Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kommentti: Nyt riepotellaan Kurkimäen koulua

Kurkimäen oppilaat joutuvat evakkoon. Hatsalan koulun paikka voisi olla Keskuskentällä osana stadionia, kirjoittaa vapaa toimittaja Ismo Vornanen.

Kuopion sattumanvaraiselta näyttävä koulusuunnittelu ajautuu koulu kerrallaan myrskyn silmään. Nyt Kurkimäen koulun oppilaiden vanhemmat saavat elää epävarmuudessa. Kurkimäessä on opittu, että kouluviranomaisten ja tilahallinnon lupauksiin ei voi luottaa. Pari viikkoa sitten Kurkimäen koululle ja esikoululle lykättiin tyly kirje, jolla mitätöitiin aiemmat lupaukset. Mitä on mahtanut tuumia rehtori katsoessaan konttorinsa ikkunasta tyhjää pihaa? Pihassa piti olla jo elokuussa komeat kouluparakit.

Käännetäänpä kelloa hiukan taaksepäin. Maaliskuussa kaupunki tiedotti, että syksyksi 2020 koululle rakennetaan parakit 5–10 vuodeksi. Syy parakkeihin oli tavanomainen: terveyttä uhkaavat sisäongelmat. Kesälomalla koulun pihapiirissä ei näkynyt kuitenkaan pienintäkään merkkiä parakkirakentamisesta.

Seuraavaksi tilahallinto selitteli, ettei mitään hätää. Syksyn mittaan koulu saa väliaikaiset parakit, joilla pärjätään kevääseen 2021 asti. Tämäkin suunnitelma osoittautui paikkansa pitämättömäksi, ellei peräti hätävalheeksi. Selvisi, että väliaikaisille parakeille ei myönnetä rakennuslupaa paloturvallisuuden ja vesipisteiden puutteiden vuoksi.

Satusedillä riittää varatarinoita. Marraskuun alussa koulun sähköpostiin napsahti jälleen uutta informaatiota. Luokat 4–6 kuskataan kevätlukukaudella 2021 Hiltulanlahteen ja eskarilaiset Pitkälahteen. Tuskin vanhemmat edes tietävät kenen päitä heidän pitäisi vaatia vadille useita hallintoaloja sisältävässä koulubyrokratiassa.

Nyt viranhaltijat ovat luvanneet, että pitkäaikaisparakit valmistuvat syksyksi 2021. Noinkohan valmistuu? Vai jatkuvatko koulukuljetukset, kunhan joko viranomainen keksii, että hyvinhän se linja-auto hoiti hommansa kevätlukukaudella.

Kasvun ja oppimisen lautakunnan puheenjohtaja Pekka Niiranen myöntää, että koulusuunnitelmat tuppaavat kaupungissa muuttumaan.

– Ensi kevääksi on luvassa alueelliset väestöennusteet pohjaksi tarkemmalle koulusuunnittelulle. Kyllä tässä on menty koulu ja siivu kerrallaan. Päättäjänä olen huomannut, että koulusuunnitelmat elävät turhan paljon eikä saada kerralla näkemystä koko kouluverkostosta.

Alkuvuodesta saatiin tieto, että vuosikausia moottoritien varressa jököttänyt Hatsalan koulu on väärällä paikalla. Nyt työryhmä etsii yläkoululle paikkaa keskustasta. Viikkosavon tietojen mukaan työryhmä pohtii, hajautetaanko Hatsala useisiin kouluyksiköihin vai rakennetaanko uudisrakennus, jonka hintalappu hipoo 30 miljoonassa eurossa. Keskuskenttäkin on huhujen mukaan suunnittelupöydällä.

Voisiko ison koulun ja stadionin punoa samaan pakettiin? Yleiskaavapäällikkö Heli Laurinen ei kommentoi toistaiseksi tarkemmin työryhmän vaihtoehdoista, kun sanon kuulleeni idean Keskuskentästä luotettavista lähteistä.

Kirjoittaja on kuopiolainen vapaa toimittaja.