Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Simo Valakari: ”Koen Kuopion kuin ensirakkauden”

Viikkosavo pyysi KuPSin uutta päävalmentajaa, Simo Valakaria tekemään videotervehdyksen kuopiolaisille. Katso video jutun lopusta.

KuPSin päävalmentaja Simo Valakari on monikasvoinen jalkapallopersoona. Valakarilla vaikuttaa olevan poikkitieteellinen valmennusfilosofia eikä hän hirttäydy yhteen totuuteen. Jokaisella paikkakunnalla, missä Simo on pelannut tai valmentanut, hän on tatuoinut vartaloonsa merkityksellisen asian tai ihmisen.

Olkapäihinsä Simo on tatuoinut kolmen jalkapalloilevan poikansa Onnin, Toivon ja Paavon nimet. Vielä on turhan aikaista sanoa, millainen tatuointi ilmestyy Kuopion kunniaksi. Valakari vaikuttaa omaperäiseltä otukselta kaikkine sivupersoonineen ja kimaltavine korvakoruineen.

Jo KuPSin järjestämässä tiedotustilaisuudessa päävalmentaja puhui muutakin kuin urheilujargonia. Hän sanoi kuin filosofi: ”Olen onnellinen Kuopiossa”. Miten joku voi sanoa olevansa onnellinen vieraassa kaupungissa? Kuopiosta hän tuntee vain yhden ihmisen, jalkapallovaikuttaja Kai Nyyssösen.

Norjassa valmentaessaan hän ei tuntenut edes sitä yhtä ihmistä ennen kuin värväsi nykyisin A-maajoukkueessa pelaavan poikansa Onnin Tromsøhön. Valakari saa kiksejä uusien kaupunkien tutkimisesta ja hänellä on kyky tutustua minuutissa muukalaisiin.

– Norjassa opin hiihtämään ja USA:ssa ymmärtämään jenkkiläistä elämäntyyliä. Arvostan muutakin kulttuuria kuin urheilua. Haltioidun esimerkiksi teatterista ja musiikin osaajista.

Sokoksen kahviossa pienistä vihjeistä voi päätellä, että intohimoinen jalkapallomies pohtii myös elämän tarkoitusta ja ihmisenä olemisen perimmäisiä kysymyksiä. Hän on aiemmissa haastatteluissaan sanonut julkisesti uskovansa Jumalaan.

Olen ylpeä feminiinisyydestäni. Diggaan estetiikasta.

Simo Valakari

Juostessaan Vänärin rannoilla ja kävellessään Kuopion kaduilla Valakari tallentaa hajujäljet tarkasti kuin ajokoira.

– Muistan elävästi hajut, kun muutin Skotlantiin, Dallasiin tai käsivarren korkeudella olevaan Tromsøhön. Aistini herkistyvät uudessa tilassa aivan kuten tapahtuu herkistymistä ensirakkaudessa. Koen olevani Kuopiossa hereillä, juuri tässä hetkessä.

Valakari sanoo olevansa Käpylän katujen kasvatti hyvässä mielessä. Helsingin pihoilla hän on karaistunut poikien välisissä kisoissa, omaksunut reilua jätkämäisyyttä ja oppinut sietämään erilaisia ihmistyyppejä.

– En kuitenkaan dokaillut tai rötöstellyt nuorena. Laihana risutikkuna pärjätäkseen piti opetella futistaitoja Käpylän parkkiksilla ja korvata voima oveluudella.

Käpylän kasvatissa on feminiinisiä piirteitä. Sen sijaan että Simo loukkaantuisi, hän suhtautuu feminiinisyysarvioon luontevasti.

– Pitää paikkansa. Olen ylpeä feminiinisyydestäni. Diggaan estetiikasta. Nautin värikkäistä vaatteista ja kauniista asioista. Viihdyn uusilla paikkakunnilla, koska etsin niistä hyviä puolia. Tapanani ei ole etsiä puutteita tai kommentoida ylimielisesti esimerkiksi, miten tällaisessa kylässä voi elää.

Reissumiehen koti on pysynyt Käpylässä, vaikka hän kiertänyt vuosikausia maailmaa. Kuopiossa hän aikoo pysyä pitkään ja etsii täältä toista kotia, jossa voi tehdä muutakin kuin nukkua ja vaihtaa sukat.

– Kyllä minä valmentajana tai pelaajana olen yleensä kolmisen vuotta aloillani pysynyt. Pelaajilta osaan vaatia, mutta en haluaisi, että kukaan kokee minut ilkeäksi tai että pyöritän mitään itsekeskeistä Valakari-showta.

KuPSin aiemmista valmentajista Valakari muistuttaa eniten vilkasta hymypoikaa Marko Rajamäkeä ja vähiten omaan maailmaansa sulkeutunutta Arne Erlandsenia tai pidättyväistä kaunosieluvalmentajaa Jani Honkavaaraa.

KuPS aloittaa joukkueharjoitukset 7. joulukuuta. Valakari on sitä ennen kiireinen. Mitaliputkeen päässyt KuPS tarvitsee lisää pelaajia, joista on iloa useamman vuoden ajan.

Simo Valakari teki Viikkosavon pyynnöstä videotervehdyksen kuopiolaisille. Katso se alla olevasta linkistä:

https://youtu.be/H07Z2dpIko0