Kommentti: Onko kaikilla halua ja edellytyksiä kotoutua?

Poliisi on hajottanut Kuopiossakin tihutöitä tekevän ja uhkailevan jengin.

Teräasein varustautuneet nuorisojengit Helsingissä ovat saaneet suuren mediahuomion. Helsingin Sanomat (10.11.) kertoi, että suurimmalla osalla jengiläisistä on etninen tausta Lähi-idässä ja Somaliassa. Jokunen kantasuomalainenkin liikkuu porukoissa.

Jengimalli voi levitä pienempiinkin pitäjiin. Nuorten rikosepäilyjä on asukaslukuun verrattuna enemmän Jyväskylässä ja Vaasassa kuin Helsingissä. Ruotsin lähiöissä eletään rikollisten ehdoilla. Voisivatko suojelurahoja kiristävät ja murhiin syyllistyneet jengit ilmaantua Suomen kaupunkeihin?

Kuopio on vielä turvallinen lintukoto. Rikosylikomisario Harri-Pekka Pohjolainen sanoo poliisin olevan valmiina jengiuhkiin.

– Poliisin on tehtävä joka päivä työtä sen eteen, ettei Kuopiossa mikään ääriryhmä horjuta kaupungin turvallisuutta. Viime syksynä Kuopion keskustassa mellasti yksi tihutöitä tekevä ja väkivaltainen nuorisojengi. Kyse oli tuolloin kantasuomalaisista. Saimme jengin kuriin ja vain pari yksilöä jatkaa entisissä puuhissa. Kelpaavatko suomalaisille poliitikkojen höttöiset lausunnot? Vihreiden Maria Ohisalo ja demareiden Eveliina Heinäluoma jankkaavat iänikuisia kliseitä kotouttamisesta, eriarvoisuudesta ja kielen oppimisesta. Järjestelmäuskovaiset väittävät, että ghettoutumista ehkäistään asuntopolitiikalla. Kuopiossakin omistusasuntojen sekaan on ripoteltu vuokra-asuntoja. Silti raha ratkaisee. Helsingin asunto-osakkeiden neliöhinnoista voi päätellä, missä kaupunginosissa asuu eniten maahanmuuttajia ja huono-osaisia.

Negatiiviselta haiskahtava maahanmuuttajatermi leimaa turhaan kaikkia ulkomaalaisia. Suomessa on hyvin sopeutuneita ulkomaalaisia myös Lähi-idästä.

Eurooppa ei näytä kestävän kouluttamattomien, kielitaidottomien ja kulttuurisesti omiin ryhmiinsä sulkeutuneiden vihaisten miesten kansainvaellusta. Jotkut ulkomaalaiset roikkuvat katujen kulmissa toisessa sukupolvessa. On helppo katkeroitua, tuntea vetoa jihadismiin ja katsoa oikeudekseen ryöstellä merkkivaatteita, kun jää osattomaksi länsimaisesta elintasosta. Syrjäytynyt Lähi-idän kasvatti voi hakea meriittejä väkivallasta ja altistua jihadistivärväreiden uhriksi.

Vihreät vauhdittavat muita puolueita ympäristökysymyksissä. Jengiväkivalta on syöttö persujen lapaan, kunnes kilpailevat puolueet lakkaavat jauhamasta tyhjää integraatiosopaa.

Ruotsin maltillisen kokoomuksen johtaja pyysi viime vuonna anteeksi sitä, että kokoomus on yrittänyt vaientaa aiheellista maahanmuuttokritiikkiä.

Kannattaisi pohtia kiihkottomasti: Vetääkö avokätinen sosiaaliturva puoleensa henkilöitä, joilla ei ole halua tai edellytyksiä sopeutua länsimaiseen elämänmuotoon.

Kirjoittaja on kuopiolainen vapaa toimittaja.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Palvelut