Tässä ovat Vuoden kuopiolainen 2020 -ehdokkaat - Äänestä suosikkiasi!

Äänestysaikaa on 16. joulukuuta saakka.

Vuoden kuopiolainen 2020 ehdokkaat: Jarna Kaplas, Irma Koivula, Ville Saxman, Soile Lahti, Juuso Ikonen, Pekka Utriainen, Paola Kontro, Jaana Honghin, Markus Petsalo, Taneli Tenhunen, Nova Bhattarai, Iitu Apell, Minna Kunnasluoto, Sari Harju, Solja Krapu-Kallio, Janne Seppälä, Jani Sinervirta, Wille Markkanen, Daniel Kalejaiye ja Joel Naukkarinen. Minna Lyytinen

Vuoden kuopiolainen -äänestys käynnistyy tänään 25. marraskuuta. Tänä vuonna ehdokkaaksi on valikoitunut monipuolinen joukko yrityselämän, urheilun ja kulttuurin edustajia. Alta näet ehdokkaiden kuvat ja esittelyteksti. Äänestämään pääset jutun lopusta löytyvästä äänestyslinkistä.

Vuoden kuopiolainen 2020 -ehdokkaat:

Jarna Kaplas Tuire Punkki

Jarna Kaplas

Konttiravintola Mortonin yrittäjä palkittiin vuonna 2019 Vuoden Nuorena Yrittäjänä. Koronasta huolimatta hän on osoittanut tulevaisuudenuskoa ja rohkaistunut avaamaan tänä vuonna uudet ravintolat niin Joensuuhun kuin Helsinkiin. Hän on lehtihaastatteluissaan puhunut innostavasti me-hengen ja positiivisen asenteen puolesta ja näyttää näin hyvää esimerkkiä muillekin.

Irma Koivula Juha Poutanen

Irma Koivula

KYSin infektioylilääkärin tartuntatautiosaaminen on korostunut tänä vuonna koronaviruksen vuoksi. Selkeällä ja ymmärrettävällä viestinnällään Koivula on lisännyt tietoisuutta taudista Pohjois-Savon alueella ja hän korostanut jokaisen omaa vastuuta taudin leviämisen ehkäisemiseksi.

Ville Saxman Tuire Punkki

Ville Saxman

KuPSin kapteeni oli johdattamassa KuPSin tänä vuonna pronssimitalille Veikkausliigassa ja historiallisen hyviin tuloksiin Eurokentillä. Pidetty kapteeni ilmoitti lopettavansa peliuransa tähän kauteen. Nyt Saxman keskittyy lääkäriopintojensa viimeistelyyn. Saxman tunnetaan herrasmiespelaajana, jolle ei ole urallaan varoituksia juuri jaeltu.

Soile Lahti

Soile Lahti

Lahti aloitti Itä-Suomen aluehallintoviraston ylijohtajana alkuvuodesta. Hän on viestinyt muun muassa Twitterissä aktiivisesti ja selkeästi avin näkökulmaa koronarajoituksiin. Häntä pidetään avoimena ja vuorovaikutteisena virkamiehenä.

Juuso Ikonen

Juuso Ikonen

Kuopiolaisen urheiluselostajan ääni on viime vuosina tullut tutuksi Ruutu-palvelussa. Hän on selostanut niin jalkapallo- kuin salibandyotteluita asiantuntevalla ja mukaansatempaavalla otteella. Sanavalmis mies pyörittää jalkapalloaiheista Mölymäki-podcastia yhdessä Viki Savolaisen kanssa.

Pekka Utriainen Markus Karjalainen

Pekka Utriainen

Kuopio Steelersin päävalmentaja johdatteli joukkonsa tänä syksynä amerikkalaisen jalkapallon Suomen mestariksi. Steelersin mestaruus noteerattiin myös Rockford Register Star -nimisessä yhdysvaltalaismediassa. Steelers järjesti syksyllä kannattajilleen hienot kultajuhlat Väinölänniemellä. Utriainen palkittiin vuonna 2018 myös maakunnallisella valmentajapalkinnolla.

Paola Kontro Aake Roininen

Paola Kontro

Savonia-ammattikorkeakoulun projektiasiantuntija palkittiin keväällä Vuoden Maahanmuuttajanaisena. Kuopio II Zonta-kerhon palkintoperusteluissa kiiteltiin Kontron laajaa kokemusta kansainvälisen toiminnan koordinoinnista sekä kansainvälisestä koulutusyhteistyöstä Afrikan ja latinalaisen Amerikan kansanterveyssektorilla. Hondurasilaistaustainen Kontro on työssään edistänyt monikulttuuristen verkostojen syntymistä.

Jaana Honghin

Jaana Honghin

Ravintola Samruain yrittäjä on laittanut itsensä likoon ja osallistunut puolisonsa kanssa kahteen television realityohjelmaan: Erilaiset perheet -ohjelmaan ja viimeisimmäksi Kuppilat kuntoon, Hans Välimäki! -ohjelmaan. TV-ohjelmiin osallistumalla Jaana tuonut TV-näkyvyyttä Kuopiolle ja kuopiolaiselle ravintolakulttuurille.

Markus Petsalo

Markus Petsalo

Markus Petsalo muistetaan varsinkin Kuopion kaupunginteatterin lavalta. Viimeisimmäksi tämä näyttelijä ja laulaja-lauluntekijä on ollut esillä vuoden 2020 The Voice of Finland -kilpailussa, jossa hän ihastutti tuomariston ja suuren yleisön koskettavilla tulkinnoillaan. Petsalo tuo myös iloa lapsille työskentelemällä sairaalaklovnina.

Taneli Tenhunen Juha Poutanen

Taneli Tenhunen

Pyörätuolitennisammattilainen on positiivisen ja sitkeän elämänasenteen perikuva. Menestynyt urheilija sairastui vuonna 2011 munuaisen vajaatoimintaan, jonka vuoksi joutui rankkoihin dialyysihoitoihin. Uuden munuaisen löydyttyä hän pystyi vuonna 2016 palaamaan takaisin kentille ja aloitti uudelleen elämän tennisammattilaisena. Hänen seuraava tähtäimensä on Tokion paralympialaiset.

Nova Bhattarai

Nova Bhattarai

KYSillä työskentelevä perushoitaja on vuonna 2017 palkittu myös Vuoden kysiläisenä. Nepalista Suomeen vuonna 1996 muuttanut mies puhuu nykyään leveää savon murretta. Positiivisella ja sosiaalisella luonteellaan hän on tuonut niin potilaille kuin työyhteisölleen iloista mieltä.

Iitu Apell Tuire Punkki

Iitu Apell

Tuotantotalo Turpatallissa markkinointitehtäviä tekevä monitaituri on monessa mukana. Kuopiolaiset muistavat hänet edelliskesien Rauhalahti Teatterin näytöksistä, joissa hän hurmasi yleisön kauniilla lauluäänellään. Hän myös laulaa koronavuotena pystytetyssä bändissä, joka järjestää takapihakonsertteja vanhusten hoivakoteihin. Apellia on nähty myös Johannes Tepon ja Olavi Rytkösen Savon Selviytymisopas -videolla. Hän on some-tilillään puhunut aktiivisesti äitiyden ja uran yhdistämisestä.

Minna Kunnasluoto

Minna Kunnasluoto

Kuopion keskustassa toimivan Lelukauppa Partasen yrittäjä palkittiin kaksi vuotta sitten myös Kuopion Vuoden yrittäjänä. Minna on onnistunut luomaan lelukaupastaan valtakunnallisestikin tunnetun kohteen ja luonut toiminnallaan uskoa myös kivijalkakaupan tulevaisuuteen. Hän on myös osallistunut aktiivisesti keskustan kehittämiseen.

Sari Harju

Sari Harju

Kuopion kaupunginteatterin pitkäaikainen näyttelijä on vuosien varrella ihastuttanut kuopiolaisyleisön monipuolisilla rooleillaan. Alkuvuodesta hän teki Tahto-näytelmässä vaikuttavan ja fyysisesti erittäin vaativan roolisuorituksen hiihtäjä Aino-Kaisa Saarisena. Harva pystyisi Harjun tavoin vetämään leukoja ja puhumaan vaivatta samaan aikaan.

Solja Krapu-Kallio

Solja Krapu-Kallio

Tänä vuonna virallisesti Kuopioon kirjoille muuttanut kirjailija ja lavarunoilija pyörittää miehensä Pauli Kallion kanssa Kuopiossa autotalliteatteria. Ruotsissa pitkään asunut nainen on voittanut lavarunouden mestaruuden niin Ruotsissa kuin Suomessa. Hän on myös kirjoittanut runsaasti kuvakirjoja.

Janne Seppälä Marko Happo

Janne Seppälä

Kuopion Yrittäjät palkitsi Janne Seppälän tänä vuonna Vuoden yrittäjänä. Ravintola Maljan yrittäjä on tänä koronavuotena nostanut aktiivisesti esiin ravintolayritysten ahdinkoa. Kun keväällä ravintolat jouduttiin sulkemaan, Seppälä alkoi pitää netissä Malja Liveä, joka nousi suureen suosioon. Lisäksi hän toi ravintola-alan ongelmia esille kirjoittamalla Valtioneuvostolle suorasanaisen kirjeen, jota jaettiin sosiaalisessa mediassa valtavasti.

Jani Sinervirta Akseli Muraja

Jani Sinervirta

Kirpputori Citypörssin yrittäjä on esimerkki sitkeydestä. Hän on julkisuudessa kertonut avoimesti muun muassa kahdesta burnoutistaan ja taannoisesta konkurssiuhasta. Tänä vuonna uusiin tiloihin muuttanut Citypörssi on Sinervirran johdolla noussut suosituksi kauppa- ja kohtaamispaikaksi Kuopion keskustassa. Sinervirta on toiminnallaan tuonut positiivista pöhinää keskustaan.

Wille Markkanen

Kuopio-Tahko Markkinoinnin entinen toimitusjohtaja on viime vuosien aikana ihastuttanut ihmisiä sosiaaliseen mediaan jakamillaan Kuopio-aiheisilla valokuvilla. Hän on ikuistanut Kuopiota kauneimmillaan ja tuonut piristystä muutoin hieman ankeaan korona-aikaan. Markkasen kuvat ovat myös tuoneet Kuopiolle valtakunnallista näkyvyyttä. Muun muassa Iltalehti teki alkuvuodesta jutun Markkasen ottamasta, mykistävän kauniista kuvasta, jossa on kuvattu täysikuu Puijon tornin yllä.

Daniel Kalejaiye Paula Pohjamo

Daniel Kalejaiye

Itä-Suomen poliisilaitoksella työskentelevä nettipoliisi ja vanhempi konstaapeli tunnetaan sosiaalisessa mediassa Konstaapeli Danielina. Hän kuuluu nettipoliisina Ankkuri-ryhmään, joka on osa poliisin ennalta ehkäisevää toimintaa. Hän on toiminnallaan saanut laajasti huomiota ja arvostusta niin Kuopion seudulla, kuin myös valtakunnallisesti. Hän on toiminut aktiivisesti kiusaamisen vähentämiseksi ja tasa-arvon puolesta. Nettipoliisilta voi kysyä apua matalalla kynnyksellä. Netissä hän on jakanut vinkkejä esimerkiksi siitä, miten kannattaa toimia, jos joutuu netissä vaikkapa uhkailun kohteeksi.

Joel Naukkarinen Toni Degerlund

Joel Naukkarinen

Olympiasoutaja ja lääketieteen opiskelija on vuosien ajan tähdännyt uransa päätavoitteena olympiavoittoon. Hänellä on 101 SM-mitalia, sisäsoudun MM-hopeaa, 2000 metrin EM-pronssi ja 200 metrin EM-kulta. Naukkarinen on poikkeuksellisen omistautunut urheilija-askeetikko: hän treenaa toisinaan jopa kolme kertaa päivässä ja nukkuu yöt alppiteltassa parantaakseen suorituksia. Urheilun ohessa Joel on opiskellut lääketiedettä ja valmistuu lääkäriksi muutaman vuoden kuluttua.

ÄÄNESTÄ VUODEN KUOPIOLAISTA ALLA OLEVASTA LINKISTÄ

Lue myös päätoimittajan kirjoitus Vuoden kuopiolainen -kisasta alla olevasta linkistä.

Tästä on kyse

Äänestä Viikkosavon verkkosivuilla

Vuoden kuopiolainen -äänestys on käynnissä Viikkosavon verkkosivuilla.

Äänestysaikaa on 16.12.2020 saakka.

Voittaja julkaistaan Viikkosavossa loppuvuodesta.

Edellisvuosina Vuoden kuopiolaisiksi on valittu Lukukoira Sylvi, jalkapalloilija Petteri Pennanen, jalkapalloilija Urho Nissilä, kirjailija Antti Heikkinen, vammaisurheilija Marjaana Heikkinen, dosentti Markku Myllykangas ja kotoutumisen asiantuntija Tsega Kiflie.

Kommentoi