Kuopiolainen Maija, 72: ”Palelluin rokotusjonossa ja jouduin sairaalaan”

Monisairas kuopiolaisnainen vilustui jonotettuaan Kuopion influenssarokotusta. Hän on ollut nyt viikon sairaalassa.

Kuopiolainen 72-vuotias Maija (nimi muutettu) kuuluu monelta osin riskiryhmään. Viimeksi keväällä hän oli 2,5 kuukautta yhtä mittaa sairaalassa syöpäleikkauksen ja siihen liittyvien komplikaatoiden jälkeen. Hänellä on taustallaan myös useita muita sairauksia.

Viikko sitten sunnuntaina hän meni monien muiden tavoin pääterveysasemalle hakemaan influenssarokotusta.

– Yritin jo aiemmin munuaispolilla käydessäni kysyä, saisinko rokotteen siinä yhteydessä. Mutta se ei onnistunut, vaan minut ohjattiin menemään joukkorokotukseen. Yritin sanoa, että olen monella tapaa riskiryhmäläinen ja minua pelottaa mennä jonottamaan joukkorokotukseen. Minulle sanottiin, että se on ihan turvallista, kun on turvamiehetkin paikalla.

Maija lähti kotoaan aamukahdeksan bussiin ja keskustassa hän oli kello 8.15. Jo tuolloin pääterveysaseman rokotusjono ulottui pitkälle keskustaan päin.

– Jonot eivät olleet yllätys, sillä niistä oli ollut lehdissä jo edellispäivänä. Päällä olisi pitänyt olla silti enemmän vaatetta.

Maija jonotti rokotustaan noin 1,5 tuntia. Jo jonossa häntä palelsi, mutta kotiin päästyä iski kova horkka.

Tuntui, että paleltaa sydänjuuria myöten.

– Tuntui, että paleltaa sydänjuuria myöten. Kääriydyin viltteihin ja laitoin sähköistetyn hartialämmittimen hartioille.

Maanantaiaamuna palelsi edelleen ja puolenpäivän aikaan alkoi lämpö nousta 38:aan. Silloin Maija päätti soittaa terveyskeskukseen.

– Sanoin, että olen monisairas ihminen ja toipumassa parhaillaan sädehoidoista. Virkailija sanoi, että ei ole syytä tulla paikalle, että katso tilannetta huomiseen.

Jonkun ajan kuluttua Maijan vointi huononi ja sisäinen horkka voimistui niin paljon, että hän soitti hätänumeroon.

– Sieltä kyseltiin, että pystytkö kävelemään ja käymään vessassa. Kun sanoin pystyväni, minulle sanottiin, että odottele vaan rauhassa ja katso tilannetta uudelleen huomenna.

Illalla kuume oli noussut 39:ään ja Maijan vointi oli niin huono, että hän soitti KYSille.

– Sieltä sitten sanottiin, että tule sairaalaan.

KYSillä Maijalle tehtiin koronatesti, joka osoittautui negatiiviseksi. Maijan tulehdusarvot olivat korkealla ja hänet otettiin osastolle sisään. KYSillä hän on ollut nyt reilun viikon.

– Vieläkään ei ole 100-prosenttisesti varmaa, mikä minulla on. Lääkäri sanoi, että jonossa paleltumisella on todennäköisesti ollut osuutta asiaan, Maija kertoo maanantaiaamuna puhelimessa KYSiltä.

Maijalla oli kuumetta viikon verran. Maanantaiaamuna lämpö oli laskenut tasan 37:ään.

Maija itsekin uskoo, että jonossa vilustumisella oli selvä yhteys hänen sairaalaan joutumiseen.

– Ei ole rokottajien vika, että syntyi niin pitkät jonot. Mutta järjestäjien olisi pitänyt tarkemmin miettiä rokotusten toteutusta. Ainakin vanhat ja sairaat olisi pitänyt laittaa eri ryhmään kuin nuoret ja parempikuntoiset. Kuopion pääterveysaseman rokotusjonot venyivät viikko sitten tuntien mittaisiksi. Kaupungin järjestelyt saivat runsaasti kritiikkiä ja myöhemmin kaupunki pahoitteli rokotuksista syntynyttä ruuhkaa. Apulaiskaupunginjohtaja Jari Saarisen, terveysjohtaja Pertti Lipposen, ylilääkäri Pauliina Sulkun ja palveluesimies Raija Puholaisen allekirjoittamassa tiedotteessa pahoiteltiin, ettei kaupunki osannut varautua niin runsaaseen rokottautujien määrään.

Viime viikonloppuna kaupunki palkkasi rokotuksiin ylimääräistä rokotushenkilökuntaa ja rokotukset sujuivat huomattavasti edellisviikonloppua nopeammin.

Kaupunki antaa jäljelle jääneet influenssarokotteet riskiryhmäläisille ajanvarauksen kautta. Rokotteita annetaan niin kauan kuin niitä riittää.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Palvelut