastuksen, koska tiedät, että kaikki tärkeät ja menestyneet ihmiset pelaavat golfia.

Olen harrastanut koko ikäni pallopelejä. Salibandyn 5-divisioonan pelissä särkyi polvi, jonka jälkeen otin golfmailan käteen. Lääkäri mielestä golf on polviystävällisempi laji kuin salibandy. ICT-alalla ollessani asiakkaat pelasivat golfia. Ehdotin myyntijohtajalleni, että meidän pitää alkaa golfata asiakkaiden kanssa. Hän ei koskaan suorittanut green cardia, minä suoritin ja tässä ollaan.

Kanssasi työskentelevät kuvaavat sinua reiluksi, suorapuheiseksi, huumorintajuiseksi ja ahkeraksi. Välillä toteat tyytyväisenä mielessäsi itsekin, että sinulla on oikeastaan aika vähän huonoja puolia.

Edesmennyt isäni opetti, että työt pitää hoitaa niin hyvin kuin osaa. Sillä pärjää. Olen yrittänyt noudattaa isäni viisaita ohjeita. Kuitenkin meillä kaikilla on hyviä ja huonoja puolia.

Olet itse ahkera ja nopea liikkeissäsi ja välillä tuskastut, kun muut vatuloivat ja asiat eivät etene siinä tahdissa kuin haluaisit.

Kysyjällä on selvästi ollut hyvä tietolähde(!). Tykkään siitä, että saamme tavoitteiden mukaisia asioita ja tehtäviä tehtyä. Ihmisillä on erilaiset työtehtävät organisaatiossamme ja olen useasti sanonut, että minulle riittää, kun kaikki tekevät omat tehtävänsä mahdollisimman hyvin, ei muuta. Tietysti jätetään vatuloinnit pois.

Vuosi sitten Siilinjärvi nousi maailmankartalle, kun kuntaan tuli kerralla kymmeniä miljonäärejä Eurojackpotin päävoiton myötä. Olet suunnitellut, että jatkossa Siilinjärvellä budjetoidaan joka vuosi osa kunnan rahoista loton vakioriviin.

Kunnan rahoilla lottoaminen ei ole laillista. Meillä on tuttavaperheen kanssa ollut yhteinen lotto varmaan 20 vuotta, ei ole tullut mitään. Sitä lottovoittoa odotellessa.

Kaikki siilinjärveläiset tuntevat sinut kasvoilta. Käyt salaa Kuopion puolella kaupassa, sillä tiedät, että Siilinjärven kaupoissa on aina joku kuntalainen hihassa kiinni.

Siilinjärvi on sen verran iso kunta, että saan käydä kaupassa varsin rauhassa. Kaavilla oli vähän eri tilanne, pubissa löytyi aina juttukavereita. Luonnollisesti käytän alueemme palveluita laajasti.

Mielessäsi ajattelet, että Siilinjärven ja Kuopion kuntaliitos olisi järkiratkaisu. Mutta tämän tohdit sanoa ääneen vasta kun kirjoitat joskus eläkepäivilläsi muistelmia.

Tällä hetkellä teemme Kuopion kanssa paljon hyvää yhteistyötä. Demokraattisesti valitut päättäjät päättävät näin isoista asioista. Tiedän, että valtuuston suuri enemmistö on itsenäisen Siilinjärven kannalla. Siilinjärvi pärjää hyvin omana kuntana.

Keiteleen kunnanjohtaja Juha-Pekka Rusanen tekee someen lauluvideoita. Seuraat hänen touhujaan ihaillen ja harkitset itsekin lauluvideoiden tekoa.

Jokaisella on omat juttunsa, J-P tekee lauluvideoita. Minä en. Pitäisikö minun alkaa tehdä golf-videoita?

Verotietojen mukaan ansaitsit viime vuonna 135 296 euroa. Hait kunnanjohtajaksi, koska haluat tienata hyvin.

Työskentelin kaksikymmentä vuotta ICT-alalla. Kuusitoista viimeistä vuotta olin reissuhommissa eli joka viikko matkalla jonnekin päin. Kun lapset kasvoivat silmissä ja kaikki harrastukseni jäivät vähiin, niin aloin etsiä töitä maakunnasta. Löytyisikö minulle jotain duunia, missä ei joka viikko tarvitsisi matkustaa. Oli lähellä, että olisin päässyt erääseen paikalliseen yhtiöön johtajaksi. Sitten löysin itseni Kaavilta kunnanjohtajana. Kiitos vaan Kaavin päättäjille, että uskoivat silloin yritysjohtajaan. Sillä tiellä olen edelleen.

Siilinjärven työttömyysaste on maakunnan pienin. Ei tehdä tästä nyt numeroa, mutta tiedämme kyllä, ketä tästä on kiittäminen.

Siilinjärvellä on maakunnan nuorimmat ja hyvin koulutetut kuntalaiset. Lisäksi meidän työpaikkaomavaraisuusasteemme on n. 80 % ja sijaintimme Kuopion kupeessa mahdollistaa työssäkäynnin myös siellä. Pieni työttömyysaste on hieno asia varsinkin kuntalaisille. Tämä on monien asioiden ja ihmisten yhteisvaikutusta. Työttömyysaste olisi Siilinjärvellä ja Kuopiossa vielä pienempi, jos meillä olisi joukkoliikenteessä yksi vyöhyke eli samat lippuhinnat.

Ihminen on onnellisimmillaan, kun sillä on kädessään joko golf- tai tennismaila.

Liikunta on meille kaikille hyvä asia. Jokainen liikkuu omalla tavallaan. Tällä hetkellä minulle mieluisat harrastukset ovat golf kesällä sekä tennis ja sauvakävely talvella. Olen pohtinut, mitä tapahtuu, kun jään aikanaan eläkkeelle. Kuinka paljon tulee pelattua golfia. Eräs eläkkeellä oleva kaupunginjohtaja pelaa vuodessa noin 120 kierrosta, olisiko se minun onnellisuuden mittari?

Et juurikaan juo kahvia työajalla, koska haluat olla terveystietoinen ja näyttää muille esimerkkiä.

Opin kahvin juonnin vasta rakkaalta vaimoltani. Yleensä yksi kuppi kahvia aamulla riittää koko päivälle, varsinkin näin korona-aikana, kun ei ole face-to-face kokouksia. Jokainen juo ja syö omien mieltymystensä mukaan.

Kuka?

Vesa Lötjönen

Siilinjärven kunnanjohtaja.

Toimi aiemmin Kaavin kunnanjohtajana ja sitä ennen 20 v. yksityisissä ICT-yhtiöissä

Perhe: vaimo, 3 lasta, 2 lapsenlasta.

Harrastaa golfia, lukemista, tennistä ja sauvakävelyä.

Syntynyt Etelä-Afrikan Durbanissa 12.3.1959, käynyt koulut Kuopiossa ja opiskellut Jyväskylän yliopistossa.

Kommentoi