Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

KuPSin naisille pronssia, Kuopio siirtyi pandemian kiihtymisvaiheeseen, USA:n presidentinvaalit - Eeva Mertanen ja Kaija Sääski kommentoivat viikon uutisia

Viikkosavon Viikko pinoon -palstalla vaihtuvat kommentaattorit kommentoivat viikon uutisia. Tällä viikolla uutisia kommentoivat Ravintolamestareiden toimitusjohtaja Eeva Mertanen ja Savonian koulutusvastuujohtaja Kaija Sääski.

KuPSin naisille historian ensimmäinen mitali liigakentällä

Eeva: Aivan mahtavaa, tulee oikein ylpeä olo. Mielestäni naisurheilun kiinnostus ja arvostus on suuren yleisön keskuudessa kasvanut ja kasvamassa, mikä on todella hienoa. Ymmärtääkseni KuPSin naiset saavat nauttia saman tasoisesta arjesta kuin miehetkin, mikä nyt realisoituu tuloksena. KuPS tekee hienoa työtä, onnea naiset.

Kaija: Näin KuPSin entisenä vasempana pakkina mitali lämmittää sydäntä. Monet näistä mimmeistä ovat kasvoista tuttuja, sillä käymme samalla kuntosalilla. Ja sen huomaa. Niinhän se menee: tytöistä polvi paranee.

Kuopio siirtyi koronapandemian kiihtymisvaiheeseen tiistaina ja maskin käyttösuositus laajeni

Eeva: Minusta tärkein viesti on, että tämä on meistä kiinni. Kun noudatamme suosituksia: maskit, turvavälit ja hygienia, voimme jatkaa normaalia elämää ja pitää alueen yritykset elossa. Surullista on, miten rajoitukset vaikuttavat etenkin ravintoloihin ja moni ei uskalla tulla, vaikka todistetusti altistumiset ja tartunnat ravintoloista ovat minimalistisen pienet etenkin meidän alueella. Me teemme ravintoloissa kaikkemme, että sinne on turvallista tulla! Elämän täytyy jatkua.

Kaija: Tästä olen täysin samaa mieltä infektioylilääkäri Irma Koivulan kanssa. Irman kanssa olemme Julkulassa kasvaneita tyttöjä ja Julkulan naiset eivät voi olla väärässä. Sitä paitsi, aamulla pääsee helpommalla, kun ei tarvitse sivellä huulipunaa.

Jatkossa myös lähihoitajat velvoitetaan hoitamaan koronaan sairastuneita kotihoidon asiakkaita Kuopiossa

Eeva: Tulee olo, että tämä on sille kotihoidon asiakkaalle paljon miellyttävämpi ja turvallisempi ratkaisu. Sairastuminen on jo varmasti todella pelottavaa, joten edes tuttu ja tärkeäkin ihminen pysyy siinä vaiheessa rinnalla tukemassa ja rauhoittamassa. Oleellista on lähihoitajien tarkka ja kokonaisvaltainen koulutus koronan osalta ja heidän oikeanlainen suojautumisensa.

KuPS tekee hienoa työtä, onnea naiset.

Eeva Mertanen

Kaija: Varmasti on turvallisempi tunne, kun samat ihmiset hoitavat kotihoidon asiakkaita. Pikkuisen mietityttää, kuinka suojavarustuksesta pystytään huolehtimaan niin, ettei synny uusia tartuntalinkoja. Toivottavasti hoitajille ei tule liikaa paineita tästä velvoituksesta.

Ruotsia voi opiskella Kuopiossa jo viidenneltä luokalta

Eeva: On todella mahtavaa, että kielten opiskelu kiinnostaa. Yhden uuden kielen hallinta antaa aina lisävalmiuksia lisäkielten oppimiseen. Olen täysin samaa mieltä siitä, että se viesti, joka kotona annetaan, vaikuttaa ratkaisevasti opiskelumotivaatioon. Itseäni harmittaa, että ruotsia ei oikein tule käytettyä ja osaaminen sen osalta on heikentynyt merkittävästi. Mutta kaippa se sieltä tulee, kun rohkeasti avaa suunsa!

Kaija: Itäsuomalaisena ajattelen myös venäjän kielen merkitystä. Meillä on valtava markkinapotentiaali rajan takana, ajatellen vaikkapa matkailua. Venäläiset ovat usein halukkaita maksamaan, mutta palvelua pitäisi saada omalla kielellä.

USA:n presidentinvaalit. Oikea mies voitti?

Eeva: Keskiviikkoaamusta asti kysyin ensimmäisenä avomieheltä hänen minua herätellessä, että "joko USA:n presidentti on selvinnyt?". Moni on ihmetellyt, että miksi Yhdysvaltain presidentti kiinnostaa meitä suomalaisia? Minusta esimerkiksi se, että yhdellä maailman suurvalloista on johtaja, joka ei tietoisesti ja rajusti polarisoi kansaa sekä ymmärtää ilmastosopimuksen tärkeyden meidän kaikkien kannalta on asia, joka vaikuttaa myös meihin ja siksi odotin todella, että Trump saadaan pois valtaistuimelta. Lisäksi ensimmäinen NAISvarapresidentti luo uskoa tulevaan ja on esikuva monelle nuorelle naiselle. Hänen etninen taustansa saa myös aikaan uskoa parammasta tulevasta. Hienoa, että yhdysvaltalaiset onnistuivat valitsemaan oikein. Tämä on helpotus meille jokaiselle.

Oikea mies voitti ja mikä ura.

Kaija Sääski

Kaija: Oikea mies voitti ja mikä ura. Joe Bidenista tuli yksi 29-vuotiaana Yhdysvaltojen nuorimmista senaattiin valituista. Nyt ikää 77 vuotta ja mikä charmi. Vanhassa vara parempi.

Yhä useampi lukiolainen haluaa suorittaa opintonsa neljässä vuodessa

Eeva: Tämä uutinen herättää minussa paljon tunteita. Meidän jokaisen pitäisi ymmärtää, että maailma ei ole kuten ennen ja ettei ole realistista peilata omia opiskeluaikojaan nykymaailman päätekeskeiseen menoon. Muistan, kun lukiota, partiota ja töitä suorittaessani itkin isälle ja veljelle, että "te ette tiedä mitään ressistä!" He rakensivat juuri mäkihypyn maailman cupin kisoja Puijolle. Eniten huolestuttaa miten moni lapsi ja nuori voi huonosti yhteiskunnassamme.

Kaija: Lukiolaisten jaksamisesta on paljon puhuttu. Parempi käydä suunnitelmallisesti neljä vuotta kuin uupua ja olla mahdollisella sairauslomalla. Lukiolaisille pitäisi enemmän painottaa rasituksen, levon ja unen oikeaa suhdetta.

Viikon kommentaattorit: Eeva Mertanen on Ravintolamestareiden toimitusjohtaja ja Kaija Sääski on Savonian koulutusvastuujohtaja.