Elias Salo soittaa kitaraa Block Buster -yhtyeessä ja bändillä on yhteinen ulkonäöllinen linja julkisten esiintymisten suhteen. Muuten hän ei stressaan ulkonäöstään. Minna Lyytinen

”Vallalla on käsitys, että naisten täytyisi olla hoikkia, miesten lihaksikkaita”

Sosiaalinen media luo ulkonäköpaineita myös miehille, kertovat Viikkosavon haastattelemat Jere Ollila ja Elias Salo.

Minna Lyytinen

Naisten ulkonäköpaineista puhutaan paljon ja ne nousevat myös aika-ajoin otsikoihin saakka. Miesnäkökulma aiheesta on harvemmin esillä ja Viikkosavo pyysi haastatteluun kahta miestä asian tiimoilta: Kokevatko miehet stressiä ulkomuodostaan ja mistä paineet tämän päivän yhteiskunnassa kumpuavat?

Elias Salo, 26, on kuopiolainen muusikko. Ulkonäköpaineita hänellä on ollut hieman nuorempana, mutta tällä hetkellä hän ei stressaa ulkonäöstään.

– Tietynlaiseen ulkonäköön panostaminen on kiteytynyt ennemmin bändin yhteiseen ilmeiseen, kuin henkilökohtaiseen ulkonäköön vapaa-ajalla.

Salo soittaa kitaraa Block Buster -yhtyeessä ja bändille on kehittynyt tyylissä yhteinen linja julkisten esiintymisten suhteen. Promokuvissa ja keikoilla halutaan näyttää hyvältä.

– Bändiläiset ovat niin läheisiä, että voidaan jutella mistä vain. Jos ulkonäköpaineita olisi, varmasti tässä porukassa niistä voisi puhua.

Sosiaalisen median Salo ei henkilökohtaisesti koe luoneen paineita näyttää tietynlaiselta. Hän kokee olevansa itse itsensä kovin kriitikko, mutta ei ihmettele, että jonkun jo valmiiksi huonon itsetunnon omaavan ongelmat voisivat triggeröityä nykypäivän somevirtaa selatessa.

Nykyajan henki keskittyy arvioimaan ihmisessä ensisijaisesti ulkonäköä.

– Aika vähän tulee nykyisin somessa oltua ja silloinkin etsin sieltä positiivisella näkökulmalla inspiraatiota.

Salo uskoo ulkonäköpaineita olevan yhtä lailla niin miehillä kuin naisilla, mutta miehet eivät tuo niitä samalla tavoin esille.

– Molempien sukupuolten edustajat katsovat samalla tavalla peiliin kotoa lähtiessään. Moni mies varmasti puhuu esimerkiksi puolisolleen ulkonäköönsä liittyvistä asioista, mutta ei niistä poikaporukoissa jutella. Miesten kesken keskustelu tuollaisista asioista on paljon laihempaa.

Jere Ollila kärsi ulkonäköpaineista erityisesti teini-iässä, ja niiden myötä hänelle kehittyi syömishäiriö. Nyt stressi omasta ulkonäöstä on onneksi helpottanut. Viivi Rantti

Jere Ollilalla, 20, ulkonäköpaineet olivat pahimmillaan teini-iässä. Tuolloin aiheuttajina olivat akne ja paino. Nyt hän opiskelee Helsingissä taloustieteitä ja stressi tietynlaisesta ulkonäöstä on helpottanut.

– Teininä tuli paljon kriiseiltyä näiden asioiden kanssa ja osittain ulkonäköpaineiden vuoksi minulle kehittyi myös syömishäiriö. Nykyään paineet kohdistuvat siihen, minkälaisen kuvan annan itsestäni muille, eli tuleeko minusta skarppi vaikutelma.

Ollila kokee yhteiskunnan olevan suuressa roolissa ulkonäköpaineiden muodostumisessa. Hän toimii itse politiikassa ja kokee sekä siellä että työmarkkinoilla ulkonäkökeskeisyyden isoksi tekijäksi.

– Nykyajan henki keskittyy arvioimaan ihmisessä ensisijaisesti ulkonäköä. Oman osansa on varmasti tuonut myös viime vuosien fitness-villitys sekä kuvankäsittelyn kehittyminen.

Some on Ollilan mielestä yksi keskeisimmistä tekijöistä nuoremman sukupolven paineiden luojana, muttei kuitenkaan ainoa.

– Ylipäätään kuvallinen viestintä on lisääntynyt ja ihmisten täytyy enenevissä määrin olla itsensä edustajia ja lobbaajia esimerkiksi työmarkkinoilla. Valitettavasti ihmisen psykologia on rakennettu niin, että se tuppaa arvioimaan ihmisen kelpoisuutta ulkonäön perusteella.

Kavereiden kanssa Ollilla puhuu tällaisista asioista melko vähän ja hänen kokemuksensa mukaan keskustelu on erilaista miesten ja naisten välillä.

– Keskustelusta on selkeästi erotettavissa binäärinen sukupuolikäsitys ja keskustelu on erilaista nais- kuin miesnäkökulmasta. Ylipäätään on vallalla käsitys, jonka mukaan naisten täytyisi olla hoikkia ja miesten lihaksikkaita. Tällaiset sosiaaliset käsitykset ovat omiaan muokkaamaan keskustelua ja käsityksiä.

Juttua muokattu 19.11.2020 klo 12.20. Korjattu Elias Salon opiskelualaksi taloustieteet.

Etusivulla nyt