Turhaa vouhotusta

Jussi Tuovinen

Jussi Tuovinen

Kolumni

Kateuden, katkeruuden, vahingonilon ja herravihan lietsontaan kehitetty verotustietojen julkistaminen sai viime viikolla aikaan käsittämättömän mylläkän. Herkkähipiäinen media veti herneen nenään, kun verohallinto oli suostunut yli 4000 suomalaisen pyyntöön salata heidän kohdaltaan verotustiedot.

Verotustietoihin liittyvä turha vouhotus elättää mediaa pari päivää. Arvostetut ja arvonsa tuntevat tiedotusvälineetkin saavat kerran vuodessa leikkiä keltaista lehdistöä tyydyttämällä kansalaisten tirkistelynhalua. Toimituksiin perustetut erikoisosastot on määrätty tuottamaan luettavaa, katseltavaa ja kuunneltavaa enemmän kuin olisi tarpeen. Kohuhakuinen mässäily verhotaan avoimuudella ja yhteiskunnallisen keskustelun herättämisellä. Julkistamispäivän aamuna televisiossa jankutetaan muutaman minuutin väliajoin, millä kellonlyömällä tiedot tulevat julkisuuteen. Elämöidään kuin olisi tulossa uusi messias. Haastateltavaksi raahattu asiantuntijoiden armeija odottelee lämpiössä päästäkseen kommentoimaan peliyhtiönsä myyneiden virtuoosien pääomatuloja. Lehtien sivuille päätyvä journalismi on yhteiskunnallisesti hyvinkin merkittävää, kun julkisuudessa ryvettyneen iskelmälaulajan tulojen kerrotaan romahtaneen ja jonkun jääkiekkoilijan tulojen nousseen.

Verotustiedothan ovat edelleen julkisia, myös luovutuskiellon saaneiden osalta. Niin talous- ja tasa-arvotutkijat kuin mediakin saavat ne kyllä tarvittaessa käyttöönsä. Mutta perse ei penkistä nouse, kun asiayhteyden kannalta oleellista tietoa pitäisi ryhtyä etsimään. On totuttu pääsemään helposti haaskalle. Toki penkova journalismi on entistä vaikeampaa, kun toimitusten resursseja on ajettu systemaattisesti alas. Sitä paitsi salaamista pyytäneet eivät ole syyllistyneet mihinkään rikokseen, siitä on verohallinto pitänyt taatusti huolen. Jokainen tajunnee ilman mediamässäilyäkin, että suurituloiset maksavat veroja yhteiskunnan hyväksi. Niin kuin tekevät muutkin veronmaksajat.

Vanha sanonta ”verot kansan verta juo” voitaneen päivittää muotoon ”media verotustietojen verta juo”.

Kirjoittaja on kuopiolainen hallitusamatööri, tietokirjailija ja ikuinen ylioppilas

Toki penkova journalismi on entistä vaikeampaa.

Kommentoi