Puijon ensilumenlatu avattiin, Kuopio korottaa kiinteistöveroa - Kirsi Tammi ja Aki Miettinen kommentoivat viikon uutisia

Viikkosavon Viikko pinoon -sarjassa vaihtuvat kommentaattorit kommentoivat viikon uutisia. Tällä viikolla uutisia kommentoivat taipumusanalyytikko Aki Miettinen ja joogaopettaja ja kouluttaja Kirsi Tammi.

Puijon ensilumenlatu avattiin perjantaina 13.11.2020. Tämä kuva sunnuntailta, jolloin ensilumenladulla oli runsaasti hiihtäjiä. Aija Pirinen

Kolmeen kuopiolaiskouluun esitettiin viime viikolla väkivaltaisia uhkauksia - poliisi selvitti kaikki tapaukset

Aki: Huomion herättämisen halu ja noiden nuorten käsitys vastuullisesta toiminnasta eivät kyllä kohtaa. Yksi uhkaus voi lamauttaa satojen ihmisten toiminnan. Usein mietin, kulkevatko tekojen haitta ja niistä tulevat rangaistukset käsi kädessä. ”Ei se meidän jantteri tee mitään”, liian usein todetaan.

Kirsi: Hienoa, että selvisi, mutta erittäin huolestuttava uutinen silti! Nykyään kouluhenkilökunta työskentelee jo muutenkin isojen paineiden alla, niin siihen päälle vielä uhka, että joku tulee tappamaan sinut työpäiväsi aikana - ei ole asia, jolla voi leikkiä, sillä jokaisen tulee saada tehdä työnsä turvassa. Lasten ja nuorten mielenterveyden tukemiseen todella tarvitaan euroja.

Aki Miettinen Miettisen kuva-albumi

Puijon hiihtostadionille avattiin perjantaina ensilumenlatu.

Aki: Ladun avaus on huippujuttu! Tarvitseeko erikseen todeta, että latu on tarkoitettu nimenomaan hiihtäjille, joilla on sukset jalassa? Toivottavasti myös Lippumäen jäärata on saanut putket ja toimintaohjeet kuntoon, että viime talven sekaannuksilta voidaan välttyä.

Kirsi: Puijo on kaupungin vihreä helmi ja on hienoa, että talviurheilijat pääsevät toteuttamaan sinne mielipuuhaansa. Toivotaan, että kaikenlaiset liikkujat pääsevät nauttimaan talvella Puijosta ja raivotautiin sairastumiselta vältytään.

Kuopio korottaa vakituisen asunnon kiinteistöveroa 0,1 prosenttiyksiköllä ensi vuonna.

Aki: Kiinteistövero on poliittisesti varsin korrekti vero, jota kyllä myös laajasti inhotaan. Kutsun sitä ”piiloveroksi”, koska se ei näy missään mutta tuntuu helposti parin-kolmensadan euron menetyksenä vuodessa. Kaupungin rahantarve on loputon, eikä menojen hillintä ole kovinkaan suuressa huudossa.

Tarvitseeko erikseen todeta, että latu on tarkoitettu nimenomaan hiihtäjille?

Aki Miettinen

Kirsi: Ei hirveästi kuormita kotitalouksia, mutta toivottavasti antaa kaupungille kaivattuja pelimerkkejä, jotka sijoitetaan tarpeeseen.

Kirsi Tammi Tammen kotialbumi

Koronarokotetta odotetaan Suomeen ehkä jo ensi vuoden alussa

Aki: Toivottavasti myös Seppo Ylä-Herttualan ryhmä saisi rokotteen aikaiseksi. Ennen rokotetta toivoisin meiltä kaikilta erityisen vastuullista käyttäytymistä ja maskisuositusten ottamista tosissaan. Nyt meni kiinni Itävalta, mikä maa seuraavaksi?

Kirsi: Ei voi kun toivoa, että rokote on turvallinen ja tuo avun tähän tilanteeseen.

Asuntokauppa käy Kuopiossa hyvin koronasta huolimatta - osa välittäjäliikkeistä on tehnyt kauppoja jopa viime vuotta enemmän.

Aki: Etätyöläiset ovat nyt ostohousut jalassa varsinkin, jos kodista puuttuu sopiva tila tai riittävät verkkoyhteydet. Ilmiö kertoo sopeutumishalukkuudesta koronatilanteeseen, mikä on hienoa. Lisäksi se kertoo siitä, että markkinatalous aika ajoin toimii, kuten pitääkin.

Kirsi: Kertooko se siitä, että on uskoa kaikesta huolimatta tulevaisuuteen ja että kuopiolaiset haluavat panostaa asumiseen?

Ei voi kun toivoa, että rokote on turvallinen ja tuo avun tähän tilanteeseen.

Kirsi Tammi

Kommentoi