Ari Pääkkö avoimesti sairaudestaan: ”Jokainen tarkastuskäynti voi tietää syövän leviämistä”

Ari Pääkkö käy neljän kuukauden välein syöpä-testeissä: ”Syöpä teki minusta iloisen veronmaksajan”.

Kuopion Pysäköinti Oy:n toimitusjohtaja Ari Pääkkö (60) sai puolitoista vuotta sitten paksusuolensyöpädiagnoosin. Maaliskuussa 2019 tuli vielä musertavampi viesti: syöpä on levinnyt maksaan. Arin tarina on esimerkki, miten ennalta arvaamattomat elämän koettelemukset kirkastavat arvoja ja opettavat, että elämässä on vain tämä hetki.

– Tulevaisuutta ei ole syytä murehtia eikä sairaudelta voi aina suojautua, vaikka olisi syönyt suositusten mukaisesti ja harrastanut hikiliikuntaa. Muuten olen elänyt terveellisesti, lukuunottamatta kohtuullista oluen siemailua ja pikkusikarin tupsuttelua kaveriporukassa, pohtii Pääkkö elämäänsä.

Jo toisen kerran Arin arki sortuu sairauden vuoksi. Kymmenkunta vuotta sitten silloisessa pankinjohtajan tehtävässä hän kaipasi urallaan uusia virikkeitä. Ari heittäytyi rakastamansa jalkapallon palvelukseen, KuPSin toimitusjohtajaksi. Ympäripyöreissä työpäivissä hämärtyivät työn ja vapaa-ajan rajat.

Talous- ja tulospaineissa tunnollisen ja herkän miehen voimat ehtyivät. Kova meno pysähtyi, kun hän sai uupumukselleen nimikkeen: burnout, loppuunpalaminen. Elämä keveni ja puhelin sulkeutui illaksi, kun Pääköstä tuli Kuopion kaupunkikeskustan kehittämisyhdistyksen toiminnanjohtaja ja sittemmin Kuopion pysäköintilaitoksen vetäjä.

Rankoista syöpähoidoista ja leikkauksista toivuttuaan Ari vaikuttaa hyväntuuliselta ja seesteiseltä. Miehen olemuksesta paistaa rauha, kun hän puhuu jäljellä olevista vuosistaan. Murehtimisen sijaan Ari on alkanut tunnistaa arkisia ilonaiheita ja nähdä kauneutta ympäristössään. Arin sanavalinnoista voi päätellä, että perheen arvo, suhde vaimoon ja kahteen lapseen on syvempi kuin koskaan.

– En ole voittanut syöpää. Minulla voi olla vielä vuosia jäljellä. Toisaalta saatan kuolla yhtä hyvin autokolarissa kuin syöpään. Realismia on sekin, että jokainen tarkastuskäynti voi tarkoittaa uutista syövän leviämisestä. Käyn testeissä neljän kuukauden välein. Seuraavan kerran kuulen elimistöni kunnosta KYSin syöpäosastolla 19. marraskuuta.

Toisaalta saatan kuolla yhtä hyvin autokolarissa kuin syöpään.

Ari Pääkkö

Tähän asti sädehoidot ja leikkaukset ovat tehonneet hyvin. Avannekin on jo leikattu umpeen. Ari sanoo olevansa onnellinen asumisestaan Kuopiossa, koska kävelymatkan päässä on yliopistollinen sairaala.

– Kyllä minusta on tullut iloinen veronmaksaja. Kuopio on yksi maailman paras paikka sairastaa. En edes tunne olleeni hirmuisen sairas, vaikka leikeltyä vatsaani ei uskalla näyttää pienille lapsille saunassa.

Taudista ei tarvitse jatkuvasti märehtiä, mutta kavereiden myötäeläminen on täsmälääke toipumiseen.

– Kun tapaan tuttuja, vaihdamme muutaman sanan syövän kulusta ja siirrymme sitten muihin aiheisiin. Kertomalla sairaudestani julkisesti, haluaisin arkipäiväistää pelon tunteita herättävän sairauden. Aluksi vaikein hetki oli syövästä kertominen omille lapsille.

Ari toivoo välittävänsä vertaistukea syövän kanssa kamppaileville kohtalontovereilleen. Hän on nähnyt monen tuttunsa menehtyneet tähän yleiseen kansantautiin.

– Jostain syystä en koe syövästäni mitään ahdistusta. Hyvää mieltä pidän yllä lukemalla ja katselemalla elokuvia. Valitsen myönteisiä tunteita herättäviä aiheita, esimerkiksi romanttisia komedioita.

Yksi asia kuitenkin kiristää edelleen Arin hermoja. KuPSin häviöllä oleminen herättää sietämättömän tunnemyrskyn.

– Kun näen TV-ruudussa, että keltamustat ovat pinteessä, käyn välillä pesaisemassa vaikka pyykkiä, nauraa Pääkkö.

Kuka?

Ari Pääkkö

Kuopion Pysäköinti Oy:n toimitusjohtaja.

Työskennellyt aiemmin pankinjohtajana.

Toimi KuPSin toimitusjohtajana 2008–2010.

Ennen Kuopion Pysäköinti Oy:n toimitusjohtajuutta työskenteli Kuopion kaupunkikeskustan kehittämisyhdistyksen toiminnanjohtajana.

Pääkkö on pelannut juniorina Lahti-69:n ja Kuusysin joukkueissa.

Perhe: Vaimo ja kaksi aikuista lasta.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Palvelut