Suomalainen on tarjoushaukka joka ostaa mielellään, kun halvalla saa - Tarvitsetko oikeasti kaikkea omistamaasi?

Juuri ammattijärjestelijäksi valmistunut Emma Jämsén herättelee ihmisiä pohtimaan tavaranpaljouttaan ja auttaa tekemään kodista toimivan.

Emma Jämsén innostui itse raivaamaan turhat tavarat kodistaan pari vuotta sitten ja nyt hän tekee sitä myös työksi. Minna Lyytinen
Inka Matilainen

Inka Matilainen

Onko sinulla kotona kaappeja joiden sisältö on arvoitus? Onko päivittäin tarvittavia tavaroita, kuten laturia, saksia tai auton avaimia etsittävä usein? Pyörivätkö vaatteet ja tavarat niille kuulumattomilla paikoilla ja meneekö arki kaoottisesti häseltäen? Jos vastasit kyllä, saattaa kotona olla pientä uudelleenorganisoinnin tai tavaraharventamisen tarvetta.

Suomalainen on tarjoushaukka, joka ostaa mielellään kun halvalla saa. Siksi kotiin kantautuu usein esineitä, joita ei välttämättä koskaan käytetä muttei niistä raaskita luopuakaan, koska eihän sitä tiedä, milloin tarvitsee. Muun muassa tämän on huomannut kuopiolainen, juuri ammattijärjestelijäksi valmistunut Emma Jämsén.

– Hamstraaminen on nykyään helppoa ja emme ehkä osaa vielä täysin suhtautua siihen, miten paljon voimme hankkia tavaraa.

Tavarapaljoudessa ei tietenkään ole mitään väärää, Jämsén muistuttaa. Hän sanoo, että ongelma tulee silloin, jos ei muista, mitä omistaa eikä pysty huolehtimaan siitä.

– Aina ostaessa tavallaan myös sitoutuu pitämään huolta tavarasta. Jos huomaa, ettei pysty huoltamaan omaa omaisuutta, kannattaa miettiä onko tavaraa liikaa tai onko se tarpeetonta.

Pieneenkin tilaan saa mahtumaan paljon, kun vain järjestelee. Tässä yhdessä lokerossa 15 kiloa mansikkaa vain kääntämällä rasiat kyljelleen. Emma Jämsén

”Hamstraaminen on nykyään helppoa.

Olemme Jämsénin mukaan myös design-kansaa, joka on hyvin ylpeä kotimaisesta tuotannosta. Siksi monelta löytyy kaapeista Iittalaa ja Marimekkoa, vaikkei sitä käytettäisi. Monia esineitä säilytetään myös tunnearvon vuoksi, vaikka muistot olisivat negatiivisiakin.

– Tai vaikkapa Kalevala-koruja. Niillä ei välttämättä ole käyttöä, mutta niistä ei haluta luopuakaan, jos ne joskus vaikka ovatkin arvokkaita. Kotiin on todella helppo hamstrata erilaisia käyttötavaroita, joita ei sitten koskaan käytetäkään. Ja esimerkiksi vaikkapa rumasta erosta jäljelle jääneistäkään esineistä ei raaskita luopua, vaikka se tekisi vain hyvää.

Käyttötavaroita voi säilyttää myös kauniisti esillä. Emma Jämsén

Vaikutusta on myös asuintiloilla. Suomalainen asuu verrattain isosti. Asuntoja myydään myös isoilla säilytystiloilla ja mitä enemmän säilytystilaa, sitä enemmän tavaraa, koska tyhjä tila on täytettävä. Jämsén sanoo, että päivittäin tarvittavia asioita on vain 20 prosenttia omistamistamme tavaroista.

– Meillä on päässä 70 prosentin täyttöaste. Eli sen verran pitäisi tyhjän kaapin olla täynnä. Kun on paljon säilytystilaa tuntuu, että pitäähän niissä jotain säilyttääkin. Niihin sitten usein kertyy sitä tarpeetonta tavaraa jemmaan.

Jämsén kertoo, että ammattijärjestelijän tehtävä saada asiakkaan asuin- tai oleskeluympäristö hänelle sopivaksi ja toimivaksi. Usein se tarkoittaa myös tavaran vähentämistä, mutta ei aina. Ammattijärjestelijä kutsutaan hätiin esimerkiksi kuolinsiivouksiin, tursuilevien vinttien, autotallien ja navettojen siivouksiin.

– Kodin pitäisi olla oman itsen näköinen ja että siellä olisi tilaa omalle elämälle. Ammattijärjestelijä ei tule kenenkään kotiin heittämään tavaraa pois. Meidän tarkoituksena on auttaa asiakasta tekemään kodista toimiva.

Johtoja tulee nykyään jokaisen vekottimen mukana. Pikkujohdoille kannattaa hankkia sopivan kokoinen rasia, ja asettaa ne lähelle kaikkea. Joko laatikkoon tai hyllylle. Emma Jämsén

Mistä sitten aloittaa, jos tuntuu, että kotona leijuu kaaos? Ja miksi tavaraa pitäisi raivata? Jämsén kiinnittäisi huomion aluksi pieniin arkisiin asioihin ja kuinka koti toimii. Mihin vaatteet läntätään päivän päätteeksi, mistä se paistolasta löytyy, missä tarvitaan sitä laturia, kuinka pyykkihuolto toimii.

– Kodin pitäisi olla onnellinen ympäristö itselle ja muilla siellä asuville. Valtava tavaramäärä voi lisätä kaaoksen tunnetta omassa päässä. Sotkuinen ja sekava ympäristö voi vaikuttaa ihmiseen hyvinkin voimakkaasti.

Mikä

Ammatti-järjestäjä

Kertoo ihmisille liika kuluttamisesta ja tavara paljouden haitoista, jotka vaikuttavat asumisterveyteen ja turvallisuuteen.

Ammattijärjestäjä on järjestämisen asiantuntija, joka yhdessä asiakkaan kanssa luo systemaattisesti ja loogisesti järjestystä ja tilaa sekä auttaa asiakasta luopumaan turhasta tavarasta.

Ammattijärjestäjät auttavat erityisesti kodin, toimiston ja varastojen järjestämisessä sekä ajankäytön hallinnassa.

Kommentoi